Semmi sem hasonlítható a friss fokhagyma jellegzetes, kissé csípős, erőteljes ízéhez. Hogy ezt ki is élvezhesd, fontos megtanulni, hogyan kell megfelelően tárolni a fokhagymát – mert ha elkezd megromlani, kicsírázik és keserűvé válik, úgy pedig már aligha okozhat igazi ízélményt a feldolgozása. Ha viszont jól tárolod vagy dolgozod fel, legalább fél évig elállhat, és egyetlen romlott gerezd sem fogja veszélyeztetni a főztöd ízét.
1/5 Hogyan tartsd hosszabb ideig frissen?
Ha boltban vásárolsz, az első és legfontosabb lépés, hogy bölcsen válaszd ki a fokhagymagerezdeket. Keress egy egész csomót szorosan összetömörült héjjal és kemény gerezdekkel. Kerülj a puhának tűnőket, és ügyelj arra, hogy ne legyenek kicsírázva, hiszen egy idő után minden fokhagymagerezd tetején zöld hajtások jelentkeznek. Utóbbira az otthon termesztett fokhagymánál is ügyelj, és a gyengébb gerezdeket minél előbb használd fel.
A lila árnyalatú fokhagyma teljesen rendben van, csak egy másik fajtáról van szó. A lila fokhagyma, vagy más néven kemény nyakú fokhagyma fás szárú, ami a fej közepén fut át. A teljesen fehér vagy lágynyakú fokhagymának nincs ilyen szára. A két fajta egyformán nyugodt szívvel használható. Ami viszont egyformán számít, az a tárolás - a körülményektől függően ugyanis máshogy kell ügyelned arra, hogy hónapokon át kitartsanak a gerezdek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!