Ennyi ideig jók a főtt ételek a hűtőben

Ennyi ideig jók a főtt ételek a hűtőben

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ennyi ideig jók a főtt ételek a hűtőben

Mielőtt belemennénk a pontos példákba, érdemes megemlíteni, hogy a főtt ételek esetében a tárolás módja számít igazán sokat! Ha csak berakod az ételt a hűtőbe egy lábasban, sokkal hamarabb meg fog romlani, mint ha légmentes tárolódobozba vagy zacskóba tennéd át. Ez utóbbi ugyanis segít, hogy az étel ne veszítsen nedvességtartalmából, és a baktériumok ne tudjanak olyan gyorsan elszaporodni rajtuk.

A másik fontos részlet, hogy az elkészült ételnél nem érdemes sokat várni, mielőtt hűtőbe rakod. Bármilyen főtt étel, ami több, mint 2 órát tölt szobahőrmésékleten, hamarabb meg fog romlani a hűtőben.

Főtt tészták

A tésztafélék a közepesen rizikós ételek közé tartoznak, azaz egy darabig gond nélkül eheted őket a hűtőben tárolás mellett, de legkésőbb 3 napon belül fogyaszd el. Ha nem sikerült, jobb nem kockáztatni a 4. napon, ugyanis a tésztán (akárcsak a quinoán) a baktériumok a 3. napot követően elkezdenek jelentősen elszaporodni. Ekkor hasmenést, vagy súlyosabb esetben ételmérgezést okozhatnak.

Ez különösen igaz akkor, ha tejszínes, szószos tésztát főzöl, hiszen ezáltal még rövidebb ideig marad ehető.

Főtt rizs

Többnapos rizst enni valójában kifejezetten veszélyes az egészségedre nézve! Azt javasolják, hogy miután megfőzted a rizst, 1 óra múlva tedd is be a hűtőbe, és legkésőbb 72 órán belül edd meg. Erre azért van szükség, mert a rizs olyan spórát tartalmaz, ami komolyabb esetben súlyos ételmérgezést is okozhat. Ez persze amíg friss, nem történik meg, de ha napokig áll a hűtőben, pláne úgy, hogy előtte a pulton felejtetted egész napra, szinte biztos, hogy megérzi a gyomrod!

istockphoto

Főtt és sült húsok

A darált húsból és csirkéből készült ételek maximum 1-2 napig maradnak fogyaszthatóak, de ez is csak akkor, ha a hűtődben nincs melegebb 5°C-nál. Mindegy, hogy főtt húsról vagy rántott húsról beszélünk, a 3. napon már jobb, ha inkább nem eszel belőlük. Egyéb húsok, mint például a sertés és a marha már kicsit jobban bírják, hiszen általában megfőzve 3-4 napig ehető állapotban maradnak. És ha már a húsfélékről beszélünk, bár ezek nem főtt ételek, de a felvágottak esetében aranyszabály, hogy 3-5 nappal a felbontás után már nem szabad megenni őket.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást