Egészség / Életmód

3 fertőzés, amely a strandon terjed

3 fertőzés, amely a strandon terjed

A nyár a vízben lubickolás, a parton heverészés és napozás ideje. De vigyázz, mert strandolás közben alattomos fertőzések leselkednek rád. Tudd meg, hogy melyek ezek és hogyan védekezhetsz ellenük!

Láb- és körömgomba

A leggyakoribb fertőzés, amit összeszedhetsz a strandon a láb, – és körömgomba. A gombák rendkívül szeretik a nedves környezetet és igen ellenállóak, így az uszodák és a mesterséges strandok remek táptalajt biztosítanak a szaporodásukhoz. Ha elhanyagolod a lábgombát, könnyen átterjedhet a körmeidre is. A körömgomba egyértelmű tünetei a sárgás színű, fénytelen felületű, megvastagodott köröm. A lábon a talp és a lábujjak közötti száraz hámlásról ismerheted fel a betegséget. Sokszor a lábfejre is ráhúzódhat a fertőzés, ami kellemetlen viszketést okoz.

Mit tegyél, hogy a strandon töltött idő tényleg a felhőtlen örömökről szóljon és a nap végén ne kelljen a gombásodás kellemetlen tüneteivel szembesülnöd?

Használj papucsot, különösen abban az esetben, ha medencés helyen fürdesz. A medence alja és környéke valóságos gombatenyészet. Nagy melegben hordj szandált vagy papucsot, ezekben jól tud szellőzni a lábad és ne feledkezz meg a lábdezodor használatáról sem! Ezzel az izzadás mértékét csökkentheted. Fürdés után töröld teljesen szárazra a lábujjaid közét. Rendszeres időközönként fertőtlenítsd a manikűrkészletedet, a kádat vagy zuhanyzót és a törülközőidet.

De ha már megvan a baj, akkor irány a bőrgyógyász! Ő megállapítja a körömgomba típusát és ennek megfelelő kezelést ír elő, ami lehet szájon át szedhető gyógyszer vagy különböző kenőcsök és ecsetelők. A visszafertőződés elkerülése érdekében pedig alkalmazd a fenti, megelőzést szolgáló tanácsokat.

A hüvelygomba

A másik leggyakoribb, strandokon is elkapható fertőzés csak a nőket sújtja. A hüvelygombáról van szó, ami nemcsak szexuális úton és a rossz higiénia miatt terjedhet. A Candida albicans nevű gomba okozza, tünetei pedig a következők: viszkető, égő érzés, kellemetlen szag és sűrű, sárgás színű folyás. A kezelése nagyon egyszerű, a legtöbbször hüvelykúpot ír fel az orvos, ritkábban egészíti ki szájon át szedhető gyógyszerrel. A megfelelő kúra mellett rövid időn belül, általában pár nap alatt elmúlik a betegség, ám nagyon hamar visszafertőződhetsz. Ennek kivédésére is vannak hatékony megelőzési módszerek:

A lúgos kémhatású tusfürdők és szappanok felborítják a hüvely érzékeny ph-ját. Ezek helyett használj savas kémhatású, a hüvelyflórát támogató intim szappanokat. Ne vidd túlzásba az intim mosakodást és csak orvosi javaslatra alkalmazz hüvelyöblítést. A túl intenzív tiszálkodás ugyanis elpusztítja a hasznos baktériumokat. Lehetőleg jól szellőző, pamutanyagú fehérneműt viselj. Fürdés után minél hamarabb cseréld szárazra a vizes bikinidet, mert a meleg, nedves környezet tökéletes táptalajt nyújt a gombák elszaporodásának.

Kötőhártya-gyulladás

Bár ritkább, de az előző kettőhöz hasonlóan ugyanolyan alattomos a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás. Arról ismerheted fel, hogy erősen könnyezik, viszket és kivörösödik, esetleg váladékozik a szemed. Legtöbbször az uszoda klóros vize és az erős ultraibolya sugárzás okozza a betegséget. A gyógymód itt is a fertőzés típusától függ, de a leggyakoribb a szemcseppes kezelés. A megelőzés pedig roppant egyszerű: ne nyúlj a szemedhez, miután kijöttél a medencéből és használj jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást