Ez a növény segíthet, ha zúg a füled

Ez a növény segíthet, ha zúg a füled

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a növény segíthet, ha zúg a füled

Hogyan ismerheted fel a fülzúgást?

A fülzúgás legalapvetőbb tünete a hallásprobléma, amelyet az okoz, hogy más, a fülében vagy a fejében keletkező hangok elvonják a figyelmét a környezetében lévő hangokról. Ez pedig elsősorban szédülést okozhat. Mivel azonban sok más problémához vezethet, elsősorban egy szakképzett orvosnak kell diagnosztizálnia. Ami talán a legelkeserítőbb az egészben, hogy szubjektív fülzúgás esetén a betegek olyan sajátos hangokat hallanak, amelyeket senki más nem hall. Objektív fülzúgás esetén a beteget vizsgáló orvos bizonyos esetekben meghallhatja azokat a hangokat, amelyeket a beteg közelről hall.

Mi okozhatja?

A fülzúgást számos betegség okozhatja, és ezen esetek mindegyikének más-más kezelési módja van, az adott diagnózishoz igazítva. Ha a fülzúgást trauma okozza, akkor általában mindkét fülben egyszerre figyelhető meg, mivel mindkét fület hasonló típusú hallásproblémák érintik, és ezt követően azokhoz igazított gyógyszerrel kezelendőek. Egy másik eset, ha a fülzúgás pusztán azért jelentkezik, mert az életkor előrehaladtával a fülkagyló már nem tud megfelelően jeleket küldeni az agynak. Ilyenkor az agy könnyen összekeveredik a kapott információtól, és nem tudja megfelelően végezni a munkáját.

Fülzúgást okozhat az is, ha a páciens bizonyos típusú gyógyszerekkel hosszú ideig érintkezik. Bizonyos antibiotikumok és a kinin (láz- és fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő hatásai vannak) ugyanis rendkívül káros hatással lehetnek a hallórendszerünkre, ami akár fülzúgáshoz is vezethet. Más esetekben a nagyon hangos zene folyamatos expozíciója okozhatja a fülzúgást – ez leggyakrabban a fiatal felnőtteknél fordul elő. Egyes esetekben pedig az akusztikus neurinóma (egy jóindulatú daganat) okozza a fülzúgást.

Marcela Ruth Romero/istockphoto.com

Hogyan kezelhető?

A fülzúgás elmulasztásához először is a kiváltó okot kell kezelni, amelyhez feltétlenül szükséges felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost. Nagy hangsúlyt kell fordítani a stresszcsökkentésre, érdemes mozogni, jógázni, meditálni. Ha a kezelőorvos indokoltnak találja, akkor egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése is indokolt lehet.

Van azonban egy növény is, amelynek az egészségügyi előnyeit évszázadok óta tanulmányozzák, és vannak, akik úgy tartják, hogy a fülzúgás csökkentésében is jelentős szerepe lehet. Nem másról, mint a ginkgo bilobáról van szó. A kifejezetten a fülzúgás enyhítése céljából adagolt ginkgo bilobával az elmúlt években rengeteget kísérleteztek. 

Az eredmények szerint pedig azoknál a pácienseknél, akiknél legalább 3,5%-ban bilobalidot tartalmazó ginkgo biloba készítményt használtak, jelentős javulás volt észlelhető. Ilyen összetételben viszont meglehetősen kevés készítmény található a piacon, és sokan emiatt is jártak úgy, hogy bár kipróbálták, mégsem használt, sőt volt, akiknél még több problémát okozott a ginkgo biloba. 

Ami biztos, hogy a fülzúgás egy komoly probléma, és mielőtt bárhogyan enyhíteni próbálnád, keress fel egy fül-orr-gégész szakorvost. Így fény derülhet arra, egyáltalán mi lehet a kiváltó oka. Ha alaposan kivizsgált, és a gingko bilobát is lehetséges gyógymódnak találja a te esetedben, akkor az ő utasításai alapján próbáld ki, magadtól viszont inkább ne kísérletezz vele.

Forrás: lybrate.com, tinnitusformula.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást