Párkapcsolat / Szerelem

Ezeket tanulod meg az első komoly szakításod után

Ezeket tanulod meg az első komoly szakításod után

Az első szerelem mindenkire különösen nagy hatást gyakorol, és tényleg olyan érzéseket generál, amiket sosem felejtünk el. Persze, ez nem azt jelenti, hogy kizárólag jó dolgokat tanulhatunk belőle, de az biztos, hogy az alábbiak neked is ismerősek lesznek, ha már magad mögött tudhatod az első nagy szerelmet.

Muszáj kompromisszumokat kötni

Az első szerelem a legtöbbször azért ér véget, mert nem köttök kellő mennyiségű kompromisszumot.

Ez sokszor tapasztalatlanságból is adódik, továbbá abból, hogy ez a szerelem a kamaszkorra jellemző igazán – ez az időszak nem arról szól, hogy engedünk a saját elképzeléseinkből, vagy éppen áldozatokat hozunk másokért.

Nincs ezzel gond, hiszen ilyenkor mindenki elsősorban saját magát próbálja kiismerni, igyekszik kitapasztalni, hova passzol a családban, az iskolában, a társadalomban és úgy általában a világban.

Ilyen körülmények között érkezik meg a mindent elsöprő, és bizonyíthatóan kémiai változásokat okozó szerelem… Nem csoda, ha az első szerelem a legtöbbször vitákkal, vagy éppen komoly veszekedésekkel van megtűzdelve.

Ami biztos, hogy a konzekvenciát egész bátran levonhatod: sok esetben kompromisszumokat kellett volna kötnötök, és akkor nem csak a nézeteltéréseket, hanem akár a szakítást is megúsztátok volna.

A kommunikáció létfontosságú

Biztosan a könyöködön jön ki ez a fontos tényező, azonban sokan egyszerűen képtelenek élni a kommunikáció nyújtotta lehetőségekkel. Bár sokan szeretik a nőkre fogni a hiányát, mondván, hogy ők azok, akik állandóan duzzognak, de ez azért így nem állja meg a helyét.

Az erősebbnek titulált nem is előszeretettel elhallgatja a sérelmeit, és ők is pontosan úgy hajlamosak gyűjtögetni azokat, ahogy a nők. Ennek az eredménye persze nem lehet más, mint félreértések sora, és az, hogy a problémákat nem párkapcsolaton belül kezeljük, hanem a barátokkal próbáljuk kivesézni – rosszabb esetben valaki más karjaiban keressük a megoldást.

A párkapcsolatot illetően egyik sem vezet sehova, és ezzel bizonyára tisztában vagy, ha volt már legalább egy nagy szerelem az életedben, aminek aztán szakítás lett a vége. Utólag biztosan te is sokat gondolkoztál azon, mikor és mit kellett volna mondanod, vagy éppen tenned annak érdekében, hogy ne jussatok idáig.

Saját rangsort állítasz fel

Lehet, hogy ez nem is tudatosodik benned, de elkezdesz elvárásokat építeni a párkapcsolataidat illetően. Ez egyrészt pozitívum is lehet, hiszen egy bizonyos szintnél nem vagy hajlandó lejjebb adni, másrészt viszont negatívum, mert egy induló kapcsolatot sem lehet összehasonlítani egy másik, korábban kiteljesedett szerelemmel.

Tehát nem várhatod el, hogy az új barátod pontosan annyira fog ismerni, mint a régi szerelmed, vagy ugyanúgy fog reagálni bizonyos helyzetekben, ahogy azt te megszoktad. Általában azonban az első szerelmet követően inkább a tanulságokat vonjuk le, és jellemzőbb, hogy a későbbiek során, inkább a harmincas években, vagy még később csúszunk bele az említett hibába.

Ami biztos, hogy a rangsorolás nem egy rossz dolog, mert általában az a lényege, hogy a korábbi, rossz dolgokat kijavítjuk. Pl. ha az első szerelmed korlátozni akart, és emiatt szakítottatok, akkor most olyan partnert keresel, aki megadja neked az elvárható szabadságot.

Megtanulod, hogy nem tart örökké

Az első szerelemről mindenki azt gondolja, hogy az örökké fog tartani sőt, egyenesen megsértődünk, ha valaki azt mondja, hogy ez nem igaz. Jogos a sértődés, hiszen az ekkor érzett érzelmek nagyon intenzívek, és senkitől sem szép dolog az alábecsülésük.

Ami viszont biztos, hogy az első szerelmek csak igazán kivételes esetekben nem érnek véget – de ez persze csak utólag lesz világos mindenki számára. Az első szerelmet a legtöbbször nem a saját vágyaink és igényeink, hanem a társadalmi elvárások formálják, emiatt pedig óhatatlan, hogy záros időn belül véget érjenek.

Ez akkor és ott iszonyúan fájdalmas, hiszen nem csak a párkapcsolatnak, hanem az idilli tündérmesének is vége szakad. Öröm az ürömben, hogy ebből is sokat tanulhatsz. Azzal, hogy tisztába kerülsz a dolgok, a párkapcsolatok múlandóságával, nagyobb esély van rá, hogy higgadtabban, meggondoltabban kezeled a soron következő szerelmeket. Lehet, hogy óvatosabb leszel, ami akár feszélyezhet is kicsit, de egyáltalán nem baj, ha nem szavazol mindenkinek feltétlen bizalmat néhány szép szó után.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást