Ételek, amikkel bepörgetheted az anyagcserédet, akár már reggel is

Ételek, amikkel bepörgetheted az anyagcserédet, akár már reggel is

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ételek, amikkel bepörgetheted az anyagcserédet, akár már reggel is

Néhány hónapja volt egy érdekes beszélgetésem az egyik ismerősömmel: arra próbálta felhívni a figyelmemet, hogy ideje lenne elkezdenem egy bizonyos márka kapszuláit szedni, mert sajnos mindenkinek rosthiányos az étrendje. Amikor belementünk a számokba, kiderült, hogy amit ő kapszulával bevisz a szervezetébe, azt én átlagosan egy étkezés során gond nélkül elfogyasztom. Mindenesetre a korábbi tapasztalataim és ez a véleménycsere is rávilágított arra, hogy az emberek valóban kevés rostot fogyasztanak, ami az anyagcsere egyértelmű lassulásához vezet. De milyen ételek segítenek felpörgetni az emésztést és csökkenteni a puffadást, a kellemetlen, feszítő érzést?

Fermentált gyümölcsök és zöldségek

A legújabb csodaszerem, amik minden várakozást felülmúltak, a fermentált zöldségek és gyümölcsök, illetve azok levei. Sosem gondoltam volna, hogy puffadás ellen fermentált uborkalevet fogok inni, ami ráadásul még ízleni is fog, mégis így van.

A fermentálás maga egy nagyon egyszerű folyamat, amit a végtelenségig lehet variálni, vagy éppen bonyolítani. Egyszerűbb talán zöldségeket, mint gyümölcsöket fermentálni, de utóbbi sem ördöngösség. Nyáron uborkát, télen káposztát készítek: a megtisztított zöldségekre 2%-os sóoldatot kell önteni (egy liter felforralt és kihűtött vízhez egy evőkanál só), majd néhány napot állni hagyni a sterilizált üvegben.

Az így kapott zöldségek és azok leve csak úgy hemzseg az emésztést segítő, puffadást eltüntető, jótékony baktériumoktól.

Pontosan úgy hatnak ezek a finomságok, mint a probiotikumok, csak jóval olcsóbbak és természetesebbek. Ízlés szerint hígíthatod, ízesítheted őket, így garantáltan meglesz a szintén nagyon fontos folyadékbeviteled is. A koncentrátumok egyébként hetekig elállnak a hűtőben sőt, úgy a második, harmadik hét környékén találod meg bennük a legnagyobb számban a jótékony baktériumokat.

Fontos, hogy ha először fogyasztasz ilyet, akkor inkább kisebb adaggal kezd, és fokozatosan növeld a bevitelt, mert tényleg hatékonyak az emésztésre!

Gabonafélék

Az ajánlások szerint naponta 2-3 adag teljes kiőrlésű gabonát kellene fogyasztanunk – ez nem túl nagy kihívás, de a rossz hír az, hogy ezt a mennyiséget nem igazán pékáruk formájában lenne ildomos bevinnünk. Minél kevésbé feldolgozott egy gabonaféle, vagy a belőle készült étel, annál magasabb a rosttartalma, tehát annál értékesebb a szervezetünk számára.

Ilyenek a különféle hántolatlan rizsek, a hajdina, a quinoa, az árpa, vagy éppen a köles, amit köretként, egytálételek részeként javasolt a tányérodra tenned.

Nincs semmi, ami jobban pörgetné az emésztést a rostoknál, de a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy kifejthessék jótékony hatásaikat. Ha sok rostot eszel, de nem iszol eleget, akkor az étel inkább csak megreked a belekben, és éppen az ellenkező hatást éred el. Emiatt bizonyulnak jobb választásnak a gabonák, szemben a pékárukkal, hiszen előbbieket mindig folyadékban főzöd. A magok felszívják a vizet, ezáltal már eleve könnyebben emészthetővé válnak, és jobban is telítenek – ez ugyancsak pozitív hír a diétázók számára.

Ha pedig valóban fantasztikus anyagcsere gyorsító alapanyagra vágysz, akkor meg kell említenünk a zabot, azon belül is a zabkását.

A zabpehely rengeteg vizet felszív, egy-egy adaghoz akár 4-5 deci folyadékot is kell tenned, így már önmagában a natúr zabkása is kiváló választás az anyagcsere gyorsítása szempontjából. Nem véletlen azonban, hogy a sportolók kedvence: a lassú felszívódású szénhidrátok hosszútávon biztosítják az energiát, miközben a fehérjetartalma kiemelkedően magas, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Tökéletes napindító, főleg szezonális gyümölcsökkel, sárgabarackkal, meggyel, ribizlivel párosítva. 

Friss alapanyagok

Mivel én növényi étrendet folytatok, a tányéromra csak zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék kerülnek, persze a lehető legszínesebb tálalásban. Azt talán mondanom sem kell, hogy nincs szükségem semmilyen anyagcsere gyorsító praktikára, egyszerűen mindig annyit eszek, hogy jól lakjak, és a szervezetem teszi a dolgát.

Ha azonban neked szükséged van egy kis gyorsításra, akkor ideje növelned a bevitt zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, mert a lassú anyagcsere mindig arra utal, hogy nem megfelelően táplálkozol (kivéve persze, ha valamilyen betegséggel küzdesz).

Hogyan teheted ezt meg?

Igazán nincs nehéz dolgod! Ha bármelyik hivatalos szervezet, például WHO általi ajánlást követed, egyszerűen figyelned kell a napi 4-5 alkalommal elfogyasztott friss zöldség és gyümölcs adagodra. Ebbe a mennyiségbe beleszámít egy tányér zöldségleves, a savanyúság, amit az ebédedhez ettél, az edzés előtt elfogyasztott banánturmixod, vagy éppen a gyümölcs, amit csak úgy elnassoltál tízóraira.

Rostfogyasztás szempontjából jók a cukrozatlan aszalványok is, illetve egyértelműen meg kell említenünk a hüvelyes zöldségeket, amik a legújabb kutatások szerint bámulatosan nagy segítséget nyújtanak a vércukorszint stabilizálása során – részben pont azért, mert magas rost- és fehérjetartalmuk végett lassítani tudják a szénhidrátok felszívódását. 

Kép forrása: bit245/Depositphotos.com, unsplash

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást