Flashmobszerűen nőtt a 10 éves Zabosfa

Flashmobszerűen nőtt a 10 éves Zabosfa

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Flashmobszerűen nőtt a 10 éves Zabosfa

Idén május elsején ünnepli a 10. születésnapját a Zabosfa KerTÉSZ Kft. A Kazi Péter által vezetett zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozás az ország egész területére, valamint Franciaországba, Ukrajnába, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, illetve Lengyel- és Németországba is szállít élelmiszert. Különös hangsúlyt fektetve a biotermesztésre, 576 kamionnyi biozöldséget és -gyümölcsöt értékesítettek 2021-ben. A lokálpatrióta cégvezetőt az indulásról, értékeiről és közösségépítő tevékenységeiről kérdeztük. (x)

A Zabosfa legendája 

Áll Szeged mellett egy kis település, aminek a hajdani tanyavilágból maradt fenn a története. Ez Zákányszék, amit egykor Zabosfa néven ismertek. 

A legenda szerint, amikor Rózsa Sándor Papp Pál tanyáján járt, hogy kedvesét meglátogassa, este a lovát a ház mellett magasodó tölgyfához kötötte, és zabot szórt elé. Azután a fa mohás odvából évekig nőtt a zab. Egy másik zabosfai legenda szerint állt a környéken egy nyárfa, ennek az odvából kelt ki a zab, amit csodaként ünnepeltek a helyiek.

A rejtélyes történetek mellett Zákányszék szeretete inspirálta Kazi Pétert vállalkozása alapításakor és elnevezésekor is, aki hozzátette: „Gyerekkoromban a honismereti szakkörön elvittek minket helyi idős gazdálkodókhoz, akik megmutatták a növénytermesztés, az önellátás alapjait.”

A hagyományok ápolása és gondoskodás a jövő generációiról

„A térségre jellemző a munka szeretete, a hagyományok tisztelete, mi is ebben a szellemiségben dolgozunk – meséli a Zabosfa KerTÉSZ Kft. vezetője. – Szimbólumunk a fa, amit az erős gyökerek tartanak stabilan, törzse ellenáll a viszontagságoknak, határtalan növekedésre képes lombozata pedig védelmet, menedéket nyújt az alatta megpihenőknek, termése táplálja őket.” 

Azért, hogy a következő generációk is sokáig élvezhessék a természet gyümölcseit, Kazi Péter és csapata kiemelten foglalkozik az ökológiai lábnyomuk csökkentésével. Ehhez fontos irányelvük a minél rövidebb ellátási lánc működtetése. Azaz törekednek arra, hogy a biozöldségek és -gyümölcsök minél rövidebb úton kerüljenek a fogyasztókhoz. „Az előrecsomagolt salátakeverékeinknél pedig a csomagolást igyekszünk fenntarthatóvá tenni, kukoricakeményítőből és más lebomló anyagokból állítjuk elő a zacskókat, valamint a másik 7 termékünknél is környezetkímélő csomagolástechnikákat használunk” – fejti ki a Zabosfa szakértője.

Zabosfai Salátamix Szeretet

A kezdetek után jött a flashmobhoz hasonló növekedés

„2012-ben indult a Zabosfa, akkor vezetőként még ha kellett, csomagoltam, fuvaroztam, takarítottam is” – emlékezik vissza Kazi Péter. Aztán csatlakoztak sorban a kollégák, olyan volt, mint egy flashmob, amikor valaki elkezd táncolni, beszállnak a többiek is, majd szépen mindenki megtalálja a helyét. 

„Hálás vagyok a kollégáimnak, mert számíthatok rájuk. Sokan közülük már 8-9 éve velünk vannak, jóban-rosszban. Nagyon szeretem őket.”

Mára a cégnek 5 saját boltja, illetve a webshopja is működik, és országosan az összes nagy áruházban elérhetőek a termékeik. 2022 elején pedig egy új gyártóüzemet nyitottak meg. 

Növénytermesztés Zákányszéken és környékén 

A környék mezőgazdasága határozta meg a 10 éves Zabosfa KerTÉSZ Kft. termelését is. 

A homoki burgonya termesztése a legjelentősebb, még Franciaországba is exportálnak belőle, ezt követik az olyan gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a zeller. A gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva kap fontos szerepet. 

A biotermesztést egy zákányszéki bioőszibarack-termelővel kezdték el közösen, majd fokozatosan bővítették a bionövényeik sorát. Amikor a hazai gyümölcsök már nem elérhetőek, biocitrusféléket, kivit, avokádót importálnak Európa déli részéből.

Biosmoothie a 10. születésnapra

Születésnapi meglepetésként biosmoothie-val rukkol elő a cég. „Az élelmiszermentés jegyében új üzemünkben felhasználjuk azokat a biogyümölcsöket, melyek már másképp nem juthatnának el a fogyasztókhoz, így viszont tökéletesek. Az alapot mindig egy helyi gyümölcs adja, amihez az izgalmas ízvilág és a jótékony hatás kedvéért fűszernövényeket, gyógynövényeket teszünk, például gyömbért” – mutatja be a smoothie-kat a Zabosfa KerTÉSZ Kft. szakértője.

Ökokert program és közösségépítés 

Ahogy a cégen belül odafigyelnek egymásra – tortával ünneplik a születésnapokat, május elsején a céges születésnapot pedig családi nappal, bográcsozással, túrázással koronázzák meg –, úgy a tágabb közösség építése is fontos számukra. 

Ebből a célból indult a fiatal generációt a képernyők elől kimozdító, étkezési szokásait fejlesztő, öngondoskodását elősegítő Ökokert program. A Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta két iskolakert létrehozását, az itt zajló oktatást, és segíti az Országos Iskolakert Alapítvány munkáját is.

Azonban nem csak a fiatalok, de az egészségügy irányába is elkötelezett a szervezet, 2022 tavaszán indul a Vöröskeresztet támogató együttműködésük. „A Vöröskereszt számomra a nosztalgiát, a régi, jó hangulatú véradásokat jelenti, így lassan 1 éves már az együttműködés velük, melynek során a Csongrádi-Csanád megyei szervezet véradás programjait adományokkal támogatjuk, illetve most az ukrajnai háborúval kapcsolatos humanitárius tevékenységüket is segítjük” – osztja meg velünk Kazi Péter.

Kazi Péter, alapító

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!