Itt készül a reggeli, a vasárnapi ebéd, a finom sütemények és a kávé, amit a vendégek elé teszel. Mindenki tudja, hogy a konyhát érdemes tisztán tartani, és biztosan te is odafigyelsz erre – de lehet, hogy főzés vagy takarítás közben tudtodon kívül is elkövetsz néhány hibát, amiért nagy árat fizethettek. Te tudtad, hogy mit szabad és mit nem, ha konyhai higiéniáról van szó?
2/4 Ugyanazzal a késsel vágsz fel mindent
A szabály: használj külön kést a húsokhoz, zöldségekhez, tejtermékekhez!
Lehet, hogy haladósabbnak tűnik, és mosogatni is kevesebbet kell utána, mégsem jó ötlet a vacsora előkészítéséhez egyetlen kést használni.
Az egyes élelmiszerekről ugyanis kórokozók kerülhetnek át más élelmiszerekre, és mivel ezeket nem ugyanannyi ideig hőkezeled – a zöldségek például később kerülnek a serpenyőbe, mint a hús, mert hamarabb megpuhulnak, esetleg nem is főzöd őket – élelmiszer-biztonsági szempontból nem jó ötlet ugyanazt a kést használni mindenhez. Ugyanez a szabály érvényes a vágódeszkára is! Amin nyers húst vágsz, ne vágj zöldséget vagy gyümölcsöt is!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!