Otthon / Szórakozás

Ezért kezdünk kiábrándulni a Mikulásból

Ezért kezdünk kiábrándulni a Mikulásból

Közeleg a Mikulás, a gyerekek nagy örömére. Ilyenkor szinte kontrollálatlan az édességfogyasztás, és a közelgő karácsonyról való ábrándozás, már ami a gyerekeket illeti. Mindenki másképp gondol erre a napra. Van, ahol nagy port kavar, van, ahol jó üzlet. Valahol elveszni látszik a lényeg: az örömszerzés.

A folyamatosan változó ünnepnap

Eredetileg Szent Miklós személyéhez kötődik, aki a gyermekek védőszentje. Ezer éve változnak a Miklós napi szokások. Magyarországon az 1950-es években összemosódott Mikulás személye a Télapóval – ez utóbbi elnevezés a kommunizmussal egyidős hazánkban, amikor a vallás gyakorlását nem nézték jó szemmel.
A fogyasztói társadalom is sokat változtatott Mikulás személyén, aki régen egy szent volt, aki az égben élt. Ma a Mikulás Lappföldön él, és levelező viszonyban van vele a gyerekek többsége. A Mikulás szó cseh eredetű, az ajándékozás szokása pedig osztrák hatás eredménye.

Tüntetés a Mikulás ellen

Idén novemberben, Amszterdamban tüntetés volt az ottani Mikulás ellen. Amszterdamban az ünnep úgy kezdődik, hogy a Mikulás hajón érkezik, ötszáz, feketére festett segítője társaságában. Ezeket a segítőket Fekete Péternek nevezik.
Sokak úgy gondolják, hogy ez a rasszizmust szimbolizálja, befolyásolja a gyerekeket. Ennek hatására a Mikulás segítői közül sokan nem vették fel az orrkarikát és göndör parókát. Több szülő, gyereke arcát nem feketére festette, hanem színesre. A téma heves vitákat eredményezett.

A nemdohányzó Mikulás

Az Egyesült Államokban egy klasszikus gyerekversben a Mikulás pipázik. Az egyik könyvkiadó, akinek tulajdonosa egyben dohányzás ellenes aktivista is, úgy gondolja, hogy az ebben a versben lévő két sor, mely a dohányzásra utal, illetve a vers pipás illusztrációi nincsenek jó hatással a gyerekekre.
Emiatt kihagyta a versből azt a bizonyos két sort, amiben szerepel a pipa, és az illusztráció is pipa nélkül készült el. A könyvkiadó szerint a Mikulás meghatározó alak, tehát, ha a Mikulás nem dohányzik, a felnövő gyerekek közül is kevesebben fognak dohányozni. Az Amerikai Könyvtárszövetség cenzúrázással vádolja a könyvkiadót.

Novoszibirszk sajátos humora

2011-ben három, Mikulásnak öltözött rabló alig egy perc alatt, több, mint öt millió rubel értékű ékszert rabolt egy novoszibirszki zálogházból. Ez nem olyan rablás volt, amit a viccesnek szánt filmekben látunk.
Lövéssorozatokat adtak le, és brutálisan bántalmazták a biztonsági őrt. A Mikulásnak öltözött rablók nem kerültek kézre, mivel a városban az ünnepek környékén nagyon sok Mikulásnak öltözött ember van, ami miatt könnyű volt elvegyülni a tömegben.

Celebek és a Mikulás

Számos magazin igyekszik groteszk módon szerepeltetni aktuális celebeit, leginkább a szép lányokat. Nagy valószínűséggel Szent Miklóstól nagyon távol állt a piros fürdőruha és tűsarkú, ahogy ez a szellemiség is, mellyel felruházzák manapság ezt az ünnepet.
Egyes emberek mikulásruhában fényesítgetik megkopott népszerűségüket – az ünnep, a gyerekek eredeti szerepét figyelmen kívül hagyva, vagy épp ezt meglovagolva.

Levél Mikulásnak

Sosem írtam levelet Mikulásnak, most mégis megteszem. Hátha…Kedves Mikulás! Minden szülő attól fél, hogy a sok édesség, amit hozol, tönkreteszi gyerekeinek fogait. Én nem ettől félek. Attól, hogy az ünnep, aminek te alapvető eleme vagy, a gyerekek lelkét teszi tönkre. 
Csak plágiummal tudom elmondani az első kérésemet: Kérlek változtass minden fegyvert csokoládévá, hogy azok a gyerekek, akik eddig a félelmet kóstolták, megkóstolhassák végre a csokit is.
A másik kívánságom az, hogy Mikulás napja újból a gyerekek méltó ünnepe legyen – minden gyereké.
Köszönöm.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást