Új iskolát kezd a gyerek? Amit mindenképp meg kell tennetek

Új iskolát kezd a gyerek? Amit mindenképp meg kell tennetek

Címlap / Életmód / Család / Új iskolát kezd a gyerek? Amit mindenképp meg kell tennetek

Olvassátok át a tájékoztatót!

Bármennyire is önálló a csemetéd, feltétlenül érdemes az iskola által küldött tájékoztatót neked is átolvasnod.

Ezekben sokszor olyan határidők, figyelmeztetések szerepelnek, amik felett a kamaszok hajlamosak átsiklani, esetleg nem szentelnek nekik akkora figyelmet, amekkorát ildomos lenne. 

A legtöbb iskola már nem postai úton, hanem e-mailben, hírlevél formájában, esetleg a saját honlapján tájékoztat a legfontosabb információkról, ezekre tehát fokozottan ügyeljetek. Mivel nagy eséllyel a későbbiekben ugyancsak ezeken a csatornákon üzennek majd nektek, az elkövetkezendőkben elegendő lesz az adott felületre ügyelnetek.

Töltsétek le a menetrendet!

Az oktatással foglalkozó weboldalakon nyár végén, ősz elején megjelenik az adott évre szóló menetrend. Ez tartalmazza az ünnepnapokat és a fontosabb alkalmakat, jelentkezési határidőket is. 

Vásároljatok gyermeketeknek egy korához illő határidőnaplót, jegyezzétek fel bele ezeket a dátumokat, így az első osztályfőnöki órán elegendő lesz csupán az iskola által szabadon felhasználható ünnepeket és a főbb, adott intézményre jellemző programok feljegyeznie. Így nem fordulhat elő, hogy az év során bármi váratlanul, felkészületlenül éri.

Fedezzétek fel a környéket!

Ha az iskola egy másik városban van, akkor nagyon rémisztő lehet a gyerek számára, hogy rögvest ilyen messzire kerül otthonról, gyakorlatilag kilép az önálló életbe, adott esetben csupán 14 évesen.

Ez főleg a félénkebb gyermekekre hozza rá a frászt, de mindenképpen praktikus, ha átnézitek a környéket.  Keressetek boltot, kávézót, nézzétek meg, mennyi idő szükséges a kollégium/albérlet, és az iskola közti távolság megtételére.

Közelebbről szemügyre vehetitek a buszmegállót és a vasutat is, hiszen az utazást, átszállást is ki kell tapasztalni.

Milyen lehetőségek adottak?

A környék megismerése előtt érdemes utánajárni a többi lehetőségnek is, elvégre olyan sok változás lép életbe, hogy jó, ha nem kell mindenről rögvest dönteni.

Ilyen kérdés az, hogy a gyermek a menzán étkezzen-e, illetve van-e egyáltalán erre lehetőség az adott iskolában, vagy máshová kell mennie. Hol tud sportolni, milyen szakkörökre, fakultációkra járhat, megpályázhat-e bármilyen ösztöndíjat, cserediák programot.

Ezekről a hasznos információkról részletes tájékoztatást vagy a weboldalakon, vagy az első napokban nyerhettek, de érdemes már azelőtt elkezdeni beszélgetni a legszerencsésebb opciókról, hogy rögtön dönteni kellene.

Vásároljatok be!

Az új iskola előtt mindig hosszú bevásárlólista vár a csemetékre, ami a kibővített füzetcsomag és könyvek mellett időről időre tartalmaz új elemeket. Bár érdemes megvenni egy alapkészletet, az utolsó simításokat nem árt későbbre meghagyni, hiszen úgyis tanárfüggő, mire van igény.

Azonban az olyan fontos dolgokat, mint az ünneplőruha (középiskolás lányoknak matrózblúz), az ágynemű a kollégiumba, vagy éppen az utazótáska, érdemes minél előbb beszerezni.

istockphoto

Bátorítsd az ismerkedésre!

Még a bátortalanabbak is könnyebben megnyílnak az online felületen, a közösségi oldalaknak, fórumoknak köszönhetően pedig arra is van lehetőség, hogy a valóság előtt, virtuálisan megismerkedjünk leendő osztálytársainkkal. Nem jó ebből kimaradni, mert a gyermeked úgy érezheti, hátránnyal indul, ha csaknem mindenki tud néhány infót a másikról, viszont ő teljesen újként csöppen a csapatba.

Érdeklődjetek, van-e már bármilyen csoport, ahol lehetőség nyílt az ismerkedésre, ha nincs, indítsatok ti magatok egyet, elvégre az év folyamán így is, úgyis szükség lesz egy ilyen információcserés felületre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást