Ez a 4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mik az erősségeid

Ez a 4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mik az erősségeid

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a 4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mik az erősségeid

A hibáinkkal tisztában vagyunk, de hogy mik az erősségeink, azt sokszor még azután sem vesszük észre, hogy mások konkrétan elmondják nekünk. Hajlamosak vagyunk ugyanis rendkívül kritikusak lenni önmagunkkal szemben, és csak a rosszat látni a tükörbe nézve; holott számtalan előnyös tulajdonságunk van. A pszichológusok szerint négy oka is van annak, miért nem vesszük észre az erősségeinket.

Nem ugyanazt látjuk

Míg a barátaid, ismerőseid azt látják, hogy milyen szuper eredményeket értél el, addig te egészen másként tekintesz a helyzetedre.

Érthető, hiszen míg ők csak a végeredményt látják (például azt, hogy előléptettek a munkahelyeden), addig te tisztában vagy azzal is, mi történt előtte, milyen érzelmi hullámvölgyeken mentél keresztül, és hogyan viselkedtél.

Lehet, hogy ezt megelőzően már hónapok óta nem aludtál rendesen, sokat stresszeltél, és megállás nélkül dolgoztál – közben pedig időnként hibáztál, amiért a főnököd is leszidott.

Te ezeket is látod, és kevésbé érzed nagy teljesítménynek az előléptetésed, míg mások „csak” azt tudják, hogy mindent beleadtál, és győztél!

 

Nekünk könnyű

Mivel a szituációkat a saját szemszögünkből látjuk, van egy dolog, ami sosem jut eszünkbe. Az, hogy néha a saját erősségeinket semmiségnek tartjuk, mert úgy érezzük, ezt bárki meg tudná csinálni. Hogy ez nagyon egyszerű.

A helyzet viszont az, hogy ez csak neked olyan könnyű, hiszen ez az egyik erősséged; mások talán nem is képesek rá. Például tegyük fel, hogy egy munkatársad megdicsér, amiért mindig összeszedett és naprakész vagy, ezért bármikor lehet számítani rád.

Te ezt nem érzed kiemelkedő dolognak, hiszen a személyiséged része, szereted a rendet, és azt, ha minden a helyén van.

Ez viszont tényleg egy különleges képesség, hiszen akár hiszed, akár nem, nem mindenki képes rá. Ez a te erősséged!

 

Szűkösen gondolkodunk

Az erősségekkel kapcsolatban akad néhány tévhit. Ugyanis amikor ezt a szót halljuk, nem feltétlenül azok a dolgok jutnak eszünkbe, amelyekben mi jók vagyunk.

Például valószínűleg te is rögtön arra gondolsz, hogy az számít igazán erősségnek, ha valaki bátor, okos, találékony, talpraesett vagy karizmatikus. Te pedig frusztráltnak érzed magad, mert úgy gondolod, nincs meg benned egyik sem kiemelten, így nincs is semmilyen nagyobb erősséged, amire büszkének kéne lenned.

Pedig ez egyáltalán nem csak ennyiben nyilvánulhat meg! Mindenki valami másban tud kiemelkedő lenni, és egyik sem rosszabb a másiknál. Van, aki abban nagyon ügyes, hogy semmit sem halogat, más pedig abban, hogy egyedi szemszögből látja a problémákat.

Ami igazán számít, hogy tisztában légy a saját képességeiddel, és kihasználd ezt az előnyt!

 

Állandó összehasonlítás

Nehéz elfogadni, hogy neked mik az erősségeid, ha folyton másokhoz hasonlítgatod magad.

Sajnos azonban ezt nehéz megállni, különösen a mai világban, amikor a közösségi médiában mindenki a legjobb oldalát igyekszik megmutatni.

Tegyük fel, hogy valaki megdicsér téged azért, hogy mennyire ügyesen tudod használni a modern technológiát, és látszik, hogy otthon vagy a témában. Noha ez egy bók, amit meg kell köszönni, a legtöbben automatikusan csak legyintenek, és elkezdik felsorolni azokat a híres szakértőket vagy ismerősöket, akik sokkal jobbak ebben.

Sosem fogadjuk el, hogy igen, valamiben kiemelkedőek vagyunk, hanem mindig egy kicsit lealacsonyítjuk magunkat. És ez az oka annak, hogy sosem látjuk, milyen klassz emberek is vagyunk igazából!

 

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást