Ha ettél már gyorséttermes sült krumplit, szinte biztos, hogy te is elgondolkoztál már azon, miért lehet olyan finom. Amikor viszont otthon próbáltad elkészíteni, azon kaptad magad, hogy sem az íze, sem a minősége nem olyan, mint a gyorséttermekben? Ennek bizony komoly oka van. Ha viszont megtudod, mi a gyorséttermes sült krumpli titka, sokkal közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy te is hasonlóan finomat készíts.
Bár otthon gyorsan készíthetsz sült krumplit sütőben vagy légsütőben is, tényleg van valami különleges abban, ha gyorsétteremben vásárolt sült krumplit eszel. Kívül ropogós, belül tökéletesen krémes, a titka pedig természetesen több összetevőből áll, de a legfontosabb mégsem az, amire gondolnál: nem attól lesz igazán különleges, hogyan, milyen ízesítőkkel van fűszerezve, hanem attól a módszertől, ahogyan sütik.
1/4 A legfőbb titok a blansírozás
A gyorséttermes sült krumpli alapvetően abban különbözik leginkább attól, ahogyan a legtöbben otthon készítjük a sült krumplit, hogy blansírozással készül, vagyis kétszer mártják az olajba. Ennek következtében csökken a krumpli nedvesség- és keményítőtartalma, ami segít, hogy ropogósabb legyen. Az első lépésben a krumplit hosszabb ideig elősütik alacsonyabb hőmérsékleten (általában 135-150°C-on), vastagságtól függően 3-5 percig, így alaposan megsül, de nem lesz teljesen aranybarna.
A krumplit ezután lecsepegtetik, lehűtik és a hűtőszekrénybe teszik. Ekkor a krumplinak halványnak kell lennie, megbarnult részek nélkül. Az utolsó lépésben magasabb hőmérsékleten (kb. 175°C-on) körülbelül 1-3 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütik. Ez a folyamat pedig nemcsak ízletesebb sült krumplit eredményez, hanem a sütési folyamatot is felgyorsítja, mert bár bonyolultabbnak tűnhet, a blansírozás nélküli sütés valójában sokkal tovább tart.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!