Van egy antioxidáns, ami véd a légúti betegségektől

Van egy antioxidáns, ami véd a légúti betegségektől

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van egy antioxidáns, ami véd a légúti betegségektől

Ahhoz, hogy idén te is időben felvértezd magad a megfázásos megbetegedések ellen, és megerősítsd a szervezetedet, célszerű a lehető legjobban feltölteni a tápanyagraktáraidat, de nemcsak az egészséges táplálkozás, hanem egy olyan szuper antioxidáns segítségével is, mint a glutation.

Így erősíti meg az immunrendszeredet a glutation

A glutation egy kéntartalmú fehérjemolekula, ami három aminosavból, a ciszteinből, a glutamátból és a glicinből áll, és a szervezetünk minden sejtjében jelen van. Különleges képessége az immunrendszer fokozott támogatása – ilyen szempontból ugyanis sokkal hatékonyabb, mint a testünk bármely más alkotója. 

Ha elegendő glutation van a szervezetedben, nehezebben fázol meg. Ha mégis megtörténik, és folyik az orrod, vagy kapar a torkod, minél több van belőle a sejtjeidben, annál előbb megszabadulhatsz a megfázástól.  A glutation ráadásul méregtelenítő hatással is bír. Úgy működik, mint egy szivacs, ami egyszerűen magába szívja a kártevőket, például a nehézfémeket vagy a szabad gyököket, és kiszállítja azokat a szervezetből. 

fortyforks/istockphoto.com

Ezért lehetséges, hogy a te szervezetedben sincs elég glutation

A glutation hiánya a szervezetben egyáltalán nem ritka manapság. Az elmúlt évtizedekben a szabad gyökök és a kémiailag összeférhetetlen vegyületek forrásai óriási mértékben megszaporodtak. A környezetszennyezés és az ózon óriási mértékben megnövelte a szabad gyökök számát a környezetünkben. Emellett egyéni életmódbeli jellemzők is hatással lehetnek arra, kinek mennyi glutation van éppen a szervezetében.

A rengeteg adalékanyagokkal teli élelmiszer, a túl sok napon vagy szoláriumban töltött idő, a stressz, a dohányzás vagy akár a túlzott fizikai és szellemi megerőltetés is az oxidációs folyamatok erőteljes fokozódásához vezethet. Nem is csoda hát, hogy ennyifajta befolyásolás hatására a sejtekben jelenlévő glutation nagy gyorsan elhasználódik. Ezzel együtt pedig egyúttal a védekezési funkciója is szinte teljesen megszűnik.

Mindezeket figyelembe véve, ha te is sokat voltál mostanában fáradt, hajlamos vagy a gyakori megfázásra, és nem vagy olyan produktív, mint máskor, akkor alapos okod van azt feltételezni, hogy a te szervezetedben sincs elegendő glutation. Ezen viszont szerencsére könnyen segíthetsz.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»