Milyen következményei lehetnek a foghiánynak? 

Milyen következményei lehetnek a foghiánynak? 

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen következményei lehetnek a foghiánynak? 

Már csupán egyetlen fog kihullása is számos következménnyel jár, hiszen a vele szemközti fog is kivonódik a rágás folyamatából. A legjelentősebb változás, hogy az ínypapilla elsorvad a csontsövénnyel, és minél később történik a pótlás, annál nehezebb visszaállítani az állapotot. (x)

A foghiány miatt bekövetkező változások

Fogeltávolítás után 3 hónapon belül a fogközöket kitöltő ínycsipke felszívódik. Hiányából fakadóan a fogak és a pótlás közötti területre könnyen bejuthat a lepedék, ezt a részt nehéz tisztítani. A nem megfelelő ápolás következtében a szuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának fokozottabb a kockázata. 

Tehát fontos szem előtt tartani, hogy az ínypapilla akkor menthető meg nagy eséllyel, ha a fogeltávolítás után közvetlenül történik az implantátum beültetése. Néhány változás, melyek lassan, de folyamatosan megmutatkoznak. Ilyen például, hogy a foghiány előtti fog hátrébb tolódik, jelentősen eltávolodik az előtte lévőtől, ez pedig azt eredményezi, hogy eltűnik a kontaktpont. Az egyre távolabb kerülő fogak közé bejuthatnak ételmaradékok, így megindulhat a fogszuvasodás, és fogágybetegségek alakulhatnak ki.

Néhány év alatt akár a túloldalon lévő fogak között is nagyobb rések jöhetnek létre, a kontaktpont rendszer fellazulása miatt. A foghiány mögött található fogak előrébb dőlnek, így pedig könnyen kialakul ínytasak is.

Súlyos következmények 

Amennyiben hiányoznak az őrlőfogak, már nem biztosított a megfelelő távolság az állcsontok között, egyre közelebb kerülnek egymáshoz a rágóizmok húzóereje következtében. Sőt, gyakran éjszakai fogcsikorgatást vált ki, mely tovább rontja az állapotot. Később akár az állkapocs ízületi porckorong is vékonyodhat, és állkapocs kattogás jön létre.

Sajnos a csontok és izmok változásai egy sor további folyamatot elindíthatnak, melyek visszafordíthatatlan deformációt is okozhatnak az állkapocsban. Sokkal erőteljesebben kopnak a meglévő fogak, mivel extra teherrel kell megbirkózniuk a fogcsikorgatás miatt.

A legfontosabb teendő mindezek elkerülésére a gyors szakorvosi konzultáció és a mielőbbi kezelés. Érdemes a Halász Klinika oldalát végigböngészni, ahol profi segítség kérhető fogbeültetéssel kapcsolatban. Nem szabad késlekedni, mert a foghiány következményei gyorsan kialakulnak, és ezt az állapotromlást későn már nem lehet maradéktalanul helyreállítani.

Egészségügyi problémák a foghiánnyal kapcsolatban

A fent említett kóros változások, deformitások következtében gyakoribbá válhat a migrénes fejfájás, megjelenhet nyaki és válltáji fájdalom egyaránt. Semmiképp sem szabad félvállról venni a fogászati gondokat, hiszen nem csupán esztétikai kellemetlenséget okoz, hanem számos egészségügyi panaszt is. Ez pedig jelentős életminőségromlással jár együtt.

Az egyik tipp a rendszeres fogászati konzultáció. A folyamatos ellenőrzések során kiszűrhetők a rendellenességek. Amikor pedig sürgős beavatkozásra van szükség, nem érdemes hónapokat várni, hiszen az idő ellenünk dolgozik. A beültetések sikere múlhat ezen.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!