Család / Életmód

Ezek most a leggyakoribb utónevek – Itt nézheted meg őket

Ezek most a leggyakoribb utónevek – Itt nézheted meg őket

Sok leendő szülőnek nyújthat segítséget a Magyar Utónévtár adatbázisa, amikor születendő gyermeküknek keresnek nevet. Ha éppen nem vártok babát, a sok izgalmas adatot tartalmazó adattár akkor is érdekes lehet. Összeszedtünk belőle néhány érdekességet. 

A leggyakoribb lánynevek újszülötteknél

Az adatbázisban nemcsak a leggyakoribb nevekre, hanem az újszülöttek körében legtöbbször választott nevekre is lehet szűrni, sőt az alkalmazás azt is megmutatja, hogy a trend erősödik-e, vagy már leszálló ágban van.

Ez azért is hasznos, mert lehet, hogy egy nevet egyedinek, különlegesnek érzel, hiszen ritkán hallottad, de ha éppen mostanság válik népszerűvé, akkor lehet, hogy a gyermekednek majd három másik, azonos nevű osztálytársa lesz.

Az újszülött lányok az adatbázis szerint a legtöbbször most az Anna, Boglárka, Csenge, Dóra, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Nóra, Zsófia neveket kapják.

A leggyakoribb fiúnevek újszülötteknél

A magyar, vagy legalábbis magyaros hangzású, esetleg bibliai nevek az utóbbi időkben mintha népszerűbbek lennének, és a lánynevekhez hasonlóan ez mutatkozik meg a fiúnevek esetében is. Érdekes, hogy mintha újabban több egyszerű hangzású, két szótagos keresztnév jött volna divatba – de persze azért akadnak kivételek is.

Míg nemrégiben az idegen hangzású neveknek volt egy divathulláma, most az újszülött fiú gyermekeknek a szülők legtöbbször az Ádám, Balázs, Bence, Dániel, Dávid, Dominik, Gergő, Levente, Máté vagy Péter nevet adják.

Változó trendek

Úgy tűnhet, hogy divat visszatérni a “hagyományos” nevekhez, de azt azért nem mondhatnánk, hogy a szülők gyakran választanak olyan nevet, mint ami az elmúlt generációk körében népszerű volt.

A teljes népesség körében 10 leggyakrabban előforduló női név közül például csak egyetlen, az Anna szerepel a most legnépszerűbb nevek között, de egyébként ritkán találkozni Erzsébet, Éva, Ilona, Judit, Julianna, Katain, Margit, Mária vagy Zsuzsanna nevű újszülöttekkel.

A férfiak esetében is csak a Péter név szerepel mindkét listán, a teljes népesség körében a másik 9 leggyakoribb keresztnév az Attila, Ferenc, Gábor, István, János, József, László és a Sándor.

Van, ami tartja magát

A teljes népesség körében leggyakoribb férfinevek közül újszülöttek esetében a Ferenc számít a legritkábbnak, ez most a 8 fokozatú skálán a 4. mezőben szerepel, “közepesen gyakori” besorolással.

A női nevek esetében a Margit az, ami szerepel a 10-es listán az össznépesség tekintetében, de a legkevésbé népszerű az újszülöttek között: egészen a 6. mezőig csúszott, azaz a “nagyon ritka” kategóriába került.

A 10-es listáról az újszülöttek körében egyébként még a László és a Katalin az, amivel újszülöttek körében is legnagyobb valószínűvéggel találkozhatunk (leszámítva természetesen az Anna és Péter neveket, amelyek mindkét listán szerepelnek).

Igazi különlegességek

A listán egyébként olyan nevek után is kutakodhatsz, amelyek igazi különlegességnek számítanak, és nagy valószínűséggel nem találkozol majd egy tucat más gyerekkel, aki ugyanezt a nevet kapta.

Tudtad például, hogy régi magyar nevek, mégis csak néhány előfordulásuk van a teljes népesség körében a Bozsóka, Cserne, Ivola, Kincse, Szirka nőneveknek, és az Absa, Bedecs, Kabos, Rados vagy Zajta férfineveknek? Az adatbázisból ez is kiderül.

Mire kereshetsz?

Az adatbázisból kikeresheted a saját nevedet is, az eredetére, a jelentésére, a gyakoriságára, az összes feljegyzett névnapra és a lehetséges becézéseire, valamint a rokonítható nevekre.

De kereshetsz neveket a már fentebb is szemléltetett gyakoriság szerint is, szűrhetsz névnapokra és szótagszámra, sőt magánhangzókra is – ez utóbbi akkor különösen hasznos, ha olyan nevet keresel, ami szépen cseng a vezetéknévvel együtt. Kereshetsz lehetséges becézésekre is, sőt válogathatsz aszerint is, hogy egy név milyen eredetű.

A régi magyar nevek mellett az adatbázisban külön kategóriája van például az angol, a héber, a latin, a görög, a kelta, a mongol, a török, de még a bibliai és mitológiai neveknek is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást