Hírek

Ezeket az alapszabályokat kell betartanod, ha a járványhelyzet idején oviba viszed a gyermekedet

Ezeket az alapszabályokat kell betartanod, ha a járványhelyzet idején oviba viszed a gyermekedet

Vidéken és a fővárosban is újranyitnak az óvodák és a bölcsődék, ám ez sajnos még korántsem jelenti azt, hogy teljes mértékben vége lenne a járványnak. Kisebb-nagyobb gócpontokban még bárhol fellángolhat a vírus, és ugyan messze nem a gyermekek tartoznak a leginkább veszélyeztetettebb korosztályba, ők is könnyen terjeszthetik a kórt. Ugyanakkor a legtöbb szülőnek egyszerűen nincs választása: kifogytak a tartalékok, muszáj dolgozni. Mások pedig úgy mérlegeltek, hogy már nem kell aggódni különösebben a fertőzések miatt, ideje a gyermekek igényeire figyelni – nekik pedig nagy szükségük van a korosztályukra. Akárhogy is legyen, vonatkozik néhány szabály azokra, akik a járványhelyzet idején ismét közösségbe viszik a gyermeküket.

Az intézményeket jelenleg komoly szabályok kötik, előírásszerűen kell fertőtleníteniük a helyiségeket éppúgy, mint az udvari és a benti játékokat. Ugyanakkor a pedagógusok és a kötelezettségek sem helyettesíthetik a szülők felelősségét. A gyermekeknek nem muszáj bejárniuk az intézménybe, ellenben szigorúan csak akkor mehetnek, ha teljesen egészségesek –az egészen jelentéktelen orrfolyás sem lehet mentség akkor sem, ha pontosan tudod, mikor fázott meg a gyermeked. De mire figyelj még?

Készítsd fel a gyermekedet otthon

Persze erre valószínűleg te is sort kerítettél korábban, hiszen már azelőtt különféle rendeletek jelentek meg a gyermekek higiéniára neveléséről, hogy bezártak volna az intézmények. Nem árt azonban felfrissíteni a kicsik emlékezetét, és figyelmeztetni őket arra, hogy közösségben még sokkal jobban koncentrálniuk kell a kézmosásra, és érdemes egyelőre mellőzniük a társak puszilgatását, ölelgetését. Ez persze nem könnyű feladat, hiszen a gyermekek korukból adódóan is nehezebben tartják be az előírásokat.

Ám nem kell aggódnod, az óvónők is rendszeresen figyelmeztetni fogják őket arra, mire kell jobban koncentrálniuk.

A rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés, a megfelelő helyre történő köhögés, tüsszentés azonban nagyon fontos, és ha otthon kicsit lazábban is vettétek a kérdést az utóbbi időben, most ismételjétek át a tudnivalókat. 

Tájékozódj az új házirendről!

Fontos felkészülnöd arra vonatkozóan, milyen módosítások léptek életbe a saját óvodátokban, ez ugyanis intézménytől függően eltérő lehet. Inkább a fővárosban és környékén maradt a beléptetős zsiliprendszer, ami azt jelenti, hogy már az udvaron, bejáratnál el kell köszönnöd a gyermekedtől, nem mehetsz be az épületbe, ott kell átadnod a pedagógusnak.

Ha nálatok is él ez az újdonság, akkor arra nem árt felkészítened a gyermekedet, hiszen rosszul érintheti a kicsiket, ha ennyi kihagyás után még más szokásokkal is szembesülniük kell.

Zsiliprendszer esetében a legtöbbször szabály, hogy maszkban kell érkeznie a szülőnek, illetve gyakori a homlok lázmérés, kéz és cipőfertőtlenítés, de utóbbiakra olyan óvodákban is sor kerülhet, amikben a szülők bemehetnek az épületbe. Ebben az esetben is kérik, hogy ne legyen tumultus az öltözőben, inkább egymástól távol, a csoportszobán kívül, a távolságot tartva várakozzunk.

Még több higiénia

Ugyancsak óvodafüggő, de egyes intézményekben kérik, hogy minden nap tiszta váltóruhát vigyünk a gyermekeknek. Erre azért van szükség, mert a szabadtéri játék esetében sokkal nehezebb figyelni arra, hogy a kicsik ne érintkezzenek egymással, ám a fertőzések a ruhákon is átadhatóak.

Márpedig ajánlás, hogy a pedagógusok részesítsék előnyben a szabadtéri, lehetőleg közvetlen kontaktustól mentes programokat.

Azokban az óvodákban, ahol külön kérik, ruhazsákban érdemes cserélni a játszós ruhát, ezzel is csökkentve az érintések számát. Ha ezt nem is emelik ki, akkor is ajánlatos gyakrabban cserélned a gyermeked kinti ruháját, majd azt 60 fokon mosni a napközben viselt holmikkal együtt. Ugyanez vonatkozik az ágyneműre is, amit jó eséllyel szintén gyakrabban fognak kiadni az óvónők a heti egy alkalomnál.

kot36/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást