Életmód / Receptek

A próféta kenyerének receptje: otthon is megsütheted az Ezékiel kenyeret

A próféta kenyerének receptje: otthon is megsütheted az Ezékiel kenyeret

Leginkább a vegán és a vegetáriánus étrenddel kapcsolatosan kerül szóba a komplettálás, azonban úgy tűnik, egyre inkább elengedhetjük ezt a követelményt. A legújabb kutatások azt erősítik meg, hogy minden egyes zöldség és gyümölcs tartalmazza az összes fehérjeépítő aminosavat, csupán eltérő mennyiségben.

Tehát nem szükséges azon görcsölni, hogy nem viszünk be teljes értékű fehérjét akkor, ha pl. növényi étrendet követünk. Az egészségnek csupán annyi az alapfeltétele, hogy törekedjünk a teljes értékűségre és megfelelő mennyiségű kalóriát fogyasszunk.

Ugyanakkor van létjogosultsága a komplettálásnak, hiszen minden ételben ott van a limitáló aminosav. Ez az az esszenciális aminosav, ami a fehérje összetételéhez képest a legkisebb mennyiségben van jelen. Márpedig a szervezetünk csak annyi teljes értékű fehérjét tud összerakni, amennyihez minden egyes aminosavat a helyére tud illeszteni – a többi egyszerűen kiürül. Ez egyébként akkor is megtörténik, ha túl sok fehérjét viszünk be a szervezetünkbe, annyi hátránnyal, hogy a plusz fehérje kiválasztás nagyon megterheli a testet. 

Tehát, ha megeszünk egy adag paradicsomos babot, akkor azzal nagyon jót teszünk a szervezetünknek. Ha arra is figyelünk, hogy fogyasszunk mellé valamilyen teljes értékű gabonát, pl. rizst, akkor arról is gondoskodunk, hogy az ételben levő fehérje a lehető legnagyobb arányban hasznosulni tudjon.

Ez tehát a komplettálás lényege, amit egyébként nem kell minden étkezésnél kifejezetten, megrögzötten követni. Elég, ha a napon belül komplett fogásokat fogyasztasz. Ez pedig gyakorlatilag elkerülhetetlen, hacsak nem egész nap, hónapokon keresztül egyféle alapanyagot fogyasztasz. 

Komplettált prófétakenyér recept
ClarkandCompany/istockphoto.com

Amiért szerettem volna kicsit a komplettálásról beszélni az, hogy az Ezékiel kenyér receptje az első olyan fennmaradt receptünk, ami nem csupán teljes értékű, hanem a fehérje komplettálásnak is maradéktalanul eleget teszt. Ez a különleges lisztkeverék hüvelyesekből és gabonafélékből áll, mégpedig olyan arányban, hogy az a lehető legteljesebb legyen a szervezet számára.

A legenda szerint Ezékiel ezen a kenyéren élt több mint egy évig, ami kétségtelenül elég volt a létfenntartáshoz. Azonban manapság már tudjuk, a teljessége ellenére sem érdemes kizárólag erre a kenyérre építened az étrendedet – a sok-sok friss zöldség és gyümölcs elengedhetetlen. Mindenesetre az Ezékiel kenyér jó alternatíva lehet, ha egészséges, fehérjében gazdag kenyeret keresel. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást