Szórakozás / Otthon

5+1 ételfotós trükk, amire nem is gondoltál volna – Eképpen készülnek a profi gasztroképek

Belegondoltál már valaha, hogy vajon a gusztusos ételfotós reklámplakátokon lévő kaják minden alkatrésze ehető-e? Vagy elmerengtél már azon, hogy a hiperlátványos szakácskönyvekben szereplő finomságok mindegyike valóban étel-e? Szeretnénk pár gasztrofotós trükkről lerántani a leplet.

Borotvahab tejszín helyett

Mikor könyvkiadóban dolgoztam és szakácskönyvekhez fotóztuk az anyagot, akkor bizony  megtapasztaltam, hogy a nagy lámpák, a megvilágítás miatt hamar elolvad még a kemény, táblás csoki is, a tejszínhab meg azonnal folyóssá válik.

Így praktikussági okokból számos trükköt be kellett vetni.

Az egyik leggyakoribb az volt, hogy sütik, torták, édességek, kávékülönlegességek fotózásánál a tejszínhab helyett a jóval masszívabb borotvahabot használtuk.

Krumplipüré fagyi helyett

A fagyi pillanatok alatt lefolyik a tölcsér szélén, és gyorsan fotózhatatlanná válik. Ezért tanácsos az ütős fagyifotóknál egyáltalán nem is használni fagylaltot.

Furcsán hangzik, igaz? Pedig így van.

Legtöbb gasztrofotós ilyenkor krumplipürével helyettesíti a gombócokat.

Az ügyesen elkészített, jó tartású püréhez mi ételszínezéket tettünk, és úgy halmoztuk egymásra a színes gömböket, hogy fagyinak nézzenek ki. Jobban bírták a hosszabb ideig tartó beállításokat, meleg lámpákat.  

Olvastad már?  A pislogásod többet elárul rólad, mint gondolnád – és a beszélgetőpartneredről is!

 

Hajlakk és ragasztó

Nem árt kicsit rádolgozni a gyümölcsök kinézetére sem, ha profi fotóról van szó.

Itt sem az a fő szempont, hogy ehető legyen a fényképezendő finomság, hanem hogy a valóságosnál ínycsiklandóbban nézzen ki.

Lakkot fújnak a rizsre is, mert fényesebb lesz tőle.

Képzeld, a tej sem mindig tej ám a szakácskönyvekben, reklámfotókon!

A gabonapelyhek ugyanis mutatósabban úsznak a fehér folyékony ragasztón.

Kartonpapír, fogpiszkáló

Ha esetleg láttál már olyan videókat, amikben leleplezik a hamburgerfotók titkait, akkor felfigyelhettél rá, hogy a burgerek nem véletlenül olyan elegáns tartásúak!

A bucik, a husi, a sajt és a saláta közé bizony kartonpapírt vagy fogpiszkálót illesztenek, hogy magasabbnak tűnjön a burger.

Fogpiszkálót szoktak alkalmazni például sültkrumplik fotózásánál is, hogy a hasábok feszesebben álljanak a dobozukban.

Motorolaj szirup helyett

Mivel a vizuális élményre igenis éhezik a szemünk, a profi képeknek a valóságosnál kívánatosabb, gusztusosabb ételeket kell ábrázolniuk.

Minél csillogóbb, fényesebb, mutatósabb egy finomság, annál jobban vágyunk rá.

A palacsintákra gyakran épp ezért nem a szétfolyós szirup kerül, hanem motorolaj.

Büdösebb, de strapabíróbb, mint a szirup.

Sőt, egyes szószokhoz is bevethető az olaj, mert vakubarátabb.

Olvastad már?  5 állat, aki politikai választáson indult

+1 Instant gőzölgés

A friss, forró, gőzölgő étel látványától összefolyik a nyál a szánkban. Épp ezért sokszor a gőzt is imitálni kell.

Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy vagy füstölőt rejtettünk az étel mögé. Vannak, akik pamutgolyókat vízbe áztatnak és megmikrózzák őket.

Ha mostantól meglátod egy kajareklámban a gőzölgést, ne hidd el, hogy igazi!

Kiábrándító lehet megismerni ezeket a kulisszatitkokat, de ha esetleg csodás Insta-képekre vágysz, kipróbálhatod őket.

Szórakoztató fotózgatást kívánunk!