Február 24 valójában szökőnap – Ez a magyarázat!

Február 24 valójában szökőnap – Ez a magyarázat!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Február 24 valójában szökőnap – Ez a magyarázat!

Mint tudjuk, szökőévkor egy extra nap kerül a naptárba (ilyen volt legutóbb 2016 és 2020). Azt mindenki tudja, hogy ez plusz egy napot jelent februárban, az egész szökdösésért tehát 29-e lehet a ludas, ugye? A dolog ennél picit bonyolultabb, de akkor melyik nap is szökik hova? Elmagyarázzuk!

Mi elől szaladnak ezek a napok?

Kezdjük az elejétől: egyáltalán mi a csudának van szükség négyévente plusz egy napra? A probléma abból fakad, hogy amíg mi, emberek, szeretünk mindent pontosan bemérni és felosztani, a világ nem a mi óratengelyünk körül forog.

Egy nap azért 24 órából áll, mert a Föld ennyi idő alatt tesz egy teljes kört a saját tengelye körül, és egy év azért 365 nap, mert ennyi idő alatt fordul meg a Nap körül – vagyis majdnem. Az utazás ugyanis egészen pontosan 5 óra 48 perc 46,08 másodperccel hosszabb, mint 365 nap. Persze mondhatnánk, hogy ez nem jelentős különbség, de a kicsit több mint 5 órás eltolódás négyévente már közel egy egész, 24 órás napot tesz ki.

Hogy a naptárakat és az órákat „pontosan” tudjuk tartani, azaz valóban nappal legyenek a nappali órák, és nyárra essen a július, négyévente szükségünk van egy kiegészítő napra, hogy összehangoljuk az általunk mért időt, és a természeti jelenségek által meghatározott idő múlását.

Kétszer hatodik nap

Még velünk vagy? Oké, akkor bonyolítsunk egy kicsit a dolgon, és lássuk, melyik nap is valójában a szökőnap. Ehhez egy picit vissza kell tekintenünk a római időkre – az ókori római naptárban a szökőnapot annus bissextilinek, azaz kétszer hatodik napnak nevezték, és a március első napjától visszafelé számított hatodik napot duplázták meg.

“Most akkor hogy is van ez?!”

Ez február 24-étjelöli, azaz nem az történt, hogy szimplán hozzáadtak a februárhoz még egy napot, hanem megduplázták a hónap egyik napját.

Ezért van az, hogy a szökőévekben február 24-éhez nincs névnap írva a naptárakban, csak az szerepel, hogy „szökőnap”. Ez a február 24. ugyanis nem ugyanaz a február 24., amit megszoktunk, hanem egy „hamis” nap. Az ezt követő nap (február 25.) tulajdonképpen a „valódi” 24., a 26. a 25., és így tovább.

Így érvényét veszti a vicc is, hogy aki február 29-én született, annak csak négyévente van születésnapja, hiszen ők „valójában” 28-án születtek, csak 28-a abban az évben a február 29. napja volt. Teljesen világos, nem? Igazából azoknak van négyévente születésnapja, akik a szökőév februárjának 24. napján születtek, ez ugyanis egy „nem valódi” nap…

Ha még mindig velünk vagy, minden elismerésünk! 😀 És most, hogy megtudtad, hogy a mai nap igazából nincs is, nyugodtan lepd meg magad valami bűnös élvezettel – egyél még egy csokit, vagy túlóra helyett lazíts egy kicsit a kanapén. Elvégre a mai nap nem is létezik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást