5 felkavaró tény, amit a családon belüli erőszakról tudni kell

5 felkavaró tény, amit a családon belüli erőszakról tudni kell

Címlap / Életmód / Egészség / 5 felkavaró tény, amit a családon belüli erőszakról tudni kell

A családon belüli erőszak hivatalosan az, amikor „egy családtag, házastárs-élettárs vagy expartner megkísérel, vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat – testi, lelki, anyagi vagy jogi dominanciát – gyakorol.”

Ebbe beletartozhat – a lelki terroron túl – szidalmazás, verekedés, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés, de számtalan más módon is megvalósulhat. Leggyakrabban fizikai-, szexuális-, érzelmi-, lelki erőszakként, a bántalmazott személy pénzügyi-, baráti-, családi kapcsolatának korlátozásaként jelentkezik. A lényeg, hogy a bántalmazó fél hatalmat gyakorol a bántalmazott felett.

Ez a fajta erőszak mindenkit érinthet korra, nemre, etnikai és szexuális hovatartozásra való tekintet nélkül.

Bár kétségkívül leggyakoribb formája az, amikor a férfi partner bántalmazza a nőt, de a felmérések szerint például a leszbikus kapcsolatban élő nők 44 százaléka, a biszexuális nőknek pedig 61 százaléka szenvedett már el erőszakot partnere által. A családon belüli erőszak a férfiakat sem kíméli, mindegy 15 százalékukat érinti élete során.

Az alábbi 5 felkavaró tény segít megérteni a probléma súlyosságát.

1. Bárhol előfordulhat

Tévhit, hogy ez a fajta bántalmazás a tanulatlan, szegény és kisebbségi társadalmakban fordul elő túlnyomó többségben. Családon belüli erőszak minden társadalomban előfordul, függetlenül a fejlettségi szintjétől, sőt, a társadalom minden rétegében, jövedelemtől és iskolázottságtól függetlenül.

2. A szakítással nincs vége a bántalmazásnak

A nőket – miután elmenekültek erőszakos partnerüktől – az illető utána is rendszeresen követi és zaklatja, akár új lakhelyén, akár a munkahelyén.

A nők több mint 70 százaléka azután is szenved a bántalmazástól, hogy elhagyta bántalmazóját.

3. Nem csak egy szűk réteget érint

Az Egyesült Államokban egy friss felmérés szerint százból 36 nővel történt élete során, hogy vagy megerőszakolta, vagy megverte, vagy zaklatta a partnere, tehát a nők több mint egyharmada találkozik a családon belüli erőszak valamilyen formájával. Ez a szám a férfiaknál is meglepően magas, százból 28 embert érint.

4. A tinédzsereknél is előfordul

A tinilányokat főleg az érzelmi zsarolás és a lelki abúzus érinti. A fiatalabb nők fogékonyabbak arra, hogy elhiggyék barátjuknak, hogy nem elég szépek vagy okosak – ezáltal lerombolva önbizalmukat –, illetve a kapcsolatban levők közül átlagosan ötből egy lány számolt be arról, hogy barátja megfenyegette, miszerint megveri őt vagy megöli magát, ha elhagyja.

5. A terhes nők sincsenek biztonságban

Az adatok meglehetősen hiányosak ezzel kapcsolatban, de az tény, hogy a bántalmazó férfiakat általában hidegen hagyja, ha partnerük éppen babát vár, és folytatják a lelki vagy fizikai terrort. A legóvatosabb becslések szerint a bántalmazott nők körülbelül 35 százalékát a terhessége alatt is megütötte partnere.

Egy kapcsolat kezdeti szakaszában nehéz megmondani, hogy a partner erőszakos-e vagy sem, hiszen az elején minden bántalmazó a legjobb arcát mutatja. A kezdeti viták, féltékenykedések és birtoklás csak később mérgesednek el és jutnak el tettlegességig, majd idővel a fizikai és lelki terror is egyre intenzívebbé válik.

Fontos megjegyezni, hogy utóbbi ugyanolyan káros és veszélyes lehet, mint a testi abúzus, olyannyira, hogy Írországban idén januártól törvénybe foglalták, hogy a lelki terror is bűncselekménynek számít.

Egy bántalmazó kapcsolatból egy nő családi, baráti, vagy egyéb külső segítség nélkül szinte esélytelen kitörni, így a támogatás kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy az áldozatot semmilyen szinten nem szabad hibáztatni a történtekért.

Kép forrása: RadaRani/Depositphotos.co

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást