Egészség / Életmód / Lélek

Ezek lehetnek az okai, ha mindent elfelejtesz

Úgy érzed, mintha mostanában az agyad olyan lenne, mint egy lyukas szita, amin folynak ki az információk? Nehezen jegyzel meg dolgokat, kimegy a fejedből még az is, amiről azt hitted, hogy sikerült beleverni? Napokkal később nem emlékszel fontos dátumokra, arra, hogy mit mondott neked a párod, hogy mit akartál csinálni, amikor beléptél a szobába? A feledékenységet egy sor jelenség és betegség okozhatja, van, amikor nem kell aggódnod érte, de van, amikor érdemes lehet odafigyelni, és orvoshoz fordulni.

Ezek lehetnek az okai, ha mindent elfelejtesz

Olyan gyógyszert szedsz, aminek ez a mellékhatása

A gyógyszermellékhatásokat nagyon kevesen olvassuk el, és – hacsak az orvos nem figyelmeztet rá külön – általában nem is vesszük komolyan. Pedig a gyógyszereknek egy sor furcsa mellékhatásuk lehet, amit talán eszedben sincs összekötni velük. Ilyen például a feledékenység is, ami gyakori például az antikolinerg szerek szedése közben, ezek ugyanis blokkolják az agyadban a memóriához szükséges egy fontos neurotranszmittert. Ide tartozik néhány antihisztamin, reflux gyógyszer vagy egyes depresszió kezelésére használt szerek.

Depresszióval küzdesz

Amikor rossz passzban vagy mentálisan, nagyon nehéz bármire is odafigyelni teljes figyelemmel, ez pedig nyilvánvalóan azt is hozza magával, hogy nem jegyzed meg annyira a dolgokat, amik felett átsiklik a figyelmed. A depresszió pedig valójában képes az agyad egyes területeit átformálni, méghozzá olyan helyeken, ahol a memória és a kognitív funkció lakik. 

Túl sok alkoholt iszol

Lehet, hogy nem vagy alkoholista, és nem fekszel ki minden éjjel részegen, de a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás hozhatja azt is, hogy eltompulsz. Még akkor is ez a helyzet, ha kijózanodsz, kutatások kimutatták, hogy másnaposan még az előző estinél is rosszabb a koncentrációs készségünk. Ha úgy gondolod, hogy ez lehet a probléma, három-négy hét teljes alkoholmegvonás után garantáltan kitisztul a szervezeted.

Jessica S. Irvin/pexels.com

Nagyon feszült vagy

A stressz képes elterelni az agyad figyelmét akkor, ha szükség lenne arra, hogy megjegyezz információkat. A szorongás is befolyásolhatja a memóriádat, de a krónikus, hosszabb ideig tartó stressz még rosszabb. Még akkor is könnyebben felejthetsz, ha csak a mindennapos stresszfaktorokkal kell megküzdened.

Krónikus, nem diagnosztizált egészségügyi problémád van

Egy sor betegség nem jár egyértelműen bekategorizálható tünetekkel, ezért lehet az, hogy valaki a memóriazavart fáradtságnak, a fáradtságot lustaságnak értelmezi, és így tovább. A memória romlásával járhat a hormonimbalancia, a húgyúti fertőzések, a hipotireózis, a vitaminhiányok, de az olyan komolyabb betegségek is, mint a pajzsmirigy-problémák vagy a Hashimoto-szindróma. Érdemes orvoshoz fordulnod, ha nem múlik a tünet, és már a mindennapjaidat is befolyásolja.

Egyszerűen kimerült vagy

Sokan hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatig hajtani magunkat, aztán csodálkozunk, ha a szervezetünk visszavonulót fúj – a memóriaproblémák hátterében ez is állhat. Ha keveset alszol, esetleg azt is rosszul (nincs elég mélyalvásod éjszakánként), akkor bizony az emlékezőképességed látja a kárát, hiszen alvás közben az agy is feltöltődik, feldolgozza az aznapi ingereket. 

Egyszerűen öregszel

Van egy rossz hírünk: az öregedéssel a memória is folyamatosan romlik, és nem kell 80 éves korodig várnod, hogy meglátszon rajtad az idő nyoma. 30-40 éves korban már észreveheted a változást, ez után pedig egyre gyakrabban tapasztalod majd, hogy nem jutnak eszedbe szavak, és elfelejted, miért is mentél be a szobába. Nyugodj meg, ez teljesen normális, még akkor is, ha nem éppen kellemes – az agy öregedésének természetes velejárója, amit bizonyos szintig tudsz javítani, de megoldani valószínűleg soha.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást