Család / Életmód

Gyermekprostitúció – Hihetetlen tények és számok

Gyermekprostitúció – Hihetetlen tények és számok

A gyermekprostitúció szó hallatán az ember szíve összeszorul: tinédzser korú gyerekek esnek áldozatul a bűnszervezeteknek, vagy a rossz otthoni körülmények miatt önként választják ezt az utat egy “jobb” élet reményében. Tehetetlenség jellemzi a gyermekprostitúció elleni harcot, miközben a statisztikai adatok még mindig megdöbbentőek.

50-70 prostituált évente

A veszély közelebb van, mint bárki gondolná: az Európai Parlament felmérése alapján Európában 7400 milliárd forintos bevételt termel az emberkereskedelem. 

Körülbelül 270 ezren szexuális kizsákmányolás áldozatai az ilyen módon „alkalmazott” munkások közül.

Magyarországon átlagosan 50-70 kiskorú prostituáltra bukkannak évente.

Kényszerített és szabadon választott gyermekprostitúció

A szabadon választott prostitúció áldozata egy jobb élet reményében, könnyű keresetért fordul ilyen megoldás felé, míg van, aki akaratán kívül, a körülmények áldozatává válva kerül bele a mókuskerékbe.

Azok, akik külföldre indulnak munkát vállalni ellenőrizetlen körülmények közé, fokozottan ki vannak téve a veszélynek.

Az, hogy mára az internet szinte már bárhonnan elérhető és nap mint nap használjuk, nagyban megkönnyíti az emberkereskedők munkáját, hiszen így lényegesen könnyebb eljutni a fiatalokhoz, mint élőben, szemtől szemben.

A rossz körülmények között élők körében a leggyakoribb

A lányok esetében a kifejezetten veszélyeztetett életkor a 13-14 év, fiúknál vagy korábban, 7 éves koruk körül, vagy később, a kamaszkor vége felé gyakori a prostitúció.

Egy 2011-es vizsgálat szerint a leginkább veszélyeztetettek a 14-17 év közötti fiatalok, akik rossz családi körülmények között élnek, és anyagi gondokkal küzdenek.

Közülük is leginkább a lányok azok, akikből nagyobb eséllyel lesz gyermekprostituált.

Az állami gondozottak kifejezetten veszélyeztetettek

Az otthoni körülmények egyébként a legfontosabb tényezők között foglalnak helyet: az állami ellátásban nevelkedettek közül például több gyermekprostituált kerül ki, mint a szegénységben élő családok közül.

Itt sokszor nem adottak a feltételek ahhoz, hogy minden gyerekre egyformán és megfelelő minőségben figyeljenek, így sokan ezt látják az egyetlen megoldásnak a gyors pénzkeresésre.

Nincs megfelelő eljárásrend az esetekre

A szexuális inzultust elszenvedő gyerekek csupán 5%-a jut el az igazságszolgáltatás valamely szintjéig.

A legnagyobb probléma az, hogy az ilyen esetekre nincs útmutató és megfelelő eljárásrend, így az intézkedő szervek sokszor nem is tudják, pontosan mit kell tenniük.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ügyben érintett rendőrök sokszor elkövetőként tekintenek a gyerekekre, ahelyett, hogy áldozatként kezelnék őket.

Határokon átívelő rendszerben zajlik

A gyermekprostitúció elleni harc sajnos nem túl eredményes, mert igen szervezett, kiépült rendszerben dolgoznak a bűnszervezetek.

Általában határokon átívelő kapcsolathálózattal rendelkeznek, amelyet nagyon nehéz lenyomozni.

Egyelőre a legtöbb, amit civilként tehetünk, hogy a gyermekeinket megfelelően tájékoztatjuk a veszélyekről, és ha külföldre engedjük őket, többször megbizonyosodunk róla, hogy valóban megbízható helyre utaznak-e.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást