Ezekkel a trükkökkel akár tízezreket is spórolhatsz diákként

Ezekkel a trükkökkel akár tízezreket is spórolhatsz diákként

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezekkel a trükkökkel akár tízezreket is spórolhatsz diákként

A diákévek legfőképpen arról szólnak, hogy tanulj, kapcsolatokat építs és élvezd az életet, de eközben persze nem árt odafigyelni az anyagiakra is. Ha nem dolgozol suli mellett és otthonról sem kapsz támogatást, akkor nehéz kijönni hónapról, hónapra, azaz érdemes mindenhol spórolni, ahol csak

Bringára fel!

A közlekedés általában drága, főleg, ha autóval jársz vagy ha minden hónapban meg kell venned a bérletet.

Szerencsére diákként a közlekedés is olcsóbb, de ha esetleg ezen is spórolni akarsz, akkor vedd használatba a bringádat és azzal járj be a suliba.

Ha közel laksz, akkor az is jó megoldás, hogy gyalog jársz, persze így mindig egy kicsit több időt kell majd az utazásra szánnod.

Ha autóval közlekedsz és nem tudsz lemondani róla, akkor egyeztess néhány ismerőssel, akik arrafelé laknak, amerre te, és beszéljétek meg, hogy mindig más a sofőr, így nem csak az üzemanyaggal spórolhattok, de az utazás is sokkal élvezetesebb lesz!

Csomagolj!

Ha azon kapod magad, hogy minden héten elköltöd az összes pénzed, de úgy érzed, hogy nem szórod a pénzt és nem is vásárolsz folyton, akkor lehet, hogy az étkezéseken és a bevásárlásokon kell spórolnod egy kicsit.

Ha előre csomagolsz szendvicset, főzöl magadnak ebédet vagy otthon vacsorázol, akkor biztosan kevesebbet költesz majd, mintha minden nap a suli büféjében, az iskola melletti kávézóban vagy gyorséttermekben vásárolnál.

Tipp: A reggeli kávédat főzd le otthon és vidd el magaddal egy termoszban, az ebéded lehet egy hidegen is elfogyasztható fogás, vacsorára pedig próbálj úgy időzíteni, hogy legalább kétnaponta otthon tudd elfogyasztani!

Spórolj a tankönyveken!

Szerencsére már számos olyan óra van, amire egyáltalán nem kell plusz könyveket megvenned, hiszen a tananyagot eléred online is vagy elegendő, ha csak a jegyzeteidből tanulsz.

Ha ebben a félévben több vastag tankönyvet is meg kell venned, az nagyobb budgetet igényel, azaz mélyebben bele kell nyúlnod a pénztárcádba.

Nem árt, ha mérlegeled azt, hogy esetleg kölcsönözz vagy használt könyveket keress a neten, hiszen, ha valóban csak az adott tantárgyhoz, egy félévre kell egy könyv, akkor nem érdemes őket megvenned, ezzel is spórolhatsz.

Tipp: A legtöbb könyv az iskola könyvtárában is elérhető, így amikor szükséged van rá, kölcsönözd ki vagy ülj be oda tanulni!

Fontos az edzés!

Az iskolai évek alatt ugyanolyan fontos a rendszeres edzés, mint bármikor, ezért a hosszan tartó bulik, a tanulás vagy a pénzhiány nem lehet kifogás.

Nézz utána, hogy az iskola milyen sportlehetőségeket kínál a diákok számára, hiszen általában számos ingyenes óra közül választhatsz.

Ha nem is ingyenes egy-egy óra vagy egy konkrét edzőterembe vagy edzéstípusra szeretnél járni, amit nem szerveznek iskolai kereteken belül, akkor érdeklődj a diákkedvezmények után, hiszen a diákod felmutatásával a legtöbb helyen nagy kedvezményekkel juthatsz bérlethez.

Hol lakj?

Az iskolai évek alatt buli a barátaiddal lakni, hiszen végre önálló lehetsz és akkor mehetsz bulizni, amikor csak akarsz, senki nem fog beleszólni abba, hogy mit csinálsz.

Ha egy albérletben laksz, akkor nem csak olcsóbb, de sokkal izgalmasabb is, ha nem egyedül bérelsz, ha viszont nincs plusz munkád az iskola mellett, lehet érdemesebb otthon laknod még pár évet.

Így nem csak könnyebben tudsz spórolni, de az iskolai években nem kell folyamatosan azzal foglalkoznod, hogy kijössz-e az adott hónapban, hanem arra koncentrálhatsz, ami a legfontosabb, a tanulásra.

Keresd a diákkedvezményeket!

Ahogy említettük, a legtöbb edzőteremben szuper diákkedvezményekkel találkozhatsz, amiket a diákéveidben érdemes kihasználni.

Ez persze nem csak a konditermekre igaz, a bérletből, a tankönyvekből, de még akár a reggeli kávédból is kaphatsz diákkedvezményt, ha szemfüles vagy.

Figyeld azokat az éttermeket, amik az iskolád környékén vannak, hiszen sok helyen találkozhatsz diákoknak szóló menükkel és extra diákkedvezményekkel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást