Hiszed vagy sem, a klímaváltozás ellen a konyhában tehetsz a legtöbbet – mivel nem tudjuk megfékezni a legnagyobb környezetszennyezőket, nem árt, ha a saját életmódunkon változtatunk, amivel még mindig segíthetünk a környezeten is.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Bármilyen ijesztően hangzik is, az élelmiszertermelésünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százalékáért felelős. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint ha nem teszünk ellene semmit, akkor még úgy sem lehet majd lelassítani a klímaváltozást. Így a párizsi klímaegyezményben foglalt 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés is elérhetetlenné válik.
Az élelmiszeripar folyamatai során rengeteg minden emeli a légköri káros anyagok szintjét. A teljesség igénye nélkül például az erdőirtás, műtrágyák előállítása, juhokból, tehenekből és kecskékből származó metán, trágya, rizstermelésből származó metán, valamint az élelmiszer-előállításban és az ellátási láncokban használt fosszilis tüzelőanyagok.
A tanulmány szerint 2020 és 2100 között, ha nem változtatunk semmit, 1356 gigatonnányi szén-dioxid kibocsátásáért lesz felelős az iparág. Még akkor is, ha minden más forrásból teljesen elzárjuk a károsanyag-kibocsátást, kevés lesz a 2 Celsius-fok eléréséhez.
De mit tehet valaki, aki szeretne maga is hozzájárulni ahhoz, hogy megfékezzük a klímaváltozást, de, mondjuk, nem egy nagy agrárvállalat feje, és nem is erdőirtással keresi a kenyerét? Apróbb változtatásokkal segíthetünk mi is, és irányíthatjuk arrafelé az iparágat is, hogy fenntarthatóbb és környezetkímélőbb legyen.
1. Térj át a mediterrán diétára!
Az olyan étrendek, mint amilyen például a mediterrán is, azért különösen jók, mert bővelkednek növényekben, és kevés bennük a hús. Ez pedig már magában nagyon sokat segít abban, hogy környezettudatosabb legyen az étrended.
A cikk folytatódik, lapozz!