Te örülnél neki? Van egy európai ország, ahol rövidesen szabadság jár majd a menstruáló nőknek

Te örülnél neki? Van egy európai ország, ahol rövidesen szabadság jár majd a menstruáló nőknek

Címlap / Életmód / Egészség / Te örülnél neki? Van egy európai ország, ahol rövidesen szabadság jár majd a menstruáló nőknek

Mindig elcsodálkozom a mediterrán országok lazaságán, a sziesztán, a „ráérünk arra még” mentalitáson. Sokszor úgy gondolom, ők csinálják igazán jól, de amikor visszatérek a nyaralásról és belecsöppenek a mindennapok forgatagába, már nehezen tudom beilleszteni ezeket a körülményeket az életembe. Lehet, születni kell arra, hogy így álljunk a dolgokhoz. De az biztos, hogy kell a megfelelő környezet ennek a mentalitásnak a megéléséhez. Mert hiába próbálok sziesztázni, ha éppen ebéd után hozom haza a kislányomat az oviból, és hiába lenne kedvem ráérősen dolgozgatni, ha megsérteném a határidőket, senki sem adna nekem munkát.

Viszont most egészen más területen léptek előre nagyot a spanyolok. Úgy döntöttek, olyan tervezettel állnak elő, ami havi három, szükség esetén havi öt nap extra szabadságot biztosít a nők számára. 

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor ez lenne az első ilyen törvény Európában. A világon már akadnak olyan országok, amelyek rendelkeznek hasonló jogszabályokkal. A most megalkotott tervezet egy sokkal szélesebb körű, egészségügyi reform része – tudtuk meg a BBC-től.

A szakértők szerint az új törvény az egyik alapkövet annak a szélesebb megközelítésnek, amely a menstruációt végre természetes, egészségügyi állapotként kezeli. A benyújtott tervezet alapján nem csak a szabadságolás tekintetében történik előrelépés a közeljövőben.

Tervezik a menstruációs termékek adójának eltörlését, valamint a különféle higiéniai termékek ingyenes elérhetőségét a nyilvános központokban, pl. iskolákban. Emellett olyan változások is várhatóak, mint a szülés előtti meghosszabbított szabadság, valamint az abortusztörvények módosítása, illetve a béranyaságot érintő kérdések.

cottonbro/pexels.com

Igazságos, vagy sem?

Valószínűleg senki sem kérdőjelezi meg a törvény jogosságát akkor, amikor az tényleg indokolt. A mostani menstruációs szabadság orvosi igazolás mellett lesz engedélyezhető és a fájdalmas időszakokra vonatkozik. Ez tehát azt jelenti, hogy azok a nők igényelhetik, akiknek a menstruációja különösen erős, vagy egyszerűen cselekvőképtelenné válnak, akkora fájdalommal jár a ciklusuk.

Várhatóan nem vonatkozik majd azokra a törvény, akik enyhe kényelmetlenséget éreznek, vagy tünetmentesek.

Más kérdés, hogy mivel a menstruációs fájdalom a legtöbbször „önbevallásos”, nem igazán lehet vizsgálni a mértékét. Emiatt az orvosokon és a nőkön fog múlni, kik igénylik majd az igazolást. Mindenesetre biztos, hogy Spanyolországban is vannak olyan nők, akiknek hatalmas segítség ez a tervezet, mert eddig is kénytelenek voltak szabadságot kivenni a ciklusuk alatt, olyan fájdalmaik voltak. 

Várhatóan lesznek súrlódások, hiszen az extra feladatok így majd a kollégákra hárulnak, akik talán sérelmezik, hogy akár éves szinten 60 szabadnappal kevesebb jut nekik. Ez bizony negyed évnek felel meg, ha a munkanapokat tekintjük. Arról egyelőre nincs hír, hogy a fizetést hogyan érinti az extra szabadság. Bizonyára ezen a területen csökkentéssel számolhatnak majd a nők, nem fizetett szabadságról beszélünk. 

Mindenesetre díjaznunk kell, hogy ezen a területen is történnek előrelépések és talán eljutunk lassan oda, hogy a menstruáció, a természetes testi folyamatok, változások nem lesznek tabutémák. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást