Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás

Filmek és sorozatok, amikben fontos szerepet kapott a pszichológia

Szerencsére egyre többen ismerik fel a pszichológia fontosságát és egyre inkább elfogadja a közvélemény, hogy pszichológushoz járni teljesen természetes és hasznos dolog, ami segíthet megbirkózni bizonyos élethelyzetekkel és fontos szerepe lehet önmagunk megismerésében. Ha érdekel a téma, íme néhány film és sorozat, amelyeket nézve magad is bepillanthatsz egy-egy terápia rejtelmeibe.

Filmek és sorozatok, amikben fontos szerepet kapott a pszichológia

Good Will Hunting

Az 1997-es Good Will Hunting című alkotásban Will Hunting szerepében a fiatal Matt Damont láthatjuk, de felbukkan a szintén ifjú Ben és Casey Affleck is a filmben, ami nem véletlen, ugyanis az Oscar-díjas forgatókönyv a régóta jó barátságot ápoló Damon és Ben Affleck kezei közül került ki. A történet szerint Will hajszál híján van attól, hogy teljesen elkallódjon: építkezéseken dolgozik, és takarítói állásban melózik egy egyetemen, teljesen céltalan az élete, pedig szabadidejében falja a könyveket. Egy nap az egyetem folyosójának takarítása közben megold egy táblára felírt egyenletet, ami hosszú évek óta okoz fejtörést a legnagyobb matematikusoknak is.

Egy utcai verekedés miatt Will végül csak úgy úszhatja meg a börtönt, ha hajlandó együttműködni a mindenre elszánt matematikaprofesszorral és egy pszichológussal.

Ez utóbbi szerepében láthatjuk Robin Williams szintén Oscar-díjas alakítását, ahogy szép lassan lehámozza a fiúról a gyerekkori sérelmek és a meg nem értettség miatti páncélt és segít neki, hogy azt az életet élje, amit megérdemel.

 

Terápia

Az eredetileg izraeli sikerszéria a magyar sorozatrajongók nagy kedvence is volt, nálunk Mácsai Pállal a főszerepben futott a történet három évadon keresztül.

Az epizódokban egy-egy szereplő terápiás beszélgetéseibe pillanthatunk be, így azok is megismerhették az ilyen szituációkat, akik saját maguk még sosem jártak pszichológusnál.

A főszereplő, András, a pszichológus, aki saját maga is vívódik, nemcsak páciensei problémáival, hanem saját életével is. A szériában számtalan ismert magyar színész, köztük Marozsán Erika, Csákányi Eszter, Für Anikó, Nagy Ervin és Péterfy Bori is felbukkan.

 

Csak egy kis pánik

Egy maffiafőnök nem engedheti meg magának a gyengeséget, azonban nincs mese, ők is emberek, néha előfordul, hogy segítségre van szükségük.

Ez történt Paul Vittivel is (Robert De Niro), akinek hiába van komoly hatalom a kezében, egyik pillanatról a másikra elszáll belőle a merészség.

Pánikroham kerülgeti, álmatlanul forgolódik, sőt még a sírás is kerülgeti és mivel ez nem túl szerencsés ebben a pozícióban, úgy dönt, hogy pszichológushoz fordul. Persze a leendő keresztapának a terápia menetéről is elég határozott elképzelése van, így hát a halkszavú, visszafogott szakember (Billy Crystal) nekiáll a maffiózó kezelésének, miközben gorillái folyamatosan rajtuk tartják a szemüket. Az 1999-es film egyszerre gengszterfilm és komédia, ami mai napig megunhatatlan.

 

Fifti-fifti

Egy történet, amelyet valóban az élet írt: Adam (Joseph Gordon-Lewitt) sikeres, kiegyensúlyozott, rádiószerkesztőként dolgozik és teljesen átlagos problémákkal küzd. Odafigyel az egészségére, nem dohányzik, sportol, egy nap mégis a legalattomosabb betegséggel kell szembesülnie: kiderül, hogy visszatérő hátfájását egy daganat okozza és csupán 50% az esélye rá, hogy meggyógyul.

A küzdelem megkezdődik, Adam pedig egy pszichológus segítségét kéri, hogy feldolgozza az őt ért traumát.

Bár a pszichológus (Anna Kendrick) csupán 24 éves és teljesen kezdő a szakmájában, mindent megtesz, hogy segítsen a férfinak, akinek szép lassan a kanapén töltött idő lesz a biztos pont az életében.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást