Ezért van az, hogy fagypont alatt gyorsan száradnak kint a ruhák

Ezért van az, hogy fagypont alatt gyorsan száradnak kint a ruhák

Címlap / Otthon / Háztartás / Ezért van az, hogy fagypont alatt gyorsan száradnak kint a ruhák

A régi háziasszonyok még tudták ezt

Aki gyerekkorában telente nem látta, hogy az édesanyja az egész napra kitett vizes ruhákat megszáradva hozta be a házba, bizonyára nem hisz ebben. Ez érthető, hiszen első hallásra legtöbben azt gondoljuk, hogy a szárítókötélen a víz belefagy a textilbe, amit ha este bevisznek a szobába, lucskos és áporodott szagú lesz. Ez azonban nem így van!   

A fagypont alatt kint száradt ruhák friss illatúak és sterilek 

A fagyos levegőn száradt ruhák a kötélen valóban megfagynak és megkeményednek. Úgy néznek ki, mint a megfagyott pizza, amit a mélyhűtőből  előveszünk: hidegek, merevek és hajlékonyak. Az igazság az, hogy odakint a víz a textilszálak között megfagy, majd szinte teljesen elpárolog.

Pár óra múlva a meleg szobába bevitt fagyos ruhák gyorsan és szagmentesen megszáradnak. Akár a napfényes időben kint száradt holmik, friss illatúak és mikrobáktól mentesek lesznek. A nulla fok alatti hőmérséklet jobban kedvez a szárításnak, mint ősszel és tavasszal a 10-15 fokos időjárás, függetlenül attól, hogy napos vagy csapadékos.   

Fagypont feletti hőmérsékleten a víz gőzzé alakul át. Fagy esetén viszont a víz megfagy, és így párolog el. Ennek köszönhetően a ruhák hamarabb megszáradnak, mint a fűtött lakásban, ahol a száradó ruhákból kipárolgó víz miatt a levegő nedvességtartalma megnő, ami lassítja a száradás folyamatát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Nagy István
    2021.12.06., 18:23

    Fizikából elégtelen. Üljön le!!

    Válasz

Írj egy hozzászólást