A próféta kenyerének receptje: otthon is megsütheted az Ezékiel kenyeret

A próféta kenyerének receptje: otthon is megsütheted az Ezékiel kenyeret

Címlap / Életmód / A próféta kenyerének receptje: otthon is megsütheted az Ezékiel kenyeret / 2. oldal

Gondoltad volna, hogy több ezer éves receptek is a rendelkezésünkre állnak? Úgy tűnik, elődeink nem csak sütni-főzni szerettek, nagyon képben voltak azzal kapcsolatosan is, mit mivel érdemes párosítani.

Az eredeti Ezékiel kenyér

Az eredeti Ezékiel kenyérben négyféle gabona, búza, köles, árpa és tönkölybúza, valamint kétféle hüvelyes, szójabab és lencse található. A kenyér emészthetőségét és tápanyagtartalmát javítja, hogy az eredeti változatban csíráztatják az alapanyagokat.

Ezzel az adott étel könnyebben emészthetővé válik, magasabb lesz a tápanyagtartalma és növekszik benne pl. a lizintartalom (a lizin egy aminosav, ami sokszor alacsony mértékben van jelen a növényi alapanyagokban), valamint a vitamintartalom. Ezzel párhuzamosan csökken a szénhidrát mennyisége, mert a mag a csírázáshoz keményítőt használ fel.

Ami a fogyasztást illeti, az Ezékiel kenyér nem tárolható túl jól. Érdemes frissen enned belőle, mert gyorsan megszikkad és megkeményedik. Ellenben készítheted eleve vékonyra, így pedig pászkaként, vagy egyfajta magvas abonettként tekinthetsz rá. Ebben az esetben az sem lesz zavaró, hogy inkább ropogós, semmint puha, kenyérszerű. 

Hogyan készítsd el?

Az Ezékiel kenyeret elkészítheted úgy, hogy te magad kevered ki az összetevőket, de sokkal egyszerűbb, ha kész lisztkeveréket vásárolsz. Ehhez neked már csak a folyadékot, esetleg kevés sót, vagy ízlésed szerint fűszereket kell hozzáadnod. Az országban kapható, kész Ezékiel kenyérlisztkeverék összetevői között szerepel az árpa, a búza, a tönkölybúza, a köles, a sárgaborsó, a bab és a lencse (a hüvelyesek szárítva, teljes kiőrlésű liszt formájában).

Ebben az esetben a lisztkeverékhez adj a recept szerint olívaolajat és vizet, keverd sűrűre, majd süsd meg tepsiben, vagy akár szilikonos formában. Alternatív lehetőségként használhatsz kontaktgrillt, de kisebb lepénykéket süthetsz belőle, akár palacsintasütőben.

Ha mégis megpróbálkoznál egy saját recepttel: 

Ezt a receptet az Allrecipes portálon találtam, nagyon jó értékelést kapott, de persze más recepttel is kísérletezgethetsz. 

Hozzávalók: 1 csésze lencse, 2 csomag szárított élesztő, 5 csésze meleg víz, 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál só, 1 evőkanál méz, 8 csésze teljes kiőrlésű liszt, 4 csésze árpaliszt, 2 csésze szójaliszt, ½ csésze kölesliszt, ¼ csésze rozsliszt

Elkészítése: A lencsét főzd puhára, tedd félre kihűlni. Az élesztőt oldd fel fél csésze meleg vízben, majd hagyd állni. A lencsét törd össze, add hozzá az olajat, a mézet és a sót, a maradék vizet, végül az élesztőt. Egy nagy tálban keverd el egymással a liszteket, és folyamatosan adagolva öntsd hozzá a nedves hozzávalókhoz. Amikor a tészta összeállt, fordítsd ki egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrd simára. Enyhén olajozott tálban, a kenyér felső részét is megkenve keleszd kb. 1 órát. Ismét lisztezett felületre tedd és oszd négy részre, majd újabb kelesztést követően, 190°C-on süsd kb. egy órát. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»