Kikapcsolódás / Szórakozás

Ferenc névnap: eredete, jelentése és a Ferencek személyiségjegyei

Ferenc névnap: eredete, jelentése és a Ferencek személyiségjegyei

A legtöbb Ferenc általában május 11., október 4. és december 3-án ünnepli névnapját. Ha kíváncsi vagy rá, mit jelent ez a név és milyen vonásokkal, személyiségjegyekkel rendelkeznek a viselői, olvasd tovább a cikkünket!

Nevének eredete, jelentése

A Ferenc férfinév eredetileg a latin Franciscus névből származik, ebből alakult ki az olasz Francesco, ahonnan mi is átvettük. Jelentése: francia. Eredetileg Assisi Szent Ferenc gyerekkori beceneve, melyet azért kapott, mert anyja francia származású volt. Női párja a Franciska.

Hazánkban évtizedekkel ezelőtt volt igen népszerű, ma már ritkábban kapják ezt a nevet az újszülöttek. Becézhetjük őket Ferinek, Ferusnak, Fecónak, Ferónak, Fercinek vagy Fricinek.

Híres Ferencek: Demjén Ferenc, énekes, zenész, Hujber Ferenc, színész, Molnár Ferenc Caramel, énekes, Nagy „Feró” Ferenc rockénekes, Varga Ferenc, énekes.

Ferenc általános jellemzői

A Ferenceket alapvetően megfontolt személyiség jellemzi, a legnehezebb helyzetekben is képesek józan és ésszerű döntéseket hozni. Soha nem hagyják magukat befolyásolni, bíznak saját magukban, és igazuk van: csak nagyon ritkán tévednek.

Nem túl rugalmasak, félnek az újdonságoktól, ragaszkodnak a jól megszokotthoz, ahhoz, ami bevált. Biztonság és nyugalom – ez a kettő, amire leginkább vágynak. Csak akkor érzik jól magukat a bőrükben, ha mindkettő adott az életükben.

A múltat nehezen engedik el, meg kell tanulniuk elengedni. Érzelmi szélsőségek jellemzőek rájuk, nagyon tudnak szeretni, ugyanakkor sokáig tartanak haragot is.

Hogy megtanulják elviselni a kudarcokat, előfordul, hogy elkezdik hajszolni az élvezeteket, ezzel azonban hosszú távon pont azt nem érik el, amire vágynak: a harmóniát.

Ferenc, egy jóképű férfi

A Ferencek és az emberi kapcsolatok

A Ferencek számára igen fontosak a barátok és a rokonok. Szerető családra vágynak, olyan otthonra, ahova jó hazaérni egy-egy fárasztó munkanap végén. Igyekeznek családtagjaik számára megteremteni a békét és a biztonságot, pont amiatt, mert ők maguk is ugyanezekre vágynak.

Szeretik a gyerekeket, ezért előfordul, hogy viszonylag fiatalon családot alapítanak. Fontosak számukra az anyagiak, igyekeznek előteremteni minden fillért, amire szeretteiknek szükségük lehet.

Ami a szerelmi életüket illeti, többnyire hűséges típusúak, komoly érzelmi kötelékeket képesek kialakítani és örökre kitartanak párjuk mellett. Akkor igazán boldogok, ha érzik, hogy szeretik őket és szükség van rájuk.

A Ferencek és a munka

Mint már írtuk, a Ferencek kiváló gondolkodók, mindig minden helyzetben megtalálják a megoldást. Szorgalmasak és megbízhatóak, ezért többnyire szeretnek velük dolgozni az emberek, főnökeik is elégedettek velük.

Ugyanakkor nem szeretik, ha kalitkába zárják őket, szükségük van arra, hogy szabad kezet kapjanak, csak így tudnak kiteljesedni. Döntéseiket mindig önállóan hozzák, nem szeretik, ha mások ebbe beleszólnak.

Remek üzleti érzékkel rendelkeznek, jól építik a kapcsolataikat, ismerősi körük többnyire nagy, mindig tudják, kivel érdemes „barátkozni” üzleti szempontból.

Remek a rábeszélőkészségük és a tárgyalások során is igen meggyőzőek tudnak lenni. Megállják a helyüket vezető pozícióban is, viszonylag jól bánnak a pénzügyekkel.

Főnökként is szeretik őket a kollégáik, beosztottjaik, ugyanis nem élnek vissza a hatalmukkal, bátran lehet ekkor is fordulni hozzájuk tanácsért, segítségért. Cégvezetőként szívesen dolgoznak, de jól érzik magukat ügyvédként, könyvelőként is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást