A limonádé nem csak a klasszikus, citromos, cukros italt jelenti, amit sokan még csak nem is valódi gyümölcsből, hanem az üveges citromléből készítenek el. Ugyan a kifacsart citromlével készült verziónak – cukor helyett mézzel édesítve, vagy akár édesítés nélkül – abszolút helye van a nyári italpalettán, de emellett számos izgalmasabb limonádét is készíthetsz. Hoztunk is rögtön 6 isteni receptet, melyeket érdemes még idén nyáron kipróbálnod!
Epres limonádé
Hozzávalók:
- 1 csésze cukor,
- 1+6 csésze víz,
- 2 csésze friss, felezett eper,
- 1,5 citrom leve,
- jég,
- eperszeletek,
- citromkarikák a dekoráláshoz.
Elkészítés: Az eprekből készíts pürét egy turmix segítségével, közben pedig a cukrot és 1 csésze vizet melegíts egy edényben addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ha kihűlt a cukros keverék, add hozzá az eperpürét és a citromlevet, majd keverd össze. Az epres alapot öntsd egy kancsóba, tedd bele a jégkockákat, majd öntsd fel a maradék vízzel. Dekoráld az eperszeletekkel és a citromkarikákkal, mielőtt felszolgálod.
Áfonyás limonádé
Hozzávalók:
- 2/3 csésze cukor,
- 2/3 csésze víz,
- 1,5 csésze áfonya,
- 1 teáskanál citromhéj,
- 1 csésze citromlé,
- 2 csésze jégkocka,
- 3 csésze szóda.
Elkészítés: Egy edényben keverd össze a vizet, a cukrot, az áfonyát és a citromhéjat, és főzd addig, amíg a cukor fel nem olvad. Öntsd egy kancsóba a keveréket, majd hagyd teljesen kihűlni. Ezután keverd el a citromlével, add hozzá a jégkockákat, majd az egészet öntsd fel szódával. Már fel is szolgálhatod!
Pink limonádé
Hozzávalók:
- 2,5 csésze cukor,
- 2 csésze citromlé,
- 1,5 csésze vörösáfonya juice (100%-os),
- 5 csésze víz,
- 1 csésze jég,
- 1 csésze felezett citromkarika.
Elkészítés: A cukrot és a citromlevet tedd egy edénybe, majd melegítsd addig a keveréket, amíg fel nem olvad a cukor. Öntsd egy kancsóba a folyadékot, majd hűtsd ki teljesen, ezután pedig add hozzá a vörösáfonya levet is. Add hozzá a jeget és a citromkarikákat, majd az egészet öntsd fel a vízzel, mielőtt felszolgálod.
Levendulás limonádé
Hozzávalók:
- 2+4 csésze víz,
- ½ csésze cukor,
- ¼ csésze méz,
- 3 evőkanál szárított levendula,
- 2 csésze citromlé,
- 1 citrom felkarikázva.
Elkészítés: 2 csésze vizet és a cukrot tedd egy edénybe, majd melegítsd addig, amíg a cukor fel nem olvad. Vedd le a tűzről, szórd bele a levendulát és add hozzá a mézet. Tedd félre, amíg ki nem hűl teljesen, majd öntsd egy kancsóba. Add a levendulasziruphoz a citromlevet és a felkarikázott citromokat, majd öntsd fel a maradék vízzel. Felszolgálás előtt tehetsz bele jeget is, ízlés szerint.
Görögdinnyés limonádé
Hozzávalók:
- 1+4 csésze víz,
- ½ csésze cukor,
- 6 csésze görögdinnye kockázva,
- 1,5 csésze 100%-os ananászlé,
- 1 csésze citromlé.
Elkészítés: 1 csésze vizet keverj össze a cukorral és a citromlével, majd melegítsd addig, amíg a cukor fel nem olvad. Öntsd egy kancsóba, majd ha kihűlt, add hozzá a görögdinnyét is. Keverd hozzá az ananászlevet és a maradék vizet, majd fel is szolgálhatod.
Barackos limonádé
Hozzávalók:
- 4-5 érett nektarin, felszeletelve,
- 4 csésze víz,
- ½ csésze cukor,
- 7-8 citrom leve,
- 1 csésze jég, friss rozmaringág.
Elkészítés: A barack felét turmixban pürésítsd, majd keverd össze a cukorral és a citromlével, majd öntsd egy kancsóba. Tedd bele a maradék barackot, a jeget és a rozmaringot, majd öntsd fel a vízzel, és már fel is szolgálhatod a frissítőt.