Folteltávolítás otthon, hatékonyan

Folteltávolítás otthon, hatékonyan

Címlap / Otthon / Háztartás / Folteltávolítás otthon, hatékonyan

Van, hogy a legszebb és legdrágább ruhánkat esszük le, vagy a gyerekünk koszolja reménytelenül össze a ruháját. Ilyenkor segít, ha tudatában vagyunk néhány egyszerű, otthon is alkalmazható praktikus folteltávolító eljárásnak.

Vaj, zsír

Ha főzés közben olvadt vaj vagy zsír kerül a ruhára, akkor lehetőleg azonnal tegyünk hígítás nélküli zsíroldót, például mosogatószert a foltra.
Hagyjuk hatni minimum 20 percig, majd dörzsöljük át a foltot, és hagyjuk még vagy 20 percig. Ezután mossuk ki, és a folt eltűnik.

Olaj

Először nyomjunk a foltra egy papírtörlőt, és itassuk fel vele az olaj nagy részét. Ezután dörzsöljük át natúr mosószappannal, esetleg mosogatószerrel vagy háztartási benzinnel, és hagyjuk rajta 20-30 percig.
A folt várhatóan azonnal eltűnik, ha nem, akkor ismételjük meg a műveletet és utána mossuk ki a ruhát a hagyományos módon.

Rágó

Ha rágó ragad a ruhára, akkor először is a rágó nagyobb részét távolítsuk el az anyagról. Ennek leghatékonyabb módja, ha a ruhát a fagyasztóba tesszük, esetleg jégakut vagy jégkockát teszünk rá, amíg meg nem fagy.
Ezután a rágó legnagyobb részét kézzel vagy késsel könnyedén eltávolíthatjuk a ruháról. A maradékra tegyünk tiszta alkoholt, és finoman dörzsöljük át vele. Ezután tegyük a mosógépbe és mossuk ki az anyagnak megfelelő hőfokon.

Kakaó

Ha kakaó kerül a ruhára, akkor minél előbb áztassuk be meleg szappanos, vagy sós vízbe.
Fontos, hogy alaposan öblítsük ki, lehetőleg még mosás előtt, mert az anyagban maradt só és szappan erősen roncsolja a szövetszálakat.

Erdei gyümölcsök

Főleg a bogyós, erős színű és ezért erős foltot hagyó gyümölcsök nagyon makacs foltokat tudnak hagyni. Az ilyen szennyeződéseket azonnal mossuk ki a lehető legmagasabb hőfokon, ha lehet, 95 fokos mosással.
Ezután tegyünk a foltra sóskasavkészítményt, és várjunk vele minimum fél órát, majd utána nagyon alaposan öblítsük ki. Ha a folt csak elhalványodott, akkor száradás után ismételjük meg a műveletet.

Tinta, ceruza

Ha a ruhára tinta vagy ceruza kerül, akkor célszerű a külön erre a célra gyártott folttisztítót alkalmazni. Miután az hatni kezdett, a foltot dörzsöljük át alaposan denaturált szesszel. Mivel a tinta és ceruza foltok általában a gyerekek ruháin jellemző, ezért nagyon alaposan öblítsük ki a ruhát.
Ha mégis marad valamennyi tisztítószer a ruhában, az könnyen bőrirritációt okozhat. Ha száradás után is érezzük a tisztítószert a ruha illatán vagy tapintásán, akkor öblítsük és mossuk újra.

Tea, kávé

Áztassuk be langyos, vagy közepesen meleg vízbe, mielőtt a szennyeződés beleszáradna a ruhába.
Kb. 30 perc áztatás után a foltra cseppentsünk tiszta alkoholt, esetleg hidrogén-peroxidot, de ezeket ne hagyjuk rajta néhány percnél tovább. Alaposan öblítsük ki, és a folt eltűnik.

Vörösbor

A vörösbor folt nagyon nehezen jön ki a ruhából, ezért azonnali kezelést igényel. Először tegyünk sót a foltra, ami magába szívja a folyadék legnagyobb részét.
Utána öntsünk rá minimális fehér bort, ami semlegesíti a vöröset, és kioldja a foltot. Ekkor alaposan öblítsük ki, amíg a folt el nem tűnik, majd használjuk a szokásos mosószereinket az egész ruha kimosásához.

Fűfolt

Áztatás után tegyünk a foltra denaturált szeszt, és néhány perc után dörzsöljük át. Alaposan öblítsük ki, majd mossuk a megszokott módon.

Vér

Az anyagot lehetőleg azonnal áztassuk hideg sós vízbe. Minimum fél óra áztatás után dörzsöljük át az anyagot, és ha a folt nem tűnt el teljesen, tegyünk rá hidrogén-peroxidot.
Meleg, főleg forró víz csak azután érje az anyagot, hogy már eltűnt a folt.

Zsíros arckrém, alapozó

Áztassuk be mosószeres vízbe, majd együnk rá mosogatószert, és dörzsöljük át az anyagot. Ismételjük addig, amíg a folt eltűnik, utána mossuk a megszokott módon.

Rúzs

Tegyünk a foltra denaturált szeszt, és hagyjuk hatni. Folyamatosan figyeljük, hogy halványul-e a folt, illetve hogy ne oldódjon ki a ruha színe. Amint a folt eltűnik, alaposan öblítsük át.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!