A fejlődéshez vezető út mentora

A fejlődéshez vezető út mentora

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A fejlődéshez vezető út mentora

Az üzleti világban elboldogulni sokszor egyáltalán nem könnyű. Olyan kihívásokkal kell szembenézni, amiket egyedül leküzdeni igen nehéz lehet. Vannak azonban olyan személyek, akik segíthetnek a bizonytalan helyzetekben saját tapasztalatuk átadásával. Ők az üzleti mentorok. (x)

Ki az üzleti mentor?

Egy olyan személy, akinek több éves, aktív piaci tapasztalata van az üzleti világban és ezt a gyakorlatot szeretné átadni másoknak. Tehát itt nem csak arról van szó, hogy valakinek van tapasztalata, ezt meg is kell tudnia osztani másokkal úgy, hogy ők aktívan alkalmazni tudják a kapott információkat. 

Az üzleti mentor feladata és célja, hogy meghallgassa a cégtulajdonosok, vezetők kihívásait, elakadásait és segítsen nekik a céljaik meghatározásában és megvalósításában. Segítenek abban, hogy a mentoráltak (angolul mentee) tisztában legyenek a lehetőségeikkel és ezek ismeretében tudjanak döntéseket hozni és haladni a céljaik felé. 

Milyen területen választhatunk mentort?

Szinte bármilyen területen találhatunk mentort, ha úgy érezzük, egy kis szakmai (és lelki) támogatásra van szükségünk az előrehaladásban. Sokan összemossák a mentor és a coach fogalmát, de fontos kiemelni, hogy mindkét szereplő egészen más feladatokat lát el. 

Így ha személyes, főleg lelki fejlődésben keresünk támogatást, akkor inkább coachra van szükségünk, míg ha üzleti vonalon keresünk nálunk tapasztaltabb személyt, akkor tud segíteni egy üzleti mentor.

A mentorok javíthatják és fejleszthetik a mentorált vezetői készségeit, segíthetnek számára jobban megérteni az üzleti világot és annak összefüggéseit. Kiterjedt kapcsolati hálójuk megosztásával segíthetik a mentorált eredményességét, termelékenységét, az üzleti elakadások, problémák megoldását. 

Olyan személyek, akik rávilágítanak a cégvezető és a vállalat problémáira, hibáira és akik segítenek hatékonyabb munkafolyamatokat, rendszereket kialakítani.

Kisvállalkozótól a multivezetőig

Az üzleti mentor tapasztalatától függően támogathat most induló kisvállalkozásokat vagy akár multinacionális nagyvállalatok vezetőit is. Segíthet a karrierút kialakításában és fejlesztésében, vagy külföldi piac, esetleg állás megszerzésében. 

A legtöbb esetben a mentor és a mentorált kapcsolata hosszútávú és mindkét fél részéről valós és komoly energia- és időbefektetést követel. Fontos, hogy a mentorált őszintén és nyíltan beszéljen a kihívásairól, hogy a mentor a lehető leghasznosabb javaslatokat tudja adni számára.
Fiatal női cég- vagy csapatvezetőként te is mentort keresel? Írj a Fiatal Női Vezetők Instagram oldalának és beszéljétek meg a továbbiakat.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!