Letisztult és modern: faborítás a fürdőszobákban – Padlón és falon is!

Letisztult és modern: faborítás a fürdőszobákban – Padlón és falon is!

Címlap / Otthon / Dekor / Letisztult és modern: faborítás a fürdőszobákban – Padlón és falon is!

A faburkolat már nagyon régóta fontos szerepet tölt be az otthonokban, azonban a technikának köszönhetően egyre szélesebb skálán és egyre sokoldalúbban tudjuk felhasználni ezt a különleges, természetes anyagot. A fának már ott a helye az otthonok legpárásabb helyiségében, a fürdőszobákban is – mégpedig nem csak bútorként, kiegészítőként, hanem akár faborítású fal és padló formájában is.

Faborítású falak

A fürdőszobákban sokszor okoz gondot megtalálni az összhangot akkor, ha valamilyen natúr faanyagból szeretnétek elkészíteni a bútorokat. Sokan éppen emiatt inkább a fóliázott, klasszikus fehér bútorokra esküsznek, amik azonban gyakran nem túl fantáziadúsak.

Többek között erre a dilemmára kínálnak izgalmas megoldást a faborítású falak, amik nem csupán feldobják a teret, még a harmóniát is meghozzák a bútorok és a helyiség alaphangulata között.

A dizájnon túl fontos szempont a kiválasztásánál, hogy minőségi burkolatot válassz, olyat, ami direkt erre a célra készült, és így jól bírja a párás, nedves környezetet. Ez minden fürdőszobába szánt burkolat esetében lényeges szempont, de különösen fontos a fürdőkád, zuhanyzó melletti falburkolat, valamint a padló esetében.

Fa a padlón

Elsőre talán furcsa arra gondolnod, hogy faanyagot használj egy ennyire párás és nedves helyen. A fa viszont az olyan komoly kihívásoknak is ellenáll, mint amik egy finn szaunában várnak rá.  Manapság már nem lehetetlen elképzelés, hogy faborítást kapjon a fürdőszoba – akkor sem, ha a zuhanyzóról beszélünk.

Bár ezek a faborítások már kiemelkedően jó minőségűek, természetesen sohasem lesznek olyan tartósak, mint a hidegburkolatok. Ennek ellenére jó pár évig esztétikus látványt nyújtanak, különösen akkor, ha megfelelnek az előírásoknak. Anyagilag nagyobb áldozat a tömörfa, de érdemes ebbe az irányba gondolkoznotok a fürdőszoba esetében. Emellett különösen jó választásnak bizonyulnak a trópusokon őshonos és a hőkezelt fafajták.

Összhangban a fával

A fa mindig csodásan passzol a rusztikus alaphoz, így a kőhöz, a téglához, a durvább felületekhez. Azonban nem csak akkor érdemes ezt az anyagot választanotok a fürdőben, ha az adott irányvonalon indultok el, hiszen a faborítás a modern fürdőkbe ugyancsak remekül illik.

Kaphatnak faborítást a süllyesztett polcok, a szellőzők, de ugyanolyan faanyagból készülhetnek a bútorok, vagy éppen a kiegészítők (pl. a képkeretek, szappantartók), mint amilyen a burkolat maga. Ezek tökéletesen megteremtik az összhangot a fürdőszobákban, és mégis jóval különlegesebb hatást eredményeznek, mint a megszokott, hétköznapi színek és anyagok.

Fahatású hidegburkolatok

Természetesen akkor sincs veszve minden, ha nem bíztok a fa tartósságában, vagy nem engedi a pénztárcátok, hogy drága, kezelt faanyagot vásároljatok a fürdőszobátokba. Ebben az esetben alternatívaként szóba jöhetnek a fahatású hidegburkolatok, amik jóval hosszabb távon bizonyulnak tartósnak, és látványra rendkívül hasonlóak az eredeti faanyagokhoz.

A fahatású hidegburkolatot – a dizájnt illetően – pontosan ugyanúgy tudjátok kezelni, mint az eredeti fát: érdemes összekötni más bútorokkal, kiegészítőkkel, hiszen csak így lesz egységes és esztétikus a végeredmény.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!