Életmód / Receptek / Táplálkozás

Ezek a kedvenc epres édességeink: te melyiket készíted el még ma?

Ha van olyan időszak az évben, amit a karácsonynál is jobban várok, akkor az az eperszezon. És bár kell hozzá némi önuralom, hogy a kosaramból kikerülő, friss, illatos eperszemeket ne faljam fel úgy, ahogy vannak, ezekre a mennyei édességekre biztosan megmenekítek majd valamennyit a kedvenc gyümölcsömből.

Epres-krémsajtos pite

Hozzávalók a tésztához: másfél csésze kekszmorzsa, negyed csésze cukor, 6 evőkanál olvasztott vaj.
Hozzávalók a krémhez: 220 g krémsajt, egy evőkanál vaníliakivonat, fél csésze porcukor, egy csésze habtejszín.
Hozzávalók az epres feltéthez: 2 evőkanál kukoricakeményítő, negyed csésze cukor, 2 ek. zselatin, egy ek. citromlé, fél csésze víz, 3 csésze friss eper.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit dolgozd össze majd nyomkodd egy piteformába, és 180 fokon süsd 8-10 percig, majd vedd ki a sütőből és hagyd fél órát pihenni. A krém hozzávalóit a tejszín kivételével robotgéppel keverd simára. Egy másik tálban verd fel a tejszínt, majd óvatosan forgasd bele a krémsajtba, majd a krémet oszlasd el a pitén és tedd hűtőbe legalább egy órára. Egy kis serpenyőben keverd össze a kukoricakeményítőt, a cukrot, az eper-zselatint, a vizet és a citromlevet. Folyamatos kevergetés mellett főzd alacsony lángon, amíg besűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről és hagyd hűlni 10 percig. Keverd hozzá a felkockázott epret és öntsd rá a bevonatot a pitére. Amíg megdermed, tedd hűtőszekrénybe.

 

Epres blondie

Hozzávalók: 220 gramm szobahőmérsékletű vaj, 3/4 csésze cukor, 1 nagy tojás, 1/4 csésze friss citromlé, 300 gramm liszt, egy csipet só, fél teáskanál sütőpor, egy csésze friss, kockára vágott eper.
A mázhoz: 1 csésze porcukor, 1 evőkanál eperpüré (nagyjából 2 eper kell hozzá), 1 evőkanál citromlé.

Olvastad már?  4 epres vegán desszert, ami ezentúl a család kedvence lesz

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A vajat verd habosra a cukorral, majd add hozzá a tojást, ezt követően pedig a citromlevet. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd keverd hozzá a cukros vajhoz. Óvatosan forgasd bele a felkockázott epret, majd a tésztát oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben és süsd körülbelül 30 percig. A máz elkészítéséhez az epreket törd össze, majd egy sűrű szövésű szűrűn nyomkodd át, hogy körülbelül egy evőkanál püréz kapj. Keverd el a pürét, a cukrot és a citromlevet. Ha túl sűrű, adj még hozzá citromlevet, ha túl folyós, adj hozzá cukrot. Vond be a mázzal a blondie tetejét, és hagyd megdermedni, mielőtt szeleteled.

 

Gyors epres mousse

Hozzávalók: fél kiló friss eper, fél csésze cukor, egy csésze habtejszín.
 

Elkészítés: néhány szem epret tegyél félre a díszítéshez. A többit tisztítsd meg és a cukorral együtt tedd egy robotgépbe, pürésítsd. Vegyél ki fél csésze eperpürét és tedd félre. Egy tálban verd fel a tejszínt és add hozzá az eperpürét (ne a fél pohárnyit, hanem a tálban hagyott mennyiséget). A fél pohár pürét oszd el négy pohár aljában, halmozd rá az epres mousse-t és tedd hűtőbe legalább egy órára, de akár egész éjszakára is. Tálalás előtt díszítsd az egész eprekkel.

Olvastad már?  Az 5 legfinomabb epres desszert, receptekkel - szerintünk

 

Epres kosárka

Hozzávalók az epres szószhoz: fél csésze cukor, két evőkanál kukoricakeményítő, negyed csésze citromlé, három csésze karikára vágott eper, két evőkanálnyi kockákra vágott hideg vaj.
Hozzávalók a tésztához: egy csésze liszt, egy evőkanál cukor, másfél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 3 evőkanál kockára vágott hideg vaj, fél csésze tejszín.

Elkészítés: A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A szószhoz az eper és a vaj kivételével keverd össze a hozzávalókat és közepes lángon sűrítsd össze. Vedd le a tűzről és add hozzá az epret. Öntsd egy kivajazott, hőálló tálba és szórd meg a vajkockákkal. A tésztához keverd el a lisztet a sóval, a cukorral és a sütőporral. Morzsold bele a vajat majd keverd el a tejszínnel is. Szórd a morzsás tésztát az eper tetejére, és süsd körülbelül 25 percig, amíg aranybarnára nem pirul. Önmagában, vagy vanília fagylalttal is tálalhatod.

 

Epres-joghurtos muffin

Hozzávalók: 2/3 csésze cukor, 1 nagy tojás, fél csésze olaj, 1/3 csésze tej, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 és 1/4 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor, egy csipet só, fél csésze natúr joghurt, 1 csésze kockára vágott eper.

Elkészítés: A száraz összetevőket keverd el egy tálban. Egy másik tálban az eper kivételével dolgozd össze a nedves hozzávalókat, majd a két tál tartalmát keverd össze, és óvatosan forgasd bele az epret is. A tésztát tedd muffinformába és 180 fokon süsd tűpróbáig.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást