Ezeket ne edd közvetlenül fogmosás előtt!

Ezeket ne edd közvetlenül fogmosás előtt!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezeket ne edd közvetlenül fogmosás előtt!

Biztosan sokan érezték már, hogy néhány étel vagy ital elfogyasztását követő fogmosáskor a fogai érzékenyebbek voltak, mint általában. Van néhány olyan szabály, amelyet érdemes betartani, vagyis néhány dolgot nem érdemes fogyasztani fogmosás előtt minimum fél órával.

Gyümölcstea

A gyümölcsteákban általában sok olyan sav található, amelyek lebontják a fogzománcot, így érzékenyebbé és sérülékenyebbé teszik azt.
Ha ragaszkodunk a gyümölcsteák fogyasztásának mennyiségéhez, akkor érdemes odafigyelni, hogy közvetlenül ezek után lehetőleg ne mossunk fogat, vagy néhány falat ételt együnk utána, ami közömbösíti a tea hatásait a szánkban.

Édességek

Közismert, hogy az édességek roncsolják a fogakat, és könnyen fogszuvasodást okoznak, de az már nem annyira ismert tény, hogy édességek fogyasztása után nem érdemes azonnal fogat mosni, mert azzal csak tovább rontunk a helyzeten.
A cukros édességek erősen savas kémhatást eredményeznek a szájban, amitől a fogzománc felpuhul és sebezhetőbbé válik.

Szénsavas üdítők, energiaitalok

A szénsavas üdítőkre és az energiaitalokra nagyjából ugyanaz érvényes, mint az édességekre, hiszen mindegyik meglehetősen nagy mennyiségben tartalmaz cukrot.
Az energiaitalok esetében annyival rosszabb a helyzet, hogy éppen akkor isszuk őket, amikor a sportolástól a szánk kiszáradt, ezért nehezebben áll vissza a normál kémhatást a szánkban.

Borok

A vörösborról sokszor hallhattuk már, hogy nem ajánlatos a fogyasztása után azonnal fogat mosni, de gazából nincs ez máshogy a fehérborral sem.
Az italok savtartalma szintén felpuhítja a fogzománcot, amit megsérthetünk egy azonnali fogmosással. Ha azonban vízzel, vagy valami harapnivalóval egészítjük ki a borozásunkat, akkor azzal sokat teszünk a szájüregünk egészségéért.

Ecet

Az ecet felhasználásával készült ételek (például salátaöntetek, savanyúságok vagy akár főzelékek) fogyasztásánál szintén érdemes arra figyelnünk, hogy étkezés után legalább fél órával ne mossunk fogat.
Ha be szeretnénk segíteni a fogainknak és a szájüregnek, akkor érdemes inkább több vízzel, vagy néhány más típusú (nem ecetes) falattal zárni az étkezéseinket.

Klór

Bizony még a klóros víz is sokat roncsolhat a fogainkon, amit tovább rontunk azzal, ha például úszás után közvetlenül fogat mosunk.
Igaz, hogy komoly károk kialakulásához nagyobb mennyiségben lenyelt vízre és rendszeres alkalmakra, heti többszöri úszásra van szükség, de a biztonság kedvéért úszás után inkább várjunk fél órát a fogmosással.

Káros a fogmosás?

A fogmosás természetesen nem káros, sőt elengedhetetlen része a szájhigiéniának. Nem mindegy azonban, hogy mikor és hogyan mosunk fogat.
Étkezések után mindig érdemes egy pohár vízzel kiöblíteni a szánkat és várni fél órát a következő fogmosásig. Ha ezt az egyszerű szabályt betartjuk, akkor azzal már sokat tettünk fogaink hosszú távú épségéért.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást