Az írással való gyógyulás: így működik a grafokontroll

Az írással való gyógyulás: így működik a grafokontroll

Címlap / Életmód / Lélek / Az írással való gyógyulás: így működik a grafokontroll

Az már manapság nem titok senki előtt, hogy a kézírásunk sokat elárul a személyiségünkről – de az talán meglep, hogy a grafológia fordítva is működik, és az írás terápiáként ugyancsak funkcionálhat.

Gondoltad volna?

A grafológia nem feltétlenül azt elemzi, milyen a személyiséged legmélyebb bugyra, bár van rá mód, hogy különleges részleteket tudj meg magadról. Azonban biztos te is megfigyelted, hogy többféle kézírásod van: nem ugyanúgy írsz meg egy hivatalos kérelmet, mint egy bevásárló listát, vagy egy jegyzetet. Ez azért van, mert az írásra hatást gyakorol az aktuális hangulatunk, lelki állapotunk.

Viszont, amikor több kézzel írt jegyzet kerül egymás mellé, adott esetben hónapokat, éveket lefedve, akkor már nyomon követhető a fejlődésed, a lelki állapod egy nagyobb időtartamot átölelő mintán. 

Ha nagyon röviden szeretnénk ezt összefoglalni, akkor elmondhatjuk, hogy a nagy, kerek „gyöngybetűk” energikus, vidám, pozitív, optimista személyiségre, hangulatra engednek következtetni. Ezzel szemben a szabálytalan, kevésbé folytonos, keskeny betűk és a lefelé ívelő betűk a negatív beállítottságra és pesszimizmusra mutatnak rá. 

Oda-vissza működik az írás csodája

Annak tükrében, hogy a személyiségünk és a hangulatunk hat az írásunkra, talán már nem olyan meglepő a tény, hogy az írásunk is hatni tud a személyiségünkre és a hangulatunkra is. Emlékszem, volt egy időszak az életemben, amikor nagyon rossz passzban voltam. Hetek kellettek, mire rávettem magamat arra, hogy leírjam a bánatomat – de nem ám géppel, ami olyan gyorsan megy, hanem kézzel.

Apró, pici betűkkel vagy 10 oldalt írtam tele. Nem állítom, hogy minden problémámat megoldotta, de hihetetlen módon felszabadított. Már akkor is tudtam: az írás terápia. Azonban úgy gondoltam, hogy csak azért, mert segít összefoglalni a gondolatainkat, hozzájárul, hogy tisztábban lássunk.

Azonban létezik az grafológiának két különleges ága: a grafokontroll és a grafoterápia. Utóbbit akkor használják a szakemberek, amikor valakinek nagyon komoly pszichológiai, mentális gondjai vannak, így nem javasolt akárkinek kísérletet tennie vele – főleg nem egyedül.

Nem úgy a grafokontrollal! Ez a terápia már nem annyira drasztikus, nem arra való, hogy jelentős mentális problémákat oldjanak fel vele. Ellenben alkalmas arra, hogy korrigálják a hiányos, vagy kevésbé fejlett tulajdonságokat, így a páciens élete pozitív irányba mozdulhat el. Segítségével fejleszteni, erősíteni lehet egyes jellemvonásokat, azokat, amik miatt az író rendszeresen hátrányt, vagy éppen sérelmet él át a hétköznapok során. 

Dusan Atlagic/istockphoto.com

Hogyan zajlik a grafokontroll?

Kicsit hasonló a foglalkozás ahhoz, mint amikor iskolában megtanulsz írni. A szakértők mindig csak egy-egy betűre, mozdulatra koncentrálnak, és azokat gyakoroltatják addig, amíg az természetessé és automatikussá nem válik. El kell érni, hogy az új mozdulat és forma alapvető legyen, valamint koncentráció nélkül is használni tudd, mert csak így épül be az új tulajdonság is az életedbe. Ehhez sokszor több hónapnyi gyakorlás szükséges. Már ez a tény is segít abban, hogy egyes pozitív tulajdonságaid, mint amilyen pl. a kitartás, céltudatosság erősödjenek. 

A grafokontroll tehát egyfajta önterápia, de ez nem azt jelenti, hogy elsajátításához nem kell segítséget kérni a megfelelő szakértőktől.

Mindenesetre az biztos, hogy az írás gyakorlása hozzájárul a test-lélek-szellem egységének kialakításához, továbbá formálja személyiségünket. Ezért is olyan fontos, hogy ne vesszen ki a hétköznapokból. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!