Pénz és hivatás

5 gyakori hiba, amit az álláskeresők elkövetnek – Így kerüld el őket!

5  gyakori hiba, amit az álláskeresők elkövetnek – Így kerüld el őket!

Az álláskeresés nem egy egyszerű időszak, de gondolj arra, hogy ebből is rengeteg tapasztalatot gyűjthetsz, ráadásul semmi olyasmi nem történik, ami miatt szégyenkezned kellene. Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne lenne valamennyi ideig két állás között. Ha pozitívan állsz a dolgokhoz, a siker is hamarabb megjön, de azért mutatunk néhány tipikus hibát, amit nem árt elkerülni, hogy még hamarabb rád találjon az a várva várt állás.

Túl sok helyre jelentkezel

A nagy számok törvénye alapján, minél több helyre küldöd el a jelentkezésedet, annál valószínűbb, hogy gyorsan felvesznek valahova, igaz?

Sajnos a dolog nem ilyen egyszerűen működik. A karriertanácsadók többsége egyetért abban, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége a gyors elhelyezkedésnek, ha megválogatod a hirdetéseket, amelyekre válaszolsz.

Csak olyan állásokat pályázz meg, amelyekhez valóban megvan a kért végzettséged és tapasztalatod, máskülönben csak az idődet vesztegeted, és a saját önbizalmadra is rossz hatással leszel.

Ellenben, ha csak az igazán érdemleges helyekre jelentkezel, sokkal jobban menedzselheted a pályázataidat.

Nem foglalkozol eleget az önéletrajzoddal

Az önéletrajz több, mint az eddigi munkahelyeid felsorolása.

Ez az a pont, ahol el kell adnod magadat, és ezt a legjobban úgy teheted meg, ha az önéletrajzodat akár minden alkalommal az adott álláshoz igazítod.

Természetesen csak valós információk szerepeljenek benne, de megválogathatod, mire helyezed a hangsúlyt.

Ha eddig bolti eladóként dolgoztál, és most recepciós állásra jelentkezel, említsd meg, hogy jól bánsz a vevőkkel, vagy milyen problémás helyzeteket sikerült úgy megoldanod, hogy mindenki elégedett legyen.

Ha pedig ugyanezzel a múlttal most adatrögzítő lennél, azt hangsúlyozd, hogy boldogulsz a számok világában, precíz vagy, hiszen te bonyolítottad le a raktározásokat, satöbbi.

Szétszórttá válsz

Bizony, nem egyszerű rávenni magunkat, hogy időben felkeljünk, ha azt érezzük, hogy nincs mit csinálnunk.

Időnként nyugodtan maradj ágyban, aludd ki magadat, legalább ennyi haszna legyen az álláskeresés időszakának, de ne hagyd, hogy ez általánossá váljon.

Maradj rendszerezett, kövesd a megszokott rutinodat, egyél naponta háromszor, és ne maradj fent túl sokáig.

Ha megőrzöd a rendszerességet az életedben, a munkába is sokkal könnyebb lesz visszarázódnod, de összeszedettebb is maradsz, ami azonnal látszik majd rajtad, ahogy belépsz egy állásinterjúra.

Elveszíted a motivációt

Szintén az előző ponthoz kapcsolódik, hogy sokan úgy érezhetik, ha nincs munkájuk, ami pénzt hoz, nem sok dolog maradt, ami lelkesíthetné őket.

Sokkal jobban fogod érezni magadat a bőrödben, ha feladatokat tűzöl ki magad elé, és azokat el is végzed.

Most végre van időd arra, amire eddig nem volt: kitakarítani a hűtőt, átválogatni a nem használt ruhákat, amiket egyúttal már pénzzé is tehetsz, most biztosan jól fog jönni egy kis plusz.

Ha régóta tervezed, hogy ráfekszel az angolra, akkor most itt az alkalom: nem kell feltétlenül drága nyelviskolába menned, az interneten is biztosan találsz valamilyen gyakorlatot, ami a jelenlegi szintednek megfelel.

Nem bízol önmagadban

Persze, az álláskeresés nem az az időszak, ami bárkinek is az egekbe tolná az önbizalmát, de azért kár lenne túlságosan elkeseredni, és főleg ostobaság magadat okolni.

Ehelyett inkább próbáld megőrizni az önbizalmadat. Főleg pályakezdőként sokan esnek abba a hibába, hogy nem merik megkérni a munkájuk árát, vagy éppen teljesen megszeppennek, amikor egy interjúra hívják őket.

A szakmai alázat persze nagyon fontos dolog, és nem is pökhendiségre buzdítunk, de ha te sem hiszen abban, hogy alkalmas vagy a feladatra, akkor másokat erről nagyon nehéz lesz meggyőzni.

Ne feledd, a munkáltató sem szívességet készül tenni neked, arról kell meggyőznöd, hogy megéri a munkádra szánnia a pénzt, mert ez neki is hasznot hoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást