Gyerekszobából felnőtt lakrész, avagy mit kell átalakítanotok?

Gyerekszobából felnőtt lakrész, avagy mit kell átalakítanotok?

Címlap / Otthon / Dekor / Gyerekszobából felnőtt lakrész, avagy mit kell átalakítanotok?

Minden gyermek számára elérkezik az az idő, amikor a jól megszokott kuckó kicsinek bizonyul, de legalábbis feltétlenül átalakításra szorul. Főleg akkor igaz ez, ha két testvér lakik egy szobában, vagy ha a csemete az óvoda után iskolába készül.

Válaszd ketté!

Az egyik legpraktikusabb megoldás a fiatalok számára a szoba berendezése során, ha két lakrészt különítesz el az adott helyiségben.

Az egyik résznek mindenképpen a tanulásról, ehhez a fontos tevékenységhez tartozó folyamatról kell szólnia, míg a másik területnek ildomos a pihenéshez kapcsolódnia.

Kialakíthatsz egy harmadik egységet is a játékok számára, de előfordulhat, hogy ez már nem köti le a csemetét, vagy könnyen hozzácsapható a pihenős részhez, így ismét csak érvényét veszti.

A két egységbe természetesen alapvető, hogy más berendezési tárgyak valóak, de az biztos, hogy nem csupán így választhatod el őket egymástól.

Lehetnek más-más színűek a falak, használhatsz térelválasztót, de az mindenképpen praktikus, ha tanuló rész háttal van az ágynak, így az nem csábít lustálkodásra.

A tanulós és a pihenős rész

A tanulós részlegbe jöhet a jól megpakolható íróasztal egy minőségi, háttámlás forgószékkel és persze a számítógéppel, laptoppal, ami a legtöbb esetben eleve a tanuláshoz tartozik.

Minél több fiók van az asztalon, annál jobb, hiszen így minden könyvnek, füzetnek meglesz a helye, nem kell a szekrényben is helyet szorítani a holmiknak.

A pihenős részhez kortól függetlenül tartozik az ágy, amihez ildomos biztosítani lámpát, lehetőleg éjjeliszekrénnyel együtt, hiszen előfordulhat, hogy az éjszakába nyúló tanulást a gyermek nem az asztalnál akarja lebonyolítani.

Manapság egyébként már nagyon praktikus berendezési tárgyakat kapni, nemegyszer az ágy és a szekrény egybeépített változatát is beszerezhetitek, így látványos, különleges szobára tehettek szert.

Alvás együtt, vagy külön?

Kamaszkor tájékán már mindenképpen szerencsés, ha nem kell együtt aludniuk a gyermekeknek, főleg nem akkor, ha különböző neműek.

A személyiség további alakulásakor nagyon fontos a személyes tér, amit a legjobban saját szobával tudunk megteremteni. 

Persze minderre nem minden lakásban van lehetőség, ám ilyenkor is vannak opciók. Az emeletes ágy egy ideig jó buli, de később szerencsésebb, ha a pihenésre alkalmas területet elválasztjátok, mondjuk egy nagyobb paravánnal, polcrendszerrel, de kiváló ötlet a galéria is.

A szobarészek lehetnek szimmetrikusak, egymás tükörképei, így bár kisebb méretben, de mindenkinek ugyanannyi terület jut. Próbáljatok minél több beépített szekrényt, magasan rögzített bútort beszerezni, így a szoba alapterülete nem csökken drasztikusan.

Felnőttes berendezés

A kamaszoknak hagyni kell, hogy kiéljék fantáziájukat, s bár te biztosítod a költenivalót, azért alapvető kérdésekben mindenképpen kérd ki a véleményét neki is.

Ilyen a fal színe, a dekoráció milyensége, esetleg az, hogy milyen szobanövényt gondozna szívesen. Nyilván a kirívó eseteket orvosolnod kell, de egyébként bátran hagyhatod, hogy a saját ízlésére hagyatkozzon.

Elvégre mit sem számít, hogy a szép keretbe a te kedvenc városod, vagy az ő legkedvesebb együttesének képe kerül – ő nyilván az utóbbival fogja otthonosabban érezni magát.

Vásárold meg a szobához passzoló képkereteket, majd hagyd, hogy ő töltse meg a kedves emlékeivel, barátai fotóival. Ugyanez igaz a polcokra, amit csak akkor érez majd sajátjának, ha mindet belakhatja kedve szerint.

További hasznos holmik

Akadnak olyan holmik a szobában, amik adott esetben nem csupán neki, hanem neked is hasznosnak bizonyulnak. Főleg a fiúkkal kell nagy küzdelmet vívni kamaszkorban a rendetlenség és a szétdobált ruhák miatt, de nem kell félteni a lányokat sem.

Az egyik sarokban érdemes egy szennyestartót elhelyezni, arra a legtöbben rávehetők, hogy a kéznél levő zsákba beletegyék a használt ruháikat. 

Praktikusak a rumli elfedő holmik, berendezési tárgyak is, így a nagyméretű ágytakaró, a mély ágyneműtartó, a paraván, a zárt szekrényajtó vitrin helyett, a polcokat megtöltő dobozok, de azok a falra szerelhető, változatos színekben kapható, hálós akasztók is hasznosak, amikbe a csemete minden kacatját beleszórhatja, ha takarításra kerül a sor.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!