Egy magyar családi borászat története – ezért olyan sikeres a badacsonyi Laposa Birtok

Egy magyar családi borászat története – ezért olyan sikeres a badacsonyi Laposa Birtok

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Egy magyar családi borászat története – ezért olyan sikeres a badacsonyi Laposa Birtok

Badacsony az utóbbi években rengeteget fejlődött, amelynek köszönhetően napjainkban az egyik legfelkapottabb balatoni település a kikapcsolódni vágyók számára. Legyen szó kirándulásról, a festői tájban való elmerülésről, fürdőzésről, borozásról vagy néhány finom fogás elfogyasztásáról, Badacsonyban valahogy minden megvan.

Ezért pedig a helyi Laposa Birtok tulajdonosai is sokat tettek és tesznek mind a mai napig. A Laposa család történetükről, borászatukról, programkínálatukról és a jövőbeli terveikről is sok inspiráló dolgot árult el.

Mikor és hogyan kezdődött a Laposa Birtok története? 

Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen a szüleink találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is, a Hableány épületében, mely ma birtokunk központja. Így egyesült hát a budapesti „kádár” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. Szüleink nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később egyre több és több időt töltöttünk mindannyian.

A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Édesapánk remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Csobáncon és a Köves-hegyen vannak a legnagyobb parcelláink. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt. A család az utóbbi 10 évben végleg Budapestről Badacsonyba költözött. Szüleink, dr. Laposa József és Nóra időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig mi – a második generáció – vettük át tőlük.

Fotó: https://www.facebook.com/LaposaBirtok

Te és a testvéreid is biztosan tudtátok, hogy részt szeretnétek venni a családi vállalkozásban? 

Bence részéről már az egyetem alatt is egyértelmű volt, hogy a családi vállalkozásban szeretne dolgozni. Lilla kereskedelem és vendéglátás vonalon mozgott, ő később csatlakozott a családi borászathoz. Ma már, mint operatív igazgató tevékenykedik, aki főként a kereskedelemért és a marketingért felelős.  Bence a vendéglátással, a cégvezetéssel, a borászat és pénzügy irányításával, Lilla sales, marketing és logisztikai feladatokkal foglalkozik.

Miben másabb a családi vállalkozásotok, mint a legtöbb balatoni borászat? 

Igyekszünk egy teljes körű élményt nyújtani, ami nem csak a bor. Fontosnak tartjuk, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessük a világgal. Helyben szeretnénk közösséget építeni, átörökíthető értékeket teremteni, időtálló beruházásokat létrehozni és hosszú távú szemléletet kialakítani – gazdasági szempontból is. Olyan fenntartható fejlődésre törekszünk, amely összhangban van a természet ritmusával. 

Fontos célunk, hogy igazi életpályamodellt biztosítsunk a helyi fiatalok számára, megmutatva azt, hogy vidéken is lehet boldogulni.

Minden évben fejlődünk, bővülünk, majdnem minden évben gazdagodunk egy-egy új hellyel. 2019 egyértelmű mérföldkő a birtok életében, a Hableány felújításával és újranyitásával egy olyan modern birtokközpont jött létre, mely a régió számára is fontos közösségi tér és találkozópont tud lenni.

Fotó: https://www.facebook.com/LaposaBirtok

Milyen gasztronómiai élményekkel várjátok azokat, akik ellátogatnak hozzátok Badacsonyba? 

Számunkra évek óta küldetés, hogy a Balatont egész éves desztinációvá tegyük. Így októbertől áprilisig tart a Gasztrohegy eseménysorozatunk, mely különböző tematikákra építve szervezi meg havonta 1 hétvégére az adott eseményt. Minden év novemberében, Márton napot követve Újbor Kóstolót tartunk Hableány egységünkben, mely egy igazi közösségi tér, és többször ad helyet nagyobb szabású eseményeknek. Ez alkalommal a badacsonyi borászatok mutathatják be újboraikat a szakmának és a bor kedvelőinek.

Fotó: https://www.facebook.com/LaposaBirtok

Szintén a Hableány ad teret több év közbeni vásárnak, ilyenek például az Adventi vásárjaink, illetve Húsvéti vásárunk. Laposa Borteraszunkon számos borvacsorára lehet foglalni, akár céges megkeresést követően, akár a Borbarangolás eseménysorozat keretein belül. FrissTerasz egységünk abszolút a nyári bulizós Badacsony helyszíne. Idén 9 nagykoncerttel és 2 Be Massive bulival készülünk. Ezen kívül minden pénteken és szombaton DJ szolgáltatja az itt bulizóknak a hangulatot.

Mely eddig kapott pozitív visszajelzéseitekre, eredményeitekre vagy a legbüszkébb? 

Pezsgőt 2 éve készítünk, az ezzel kapcsolatos visszajelzések abszolút pozitívan hatnak ránk. A vendéglátóhelyeinken is mára kialakult egy olyan csapat, melyről elmondható, hogy a visszatérő vendégeink ismerik, és jók a visszajelzések. A Hableányban megálmodott és megvalósított borászati üzem abszolút egy mérföldkő a borászat életében. A látványpincének köszönhetően az emberek nagyon szeretik, hogy beleshetnek a borászat mindennapjaiba, illetve borkóstolóval egybekötve az üzemet is megnézhetik.

Fotó: https://www.facebook.com/LaposaBirtok

Hogyan képzelitek el a Laposa Birtok jövőjét? 

Bencét idézve: „Hiszünk abban, hogy a természeti és gazdasági egyensúlyt fenn lehet tartani közvetlen környezetünkben. Ezért vásároljuk helyi termelőktől a régióban megtermelt alapanyagokat, a szezonalitást szem előtt tartva. Ezért álmodunk évről évre valami újat, egy helyet, ahova mi is szívesen járunk, ezért szervezünk programokat, melyeken szívesen részt veszünk, építjük és fejlesztjük Badacsonyt, mert itt a jövőnk.”

Nyitókép: https://www.facebook.com/LaposaBirtok

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!