Hogyan nevelheted felelősségteljes embernek a gyermekedet?

Hogyan nevelheted felelősségteljes embernek a gyermekedet?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan nevelheted felelősségteljes embernek a gyermekedet?

Manapság az egyik legnagyobb hiányt a gyermekekben az önállóság és a felelősségteljes élet terén figyelhetjük meg. Pedig ha valamikor, akkor ebben a világban igazán szükségük van arra, hogy talpraesettek és kötelességtudóak legyenek. Te mit tehetsz értük kamaszkorban?

Bízz rá fontos feladatokat!

Mindennapos, ám fontos dolgokra gondolunk, amikre talán úgy tekintesz, hogy a gyermeked még nem képes rá, vagy éppen kicsi hozzá. Hidd el, sokkal többel elbír, mint amire gondolni mersz! 
A kisebbek szeretnek belekóstolgatni a felnőtt életbe, miért vennéd el tőlük ezt a lehetőséget? Ne küldd el, ha próbálkozni szeretne, mert előfordulhat, hogy legközelebb ő fordít neked hátat, amikor megkérnéd valamire…
Hogyan csináld?
Bízz rá egész nyugodtan olyan fontos feladatokat, mint amilyen a bevásárlás, a csekkek feladása, az igazoláskérés az orvostól, vagy éppen a főzés. 
Sok kamasznak a dackorszakban elég, ha csak egyszer elutasítod, pl. mert fontos vendégeknek főzöl, vagy, mert úgyse tudja, mit kell megvennie – ha így teszel, a következő utasításnak nagy eséllyel csak azért is ellen fog állni.
Mindenképpen vond be, ha önként jelentkezik, s ha nem jelent számára túl nagy terhet, akkor sűrűn bízz rá fontos feladatokat.

Hagyd, hogy ő is gondoskodjon másokról!

Jó, ha már a homokozóban sem csinálsz perpatvart, mert az egyik kisfiú egy óvatlan pillanatban elvette a lapátját, vagy, mert megkérték, hogy adja kölcsön a motorját. 
Az osztozkodásra való képesség az egyik legfontosabb tulajdonság, hiszen olyan fontos jelzők állnak mellette, mint az együttérzés és a törődés. 
Ezzel szemben a másik oldalon az irigység és az érdektelenség feszít, amik éppenséggel messze nem támogatják, hogy valaki felnőttként tudjon gondolkodni, amikor eljön az ideje.
Hogyan csináld?
Bár minden apró pillanatban meg lehet látni a lehetőséget a másokról való gondoskodás fontosságáról (pl. megkínálni a kisbarátját rágcsálnivalóval, megsimogatni anya lábát, ha neki is fáj stb.), a legjobban egy saját kisállattal tudod rávezetni a felelősségteljes életre.
Kamaszként már főleg itt az ideje, hogy kapjon egy kis kedvencet, aki egyúttal megmutatja, milyen kötődni, lelkiismeretesnek lenni és feltétlen szeretetet adni, kapni.

Tanácsolj, de ne irányíts!

Nyilván lesznek kivételes helyzetek, amikor még a vita árán is megéri irányítanod, de ekkor minden bizonnyal a felnőtt eszed hevesen figyelmeztetni fog, hogy itt az ideje cselekedni
Mindent összevetve sokkal fontosabb kérdés a továbbtanulása, vagy az elhelyezkedése, mint egy aktuálisan rossz kapcsolat. 
Óvhatod, figyelmeztetheted, de ha most nem tanulja meg, milyen egy negatív személyiségű férfival együtt lenni, akkor előfordulhat, hogy egy életre rosszul választ, vagy harmincévesen döbben rá, hogy váltani kellene.
Hogyan csináld?
Természetesen ne hagyd, hogy nagy butaságot csináljon, olyat, ami az egész életére kihathat, de egyébiránt inkább csak tanácsokat adj neki, mert azokat sokkal előbb meg fogja fogadni, mintha teljesen más nézőpontjaitok végett egyenesen ráparancsolnál.
A te feladatod rávilágítani a negatívumokra és a pozitívumokra, de a legvégső döntést a gyermekednek kell meghoznia, hiszen ez az ő élete, és ezt sosem szabad elfelejtened.

Hagyd dönteni!

Némileg ez is a „tanácsolj, de ne irányíts” alapelvhez kötődik, ám kicsit mégis más. Felnőtt nőként nagy eséllyel pontosan tudod, miként lehet fű alatt egy férfit befolyásolni, a nélkül döntésre, cselekvésre biztatni, hogy azt ő észrevenné. 
Nos, a kamaszokkal éppen ez a helyzet, ki kell rájuk vetíteni ezeket az alapelveket, és nemes egyszerűséggel el kell érni, hogy ők is azt akarják, amit te titkon megálmodtál. 
Hogyan csináld?
Mindegy, milyen rávezetési technikával próbálkozol, elvégre mindenki más és más, ami a szomszédnál bejött, nem biztos, hogy nálad is be fog. Lehet, hogy a jutalmazás, a százszori átbeszélés, a közös számolgatás az, amivel elérheted a célt, a lényeg, hogy legalább látszólag hagyd, hogy a gyermeked döntsön.
Így ő is elégedett lesz és te is, hiszen még ha most macerásnak is tűnik ez a taktikázás, idővel a gyermeked valószínűleg az általad kijelölt irányvonalat követi, a te felelősségteljes tulajdonságaiddal megtűzdelve.

Beszélgess vele sokat!

Sokan nem alakítják ki a megfelelő szülő-gyermek viszonyt, márpedig e nélkül a kamaszkor igazi rémálom lehet. A fiatalok lázadnak, feszegetik határaikat, úgy tűnik, teljesen elment az eszük. De ne feledd, te is voltál kamasz, nagy eséllyel te is kikészítetted a szüleidet. 
Azonban nem mindegy, hogy mindez milyen körülmények között történik. Olyan határokat szabtok, amikben ti maradtok az irányító személyek, vagy olyanokat, amiben a gyermek diktál?
Hogyan csináld?
Ha egészen gyermekkorától kezdve nagyon sokat beszélgetsz vele, éppúgy, mintha felnőtt lenne, akkor, ha egyből mást nem is, de az együttérzését garantáltan ki tudod vívni.
Elvégre ki akarna megbántani valakit, akit nagyon szeret, aki feltétel nélkül számít rá? A legjobban a bűntudatra lehet hatni, talán ez az egyetlen, ami a kamaszkori hormonokat felülmúlja. 
Ha már fiatalon dolgozik benne ez a nagyon fontos érzelem, akkor minden könnyebben fog menni, nem csupán az adott korban, hanem később is.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást