Fontos tudnivalók, amiket senki nem mondott el neked a lézeres szemműtétről

Fontos tudnivalók, amiket senki nem mondott el neked a lézeres szemműtétről

Címlap / Életmód / Egészség / Fontos tudnivalók, amiket senki nem mondott el neked a lézeres szemműtétről

A megbízható eredmények és a kényelem kérdése miatt egyre népszerűbbek a lézeres szemműtétek.

Az Optimum Látásjavító Lézerközpont intézetvezető főorvosával, Dr. Palotás Csilla doktornővel beszélgettünk arról, mit kell tudnunk erről a beavatkozásról, illetve pontosan hogyan zajlik egy ilyen beavatkozás. 

Milyen fejlettségi szinten áll jelenleg a lézeres technológia? Milyen kiemelendő, pozitív eredmények miatt érdemes ezt a lehetőséget választaniuk a pácienseknek?

Manapság a lézeres szemműtét valóban komoly múltra tekint vissza: több mint 20 éve végezzük ezeket a beavatkozásokat, és egyre modernebb, fejlettebb technikával dolgozunk. Az elért eredmények hazánkban sem elhanyagolhatóak, de sok millió sikeres kezelés történt az egész világon. A nagy nemzetközi tanulmányok alapján a +/- 1 dioptrián belüli eredmény az esetek 93%-ban elérhető (beleértve a nagy kezelt dioptriákat is).

Hogyan készüljön a páciens a konzultációra? Mivel kell kalkulálnia?

A lézeres szemműtét egy alternatív lehetőség azok számára, akik nem akarnak szemüveget, vagy kontaktlencsét viselni, illetve előnyben részesítik az éleslátással járó kényelmet. Intézményünkben az első konzultáció egy ingyenes beszélgetést jelent, ami azonban nem egyenlő a konkrét ellenőrzéssel. A műtétet egy teljes körű, mindenre kiterjedő szemészeti vizsgálat előzi meg, ami akár 1,5-2 órát is igénybe vehet. Fontos tudnivaló, hogy mivel a vizsgálat során pupillatágítást végzünk, a páciens gépjárművet nem vezethet, tehát a beavatkozásra mindenképpen ajánlatos kísérővel érkeznie. A lágy kontaktlencsét a vizsgálat előtt minimum 4 nappal, a kemény lencsét 4 héttel korábban ki kell vennie, illetve az erős sminket érdemes mellőznie.

Milyen vizsgálatokra kerül sor a műtét előtt?

Először az adatok és a kórelőzmény felvétele történik meg, majd szakembereink műszeres elővizsgálatokat végeznek: computeres fénytörést, szaruhártya görbület és szemnyomás mérést. Ezután kerül sorra a szaruhártya és a fénytörési hiba pontos feltérképezése (érintés nélkül) topográf és hullámfront analízis vizsgálatok segítségével.

Az orvosi vizsgálat során a látásélességet ellenőrizzük szemüveg nélkül és szemüveggel, valamint kizárjuk az egyéb szembetegségeket.

Milyen problémával küzdő páciensek vehetik igénybe a lézeres szemműtétet?

Elsősorban azoknak érdemes a lézeres szemműtétre támaszkodniuk, akiknek távolra is van fénytörési hibájuk. Rövidlátók, távollátók, és belső tengelyferdüléses (astigmiás) páciensek, akik cylinderes szemüveget viselnek, szintén választhatják ezt a lehetőséget. Manapság már az öregszeműségre is vannak kezelési lehetőségeink, de természetesen nem mindenki alkalmas a műtétre – ezért van szükség a konzultációra és a vizsgálatokra.

Mik a kizáró tényezők?

A pacemaker kizáró ok, 18 év alatt és 65 év felett, akárcsak a várandósság, a szoptatási idő, bizonyos autoimmun betegségek, illetve súlyos cukorbetegség. Nem javasoljuk a lézeres szemműtétet akkor sem, ha a fénytörési hiba még jelentősen változik. Az elővizsgálat során kizárjuk a szemészeti betegségeket, eltéréseket, amik miatt a műtét nem jöhet szóba (ilyen pl. a szürkehályog, a különféle szaruhártya betegségek, bizonyos szemfenéki eltérések, stb.)

Általánosságban hogyan zajlik a műtét és mennyi ideig tart?

Érkezés után ismét elővizsgálat történik: újra ellenőrizzük a dioptriákat, és azt, hogy nincs-e friss gyulladás, ami kizárná a műtétet. A páciensnek el kell olvasnia és alá kell írnia a beleegyező nyilatkozatot (aminek tartalmát a teljes körű kivizsgálás során már részletesen ismertették), az esetlegesen nyitott kérdésekre pedig szívesen választ adunk.

A műtéti előkészítő helyiségben fertőtlenítőszeres lemosás és érzéstelenítő csepp beadására kerül sor, majd a páciens köpenyt, papucsot, sapkát kap, és ezt követően a műtőbe kísérik.

A teljesen beavatkozás összesen 15-20 percet vesz igénybe – a tényleges lézerkezelés dioptriától függően pedig csak 1-2 perc – az intézetben itt töltött idő az elő és utóvizsgálatokkal együtt 2-3 óra. Pihenés után az operáló orvos ellenőrzést végez, majd a zárójelentés és a receptek átadása után a páciens máris távozhat.

Hogyan kell elképzelnünk a pontos beavatkozást?

A refraktív beavatkozások során a lézersugár elpárologtatja a megfelelő szövetmennyiséget, ezzel a szaruhártyába tulajdonképpen belecsiszoljuk a szükséges dioptriákat, megváltoztatjuk a görbületet. (Olyan mintha láthatatlanul a szemre ragasztanánk a megfelelő szemüveget, kontaktlencsét.) Ezt el lehet végezni a hám eltávolítása után a szaruhártya felszínén, vagy egy védőlebeny képzése után a cornea állományában is.

Érez bármit a beteg műtét közben, közvetlenül utána?

A beavatkozás nem fájdalmas, hiszen a szem felszínét érzéstelenítjük, a páciens maximum erős nyomásérzést tapasztalhat. Közvetlenül a műtét után még könnyezik a szem és fényérzékeny, valamint nehéz nyitva tartani – ezek általános tünetek. A lebenyes műtétek után az említett diszkomfort érzés mindössze néhány órán keresztül tart, de a felszíni beavatkozások után sokkal erősebbek, és három napig elég intenzívek a panaszok.

Milyen utólagos otthoni kezelésre van szükség? Mennyit kell pihennie a páciensnek?

Felszíni kezelés után minimum 1 hét munkakiesésre számíthat a beteg, a lebenyes műtéteket követően szinte már másnap jó a látásélessége. Természetesen cseppenteni és kontrollra járni feltétlenül szükséges, ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a műtétre szánt időbe.

A felszíni kezelések sűrűbb kontrollt és elhúzódóbb, több havi kezelést igényelnek, míg a lebenyes eljárásoknál csak néhány hétig szükséges használni a gyógyszercseppet. A szemfelszín nedvesítése azonban itt is hosszabban szükséges.

Mikor vannak a kontrollvizsgálatok? Mikortól tekinthető a beteg teljesen gyógyultnak?

A felszíni kezelések után az első, a harmadik és a hetedik napon, majd fél évig havi kontroll javasolt, a lebenyes műtétek után 1 napos, 1 hetes, majd 1-3-6 hónapos ellenőrzések szükségesek. A későbbiekben évente javasolunk kontrollt, de a protokoll a gyógyulás függvényében természetesen módosulhat.

A végleges látás-beállás akár fél évet is igénybe vehet, főleg a felszíni műtétek esetében.

Mennyi időre szól a beavatkozás? Végleges megoldás lehet? Mekkora az esély rá, hogy meg kell ismételni?

Fontos tudni, hogy a refraktív lézeres beavatkozás a dioptriaváltozást nem állítja meg, csak az adott fénytörési hibát kezeli. Ezért javasolt csak stabil állapotban a műtét, de még ez esetben sem teljesen kizárt a dioptria későbbi változása. A nagyfokú rövidlátás felszíni kezeléssel, vagy a távollátás gyakrabban visszaromolhat. Az esetek döntő többségében azonban a távollátás jó marad és hosszú évekre szemüvegmentességet biztosít.

Az öregszeműség miatt 40 éves kor után a közellátás romlik, de vannak olyan szembetegségek, melyek a dioptriát is módosítják. Előfordulhat, hogy újra kell, illetve lehet kezelni a pácienst, de ezt csak egy ismételt és személyre szabott vizsgálat döntheti el.

Milyen komplikációk léphetnek fel, és ezek milyen esetekben jelentkezhetnek?

A lézeres beavatkozások is műtétek, így lehetnek kockázataik, szövődményeik. Ezekről a páciensek a műtéti típusnak és szemük állapotának megfelelően részletes tájékoztatást kapnak, amikor felsoroljuk számukra a legszélsőségesebb, extrém ritka és látást veszélyeztető komplikációkat is. Világszerte több millió kezelés történik, a súlyos szövődmény nagyon ritka, a legtöbb probléma cseppel, gyógyszerrel, netán ismételt beavatkozással jól kezelhető.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!