Család / Életmód

A fejlődés nem verseny! A gyermekorvos tanításai bölcs szülőknek

A fejlődés nem verseny! A gyermekorvos tanításai bölcs szülőknek

„25 éve praktizálok gyermekorvosként. Miután több ezer csemete megfordult a kezem alatt, észrevettem néhány szülői mintát, ami elképesztő mértékben befolyásolja kicsik testi-lelki állapotát” – fejtegeti Dr. Stephen Cowan, a holisztikus szemléletű New York-i doktor. Az ő észrevételeit tolmácsoljuk most.

A fejlődés és a növekedés nem verseny

„Manapság szinte kötelező mielőbb felnőni. Gépies és iparosodott világunkban minden a sebességről és a hatékonyságról szól, így teljesen megfeledkeztünk róla: az élet maga egy érési folyamat.

A zamatos gyümölcs terméséhez erős gyökerekre van szükség. Figyelj tehát oda a talajra, mely gyermeked életének az alapja!

Menj vele sétálni, egyetek együtt, és mesélj neki történeteket a saját korai éveidből” – javasolja Dr. Cowan.


Alvás és gyerek: 5 dolog, ami ma már luxus


Ez a tipp tehát voltaképpen arra buzdít, hogy rendszeresen tölts a kicsivel minőségi időt, amelyben rengeteg itt és most élményre tehettek szert.

A bátorítás nem elkényeztetés

„Senkinek sem hasznos, ha kiskirályokat és -királynőket indítunk útnak. Az uralkodók nem teljesítenek jól a mindennapokban.

Kutatások bizonyítják, hogy az elkényeztetett csemeték túlélési esélyei rosszabbak, mivel csekélyebb a motivációjuk, illetve tompább sikerélményeket tapasztalnak.

A bátorítás célja ezzel szemben az, hogy a gyermek megbízzon saját magában. Nem pedig benned, hogy úgy is ott vagy, hogy mindent megtegyél helyette.

A feltétel nélküli szülői szeretet megengedi a kudarcok megélését, és mindeközben nem ítélkezik a poronty fölött” – magyarázza Dr. Cowan.

A gyermeked a tanítód

„Nem kell különböző spirituális táborokba menned ahhoz, hogy megvilágosodj.

Apró tanárod máris ott áll előtted, a leckékért pedig nem kell óradíjat fizetned! Csemetéd minden mozdulatodat figyeli, s azok alapján alakítja ki a világképét.

Amikor tehát úgy érzed, hogy a határaidat feszegeti a viselkedése, mindig jusson eszedbe: voltaképpen csak a te határaidról van szó, nem a sajátjaról, pláne nem az egész világéról.

A szülői lét egyik legnagyobb misztériuma, hogy a kicsi iránt érzett szereteted valósággal megváltoztat. Nyitottabb és elfogadóbb leszel általa.”

A tünet segélykiáltás

„A jó orvos mindig felteszi a kérdést, hogy a tünet vajon mit akar jelezni. A lényeg tehát nem a fizikai szinten történő csillapítás, hanem az ok megkeresése.

Az emberi test intelligens, noha a gyógyszerreklámok próbálnak minket meggyőzni arról, hogy a megoldást inkább kívülről reméljük.

Szerintem a tünet nem azt jelzi, hogy valami rossz, és javításra szorul. Hanem azt, hogy nagyszerű lehetőség nyílt egy kinőni kívánt minta azonosítására, melyen ugyebár nem segít a fájdalomcsillapító.

Bízz tehát a testedben, és tanítsd ugyanerre a gyermekedet!” – javasolja Dr. Cowan, aki már azt is óriási előrelépésnek tartja, ha egy kis láztól nem pánikolsz be.

A gyógyulás időbe telik

„A legtöbb általam alkalmazott alternatív gyógymódnak idő kell a hatékonysághoz.

Napjaink társadalma azonban imádja a villámgyors megoldásokat, hiszen egyszerűen nincs idő a betegeskedésre. Orvosként tulajdonképpen egyfajta tűzoltó vagyok, akinek sebesen és eredményesen kell válaszolnia a vészhelyzetekre.

Bizonyos esetekben tényleg gyors beavatkozásra van szükség, ám a legtöbb gyermekkori probléma szerencsére nem ebbe a kategóriába tartozik. Erős gyógyszer helyett sokkal eredményesebb a lassú gyógyulás, aminek megvannak a maga természetes fázisai.

A szülő, aki ezt tudja, a saját egészségügyi problémáira is másképpen fog tekinteni” – összegzi a holisztikus szemléletű doki.

Mit gondolsz a meglátásairól? Képes lennél őket a mindennapokban alkalmazni?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást