Ha ősz, akkor méz: nem csak azért, mert az édes, ragacsos finomság azonnal átmelegíti a testet és a lelket, hanem azért is, mert nagy segítséget nyújt abban, hogy gond nélkül megúszd a torokfájós szezont. Íme, néhány recept, ami nem csak immunrendszered megerősítését, az ízlelőbimbóid örömét is szolgálja majd.
Miért jó mézet enni?
A mézet az emberiség ősidők óta ismeri és fogyasztja, nem csak finom, édes íze, hanem tápértéke miatt is.
A méz gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, segít felkészíteni a szervezetedet a hűvösebb napokra, antiszeptikus hatása miatt pedig a már kialakulóban lévő torokfájáson, náthán is segíthet.
Glikémiés indexe ugyan közel azonos a kristálycukoréval, mégis ajánlott a diétázók számára is, mivel ugyanahhoz az intenzitáshoz sokkal kisebb mennyiség felhasználása is elég, a vitaminok miatt pedig nem csak üres kalóriát fogyasztasz vele.
Bár elsősorban süteményekhez, teához használjuk, a méz sós ételekkel is izgalmas párosítást alkot. Receptválogatásunkból te is látni fogod, milyen sokféle módon használhatod a konyhában.
Mézes-narancsos sütőtök krémleves
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 nagy krumpli, 1 alma, 1 fej hagyma, 3 ek méz, 1 narancs, 2 húsleveskocka, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű, 1 liter víz, tökmag, balzsamecet.
Elkészítés:
A tököt süsd meg a sütőben, és közben készítsd elő a levest. A hagymát a kakukkfűvel párold puhára a vajon, majd csorgasd rá a mézet, és karamellizáld egy kicsit.
Öntsd fel vízzel, tedd bele a leveskockákat, meg a megtisztított, felkockázott almát és krumplit. Amikor megpuhultak, vedd le tűzről, kapard bele a sütőtök húsát, és botmixerrel pürésítsd. Végül ízesítsd a narancs levével, sóval, borssal, szerecsendióval, és öntsd fel tejszínnel. Tálaláskor díszítsd pirított tökmaggal és balzsamecettel.
Mézes sült alma
Hozzávalók: egy közepes méretű, savanykás alma, dió, méz, fahéj.
Elkészítés:
Az almát vágd félbe, és vájd ki a magházat. A helyét töltsd meg durvára vágott dióval, és szórd meg egy csipet fahéjjal. Tedd az almát egy fóliára, és rakd a forró sütőbe, amíg fonnyadni nem kezd.
Ekkor vedd ki, és mindkét félre csorgass egy-egy evőkanál mézet, majd rakd őket vissza addig, amíg a méz karamelizálódik.
Mézes barnapác sertéshúshoz
Hozzávalók: 5 evőkanál ketchup, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál szójaszós, fél deciliter olívaolaj.
Elkészítés és felhasználás:
A hozzávalókat egy üvegtálban gyors, határozott mozdulatokkal alaposan keverd össze. Sót ne tegyél bele, mert az csak elvonná a nedvességet a húsból. Kend be a páccal a hússzeleteket, majd fektesd őket egy jól zárható edénybe.
Ha maradt ki pác, azt még nyugodtan locsold rájuk. Tedd a húst a hűtőszekrénybe, és hagyd érlelődni egy napon keresztül, majd közvetlenül a sütés előtt sózd meg a szeleteket.
Mézes rukkola saláta
Hozzávalók: 2 maréknyi rukkola, 50 g parmezán sajt, 4 ek fenyőmag, 8 db koktélparadicsom, 1 ek méz, 8 ek balzsamecet, 2 ek olívaolaj, 2 ek apróra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.
Elkészítés:
A rukkolát mosd meg és tedd egy nagy salátástálba, add hozzá a megmosott, félbe vágott koktélparadicsomokat is.
Az ecetet keverd el a mézzel, add hozzá a hagymát, a zúzott fokhagymát és egy kevés reszelt parmezánt, sózd, borsozd, majd keverd hozzá az olívaolajat is.
Az öntetet keverd el a salátával, majd tálaláskor díszítsd a megmaradt parmezánból vágott forgácsokkal és pirított fenyőmaggal.
Gyors és egészséges reggeli
Hozzávalók: 1/3-ad bögre zabpehely, 1/3-ad bögre víz, 2 banán, egy evőkanál méz, kevés tej.
Elkészítés:
A zabpelyhet és a vizet tedd egy nagyobb bögrébe, majd egy percre dobd a mikróba, hogy megfőjön. Az egyik banánt törd össze villával, majd ezt keverd el a zabpehellyel, és az egészet hígítsd annyi tejjel, hogy megfelelő sűrűségű legyen.
Van, aki hígabban, van, aki sűrűbben szereti, akárcsak a tejbegrízt. Végül kanalazd rá a másik banánt is, és locsold meg a mézzel.
Lilahagymás, mézes cseresznyesaláta
Hozzávalók: fél kiló nagy szemű cseresznye, 1 közepes fej lilahagyma, 2 ek. metélőhagyma, 2 ek. petrezselyem, kevés só, őrölt bors, 0.5 dl olaj, 1 ek. méz.
Elkészítés:
A kimagozott, félbevágott cseresznyéket tedd egy nagy tálba, és keverd el a nagyon finomra vágott hagymával, petrezselyemmel és metélőhagymával, majd ízesítsd sóval és borssal.
Egy külön tálban keverd el az olajat és a mézet, majd locsold a gyümölcsös-hagymás salátára, és az egészet tedd néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.