Így fogadd a húsvéti locsolókat, hogy elégedettek legyenek

Így fogadd a húsvéti locsolókat, hogy elégedettek legyenek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így fogadd a húsvéti locsolókat, hogy elégedettek legyenek

Mi volt a locsolás eredeti célja?

Régen a locsolásnak egészen más jelentősége volt, mint napjainkban. Korábban egyenesen szégyenkezett az a hölgy, aki kimaradt a sorból, ezzel szemben manapság nem egy család női tagjai elutaznak a szabad hétfőn, csakhogy ne kelljen a vendégek sorától tartaniuk.

A locsolás eredetileg a megtermékenyítést, termékenységet szimbolizálta, s viszonzásképpen nem édesség, vagy alkohol, hanem virág járt a fiúknak.

Így a nap végére az is egyértelművé vált, melyik férfi volt a legszorgalmasabb és legkelendőbb…

Manapság más a helyzet

Természetes, hogy az ünnepek, hagyományok idővel átalakulnak, vagy akár el is tűnnek, ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. A locsolással is ez a helyzet, már csupán vidéken, kisvárosokban számít hagyománynak, de korán sincs akkora keletje, mint korábban. Napjainkban jóval jellemzőbb a kölnivel való locsolás, s általában vagy az apukák viszik a kisfiúkat egy körre, vagy a régi banda verődik össze, leginkább az alapos berúgás céljából.

Mit tehetnek a nők?

A hagyományt tovább éltetve, nőként is sok mindent tehetsz. Először is, ha nem muszáj, ne tűnj el egész napra, felnőttként minden bizonnyal a te ismerőseid sem szódával közelítenek. Annyit igazán megengedhetsz magadnak, hogy megkínálod őket egy kis koccintanivalóval, és beszélgettek pár percet. Ha van kislányod, akkor ő csokitojást ajándékozhat a vendégeknek.

Főleg vidéken szokás, hogy vadidegenekhez is becsöngetnek a férfiak, őket természetesen nem kell beengedned, de azokat az ismerősöket, akik gondoltak rád, és direkt feléd vették az irányt, meglehetősen nagy illetlenség figyelmen kívül hagyni.

A locsolás menete

A locsolást megelőzően a fiúknak mindenképpen verset kell mondaniuk, amikbe a legtöbbször bele is van foglalva a kötelező kérdés: „szabad-e locsolni?”. Ha a válaszod igen, akkor ezt követően megmutathatod, hova szeretnéd kérni a kölnit. Ez lehet a csuklód, a nyakad, vagy a hajad is, esetleg a ruhád nyakrésze, te döntesz. A fiúknak ezt figyelembe kell venniük, és el kell fogadniuk, hiszen csak ennek fejében jár számukra az ajándék.

Hogyan várd őket?

A virágajándékozásnak sok helyen már nyoma sincs, sőt, a hagyományos húsvéti ajándékok is egyre inkább háttérbe szorultak. Manapság jóval népszerűbb az alkohol és a pénz, úgyhogy a koccintanivalóval és kevés apróval jó, ha készülsz.

Érdemes előre mini csomagokat gyártani, pl. az apró fiúcskáknak csoki nyuszira kötözhetsz pár száz forintot, de azt is megteheted, hogy egy nagyobb kosárba mindenféle húsvéti meglepetést teszel (festett tojás, édesség), majd hagyod, hogy minden locsolód kedvére válogasson belőle.

Ha jó vendéglátó akarsz lenni

Ahogy írtuk, a hagyomány átalakult, manapság gyakorlatilag kötelező (pláne az idősebb korosztály esetében) alkohollal várni a vendégeket. Nem kell, hogy ez a legtöményebb házi pálinka legyen, néhány doboz sör is megteszi. Ha emellett valóban jó vendéglátó akarsz lenni, készülj némi sós ropogtatnivalóval, hiszen a falujárás közben egész biztosan megéheznek a férfiak, és az sem árt, ha kicsit esznek a sok alkohol mellé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást