7 finomság hűvösebb napokra: a kedvenc mézes receptjeink

7 finomság hűvösebb napokra: a kedvenc mézes receptjeink

Címlap / Életmód / Receptek / 7 finomság hűvösebb napokra: a kedvenc mézes receptjeink

Ha ősz, akkor méz: nem csak azért, mert az édes, ragacsos finomság azonnal átmelegíti a testet és a lelket, hanem azért is, mert nagy segítséget nyújt abban, hogy gond nélkül megúszd a torokfájós szezont. Íme, néhány recept, ami nem csak immunrendszered megerősítését, az ízlelőbimbóid örömét is szolgálja majd.

Miért jó mézet enni?

A mézet az emberiség ősidők óta ismeri és fogyasztja, nem csak finom, édes íze, hanem tápértéke miatt is.

A méz gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, segít felkészíteni a szervezetedet a hűvösebb napokra, antiszeptikus hatása miatt pedig a már kialakulóban lévő torokfájáson, náthán is segíthet.

Glikémiés indexe ugyan közel azonos a kristálycukoréval, mégis ajánlott a diétázók számára is, mivel ugyanahhoz az intenzitáshoz sokkal kisebb mennyiség felhasználása is elég, a vitaminok miatt pedig nem csak üres kalóriát fogyasztasz vele.

Bár elsősorban süteményekhez, teához használjuk, a méz sós ételekkel is izgalmas párosítást alkot. Receptválogatásunkból te is látni fogod, milyen sokféle módon használhatod a konyhában.

Mézes-narancsos sütőtök krémleves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 nagy krumpli, 1 alma, 1 fej hagyma, 3 ek méz, 1 narancs, 2 húsleveskocka, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű, 1 liter víz, tökmag, balzsamecet.

Elkészítés:

A tököt süsd meg a sütőben, és közben készítsd elő a levest. A hagymát a kakukkfűvel párold puhára a vajon, majd csorgasd rá a mézet, és karamellizáld egy kicsit.

Öntsd fel vízzel, tedd bele a leveskockákat, meg a megtisztított, felkockázott almát és krumplit. Amikor megpuhultak, vedd le tűzről, kapard bele a sütőtök húsát, és botmixerrel pürésítsd. Végül ízesítsd a narancs levével, sóval, borssal, szerecsendióval, és öntsd fel tejszínnel. Tálaláskor díszítsd pirított tökmaggal és balzsamecettel.

Mézes sült alma

Hozzávalók: egy közepes méretű, savanykás alma, dió, méz, fahéj.

Elkészítés:

Az almát vágd félbe, és vájd ki a magházat. A helyét töltsd meg durvára vágott dióval, és szórd meg egy csipet fahéjjal. Tedd az almát egy fóliára, és rakd a forró sütőbe, amíg fonnyadni nem kezd.

Ekkor vedd ki, és mindkét félre csorgass egy-egy evőkanál mézet, majd rakd őket vissza addig, amíg a méz karamelizálódik.

Mézes barnapác sertéshúshoz

Hozzávalók: 5 evőkanál ketchup, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál szójaszós, fél deciliter olívaolaj.

Elkészítés és felhasználás:

A hozzávalókat egy üvegtálban gyors, határozott mozdulatokkal alaposan keverd össze. Sót ne tegyél bele, mert az csak elvonná a nedvességet a húsból. Kend be a páccal a hússzeleteket, majd fektesd őket egy jól zárható edénybe.

Ha maradt ki pác, azt még nyugodtan locsold rájuk. Tedd a húst a hűtőszekrénybe, és hagyd érlelődni egy napon keresztül, majd közvetlenül a sütés előtt sózd meg a szeleteket.

Mézes rukkola saláta

Hozzávalók: 2 maréknyi rukkola, 50 g parmezán sajt, 4 ek fenyőmag, 8 db koktélparadicsom, 1 ek méz, 8 ek balzsamecet, 2 ek olívaolaj, 2 ek apróra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

Elkészítés:

A rukkolát mosd meg és tedd egy nagy salátástálba, add hozzá a megmosott, félbe vágott koktélparadicsomokat is.

Az ecetet keverd el a mézzel, add hozzá a hagymát, a zúzott fokhagymát és egy kevés reszelt parmezánt, sózd, borsozd, majd keverd hozzá az olívaolajat is.

Az öntetet keverd el a salátával, majd tálaláskor díszítsd a megmaradt parmezánból vágott forgácsokkal és pirított fenyőmaggal.

Gyors és egészséges reggeli

Hozzávalók: 1/3-ad bögre zabpehely, 1/3-ad bögre víz, 2 banán, egy evőkanál méz, kevés tej.

Elkészítés: 

A zabpelyhet és a vizet tedd egy nagyobb bögrébe, majd egy percre dobd a mikróba, hogy megfőjön. Az egyik banánt törd össze villával, majd ezt keverd el a zabpehellyel, és az egészet hígítsd annyi tejjel, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Van, aki hígabban, van, aki sűrűbben szereti, akárcsak a tejbegrízt. Végül kanalazd rá a másik banánt is, és locsold meg a mézzel.

Lilahagymás, mézes cseresznyesaláta

Hozzávalók: fél kiló nagy szemű cseresznye, 1 közepes fej lilahagyma, 2 ek. metélőhagyma, 2 ek. petrezselyem, kevés só, őrölt bors, 0.5 dl olaj, 1 ek. méz.

Elkészítés:

A kimagozott, félbevágott cseresznyéket tedd egy nagy tálba, és keverd el a nagyon finomra vágott hagymával, petrezselyemmel és metélőhagymával, majd ízesítsd sóval és borssal.

Egy külön tálban keverd el az olajat és a mézet, majd locsold a gyümölcsös-hagymás salátára, és az egészet tedd néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!