Könyv vs. film? 5 példa, amikor a film a jobb!

Könyv vs. film? 5 példa, amikor a film a jobb!

Címlap / Kikapcsolódás / Könyv vs. film? 5 példa, amikor a film a jobb!

Kisasszonyok

Louisa May Alcott regénye 1868-ban született. Az írónőt a kiadója felkérte, hogy írjon egy történetet, ami lányoknak szól, lányokról, így született meg a March-testvérek meséje, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Természetesen számtalanszor filmre vitték már, az első alkotás még az 1930-as években született. Láthatóan még ma is bőven van mit mondania a modern embereknek, ugyanis a tavalyi év egyik legnagyobb filmsikere volt a Greta Gerwig-féle feldolgozás. Szívmelengető, vicces, természetesen, sodró történetet kapunk, ez az élmény pedig – valljuk be –, a regény olvasása közben nem mindig volt meg. Hiába szeretnivaló könyv formájában is, a tavalyi film egyértelműen kiütötte a nyeregből.

 

Ragyogás

Stephen King 1977-es regénye az első olyan könyvek között volt, aminek az olvasása közben valóban izgultam. Már szinte féltem, így semmiképp sem szeretném elvitatni tőle az érdemeit. Rám nagy hatással volt kamasz koromban, mindenképp érdemes elolvasni. Ha azonban választanom kell, hogy a könyvet, vagy a Stanley Kubrick kezei között született 1980-as filmet választom, akkor mégis inkább az utóbbi mellett tenném le a voksomat. Hogy miért? Talán azért, mert a könyvben egészen erőteljes természetfeletti vonalat is kaptunk. Ennél viszont számomra egy fokkal mindig hátborzongatóbb, ha – mint ahogy a filmben is – az emberi természet, az őrület szabadul el.

 

A gyűrűk ura

Hardcore A gyűrűk ura rajongók minden bizonnyal most sikítva kapnak a szívükhöz, de be kell vallanom, hosszas küzdelem árán tudtam csak átrágni magam a három köteten. Bár voltak olyan részei, amikor valóban önfeledten élveztem az olvasást, gondolkodás nélkül egy filmmaratont választanék helyette. Kamaszként az első regénynek háromszor is nekifutottam mire sikerült legyűrnöm. Az kétségtelen, hogy mikor végül mindhárom kötettel végeztem, roppant büszke voltam magamra, mégis úgy érzem, hogy a filmekbe sikerült belesűríteni a lényeget és megragadni a Tolkien teremtette csodás mesevilágot, amiben bármikor szívesen elmerülök néhány órára.

 

Bridget Jones naplója

Hiába olvastam már jóval a filmes változat előtt a regényeket – annak ellenére, hogy még csak tizenéves voltam – amint meghallom ezt a címet, azonnal Renée Zellwegger, Hugh Grant és Colin Firth jelenik meg a szemeim előtt. Eszembe jutnak a romantikus vígjáték hihetetlenül vicces jelenetei a csetlő-botló Bridgetről. Ez persze cseppet sem von le a könyv érdemeiből, egyszerűen csak annyira szuperül sikerült eltalálni a karaktereket, a párbeszédeket, a zenéket, hogy számomra ebben a versenyben is mindig a film kerül ki győztesen. A történethez hozzátartozik, hogy a Bridget Jones-regényben Mark Darcy névre keresztelt álomférfit az eredeti, Büszkeség és balítélet-beli Mr. Darcy ihlette, így nem csoda, hogy a mind a két Darcy-karaktert megformáló Colin Firth tökéletesen hozta a szerepet. 

 

Jurassic Park

Mai napig az egyik kedvenc filmem Spielberg Jurassic Parkja. Elképesztően izgalmas, kalandos, amiben bár csupán kevesebb, mint 20 percig láthatunk dinoszauruszokat, mégis hátborzongatóbb és hihetőbb lett, mint bármilyen modernebb technikával készült alkotás. Az eredetileg Őslénypark címen megjelent tudományos-fantasztikus regényről le kell szögeznem, hogy bármilyen izgalmas is, nem éppen egy könnyű olvasmány. Michael Crichton 1990-es könyve tele van tudományos, vagy legalábbis tudományosra hajazó magyarázatokkal. Az olvasó nagyjából képbe kerülhet a dinoszauruszok klónozásával, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyvállalat hazugságaiba is. Ettől függetlenül persze érdemes egyszer kézbe venni és elolvasni, de egészen biztosan nem az a kötet lesz, amit évről-évre újra leveszek a polcról.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást