Függőségek, szenvedélyek nyomában – 3 letehetetlen könyv a témában

Függőségek, szenvedélyek nyomában – 3 letehetetlen könyv a témában

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Függőségek, szenvedélyek nyomában – 3 letehetetlen könyv a témában

A magány, a szorongás, az unalom, az elismerés hiánya melegágya a rossz szokások, függőségek kialakulásának. Néha észre sem vesszük, hogy ráfüggtünk egy cselekvésre, kényszeresen vásárolunk, eszünk, posztolunk, várjuk a lájkokat a képeinkre. A függőségeknek is megvannak az árnyalatai – mert vannak a keményebb, ördögien addiktív szerek, amelyek már nem egy viselkedésmód, hanem egy anyag bűvkörébe ejtik a függőt. Izgalmas és sokrétű téma, hogy mi áll a függőségek lelki és biológiai hátterében – ezekkel foglalkoznak az alábbi könyvek, amiket nehezen tudsz majd letenni, mert garantáltan beszippantanak.

Ellenálhatatlan

Adam Alter jó humorú, éles eszű pszichológiaprofesszor, a New York-i Egyetemen a pszichológia mellett marketinget is tanít. Ellenálhatatlan című könyvében a harmonikus szenvedélyek és kényszeres szenvedélyek közt éles határvonalat húz. Tisztázza, hogy mi is a viselkedési függőség, hogy honnantól veszélyes.

Függőségek, szenvedélyek nyomában – 3 letehetetlen könyv a témábanA szenvedélyek személyiség feletti uralmáról is sok érdekességet megoszt – a futás, az edzés is válhat kényszeres szenvedéllyé, a közösségi média, a számítógépes játékok pedig elektronikus heroinként is működhetnek egyeseknél. Kínában például több mint 400 kezelőközpont működik a netfüggők számára.

A pszichológus az internet és közösségi platformok által megváltozott társas interakciókról, a kapcsolatok átrendeződéséről is ír, legfőképp azonban a függőséget okozó élmények, késztetések mögé néz be.

Végezetül a függőségek kialakulásának megakadályozásra is felvet néhány ötletet.

 

Digitális detox

Függőségek, szenvedélyek nyomában – 3 letehetetlen könyv a témában A digitális kütyük okozta élmények újfajta vágyakat generálnak.

Folyton jelen akarunk lenni egy virtuális térben, ahol másféle személyiséget építhetünk fel, mint amilyennel valójában rendelkezünk.

Mindenről azonnal értesülhetünk, egyszerre több tevékenységet folytathatunk, kontaktálhatunk, láthatóak lehetünk.

A Digitális detox a mobilfüggőség jelenségét és a függőség kezelését járja körbe. Valljuk be, néha elszáll a kontroll és az időérzékünk is felborul, a közösségi oldalak csekkolásával, a netes áruházak kínálatainak böngészésével észrevétlenül rengeteg idő folyik ki a kezünkből.

Catherine Price feltárja, hogy mennyiben és hogyan változtak meg a net hatására a társas interakciók.

Ajánl egy 30 napos tervet, aminek segítségével rendet tehet a netfüggő a fejében.

A szerző a tevékenységek közti fontossági sorrend felállításában is segít, valamint rávilágít arra, hogy mennyi más élményforrás vár ránk a digitális világon kívül.

Szex, drogok és csokoládé – Az élvezet tudománya

Függőségek, szenvedélyek nyomában – 3 letehetetlen könyv a témában Paul Martin biológus könyve már keményebb. Az élvezet tudományát vizsgáló könyv az örömkeresés és gyönyörhajhászás ingoványos talajára vezet – a szexfüggőség, a hedonizmus, a szenvedélybetegségek mögött húzódó fizikai és lelki okokat fürkészi úgy, hogy közben a múlt híres alakjainak, ismert történelmi személyeknek, íróknak a piszkos titkait is feltárja.

Elgondolkoztató, hogy a biológus azt állítja, a viselkedésünket nagy részben nem az élvezet, hanem a vágy befolyásolja. Az élvezet kielégüléssel lezárul, a vágy viszont folyton ösztökél, nem hagyja nyugodni az embert.

A szerektől függők viselkedésének hátterében megbújó késztetésekről sok érdekeset is megtudhatsz. Erős olvasmány!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást