Megmosod a csirkét
A szabály: soha ne tedd a csap alá a húst!
Ősrégi vita, hogy a nyers csirkehúst elkészítés előtt meg kell-e mosni vagy sem, a szakértők azonban egybehangzóan állítják: ne tedd! Tény, hogy a nyers csirkehúson lévő szalmonella vírus súlyos fertőzéseket okozhat, de ezt, ha jelen van, egy egyszerű átmosással úgysem tudod maradéktalanul eltüntetni, tehát teljesen fölöslegesen mosod meg a húst. A hőkezelés viszont elpusztítja a vírust, tehát a főzés vagy sütés során veszélytelenné válik – vagyis az átmosás megint csak felesleges volt.
A hús csap alá tartásával tehát nem nyersz semmit, ellenben sokat kockáztatsz: a szétfröccsenő vízzel ugyanis a fertőzés olyan helyekre is eljuthat, ahová nem is gondolnád, és később más élelmiszerekről, evőeszközökről, poharakról ténylegesen megbetegítheti a családodat.
Ősrégi vita, hogy a nyers csirkehúst elkészítés előtt meg kell-e mosni vagy sem, a szakértők azonban egybehangzóan állítják: ne tedd! Tény, hogy a nyers csirkehúson lévő szalmonella vírus súlyos fertőzéseket okozhat, de ezt, ha jelen van, egy egyszerű átmosással úgysem tudod maradéktalanul eltüntetni, tehát teljesen fölöslegesen mosod meg a húst. A hőkezelés viszont elpusztítja a vírust, tehát a főzés vagy sütés során veszélytelenné válik – vagyis az átmosás megint csak felesleges volt.
A hús csap alá tartásával tehát nem nyersz semmit, ellenben sokat kockáztatsz: a szétfröccsenő vízzel ugyanis a fertőzés olyan helyekre is eljuthat, ahová nem is gondolnád, és később más élelmiszerekről, evőeszközökről, poharakról ténylegesen megbetegítheti a családodat.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!