Fermentált gyümölcsök és zöldségek
A legújabb csodaszerem, amik minden várakozást felülmúltak, a fermentált zöldségek és gyümölcsök, illetve azok levei. Sosem gondoltam volna, hogy puffadás ellen fermentált uborkalevet fogok inni, ami ráadásul még ízleni is fog, mégis így van.
A fermentálás maga egy nagyon egyszerű folyamat, amit a végtelenségig lehet variálni, vagy éppen bonyolítani. Egyszerűbb talán zöldségeket, mint gyümölcsöket fermentálni, de utóbbi sem ördöngösség. Nyáron uborkát, télen káposztát készítek: a megtisztított zöldségekre 2%-os sóoldatot kell önteni (egy liter felforralt és kihűtött vízhez egy evőkanál só), majd néhány napot állni hagyni a sterilizált üvegben.
Pontosan úgy hatnak ezek a finomságok, mint a probiotikumok, csak jóval olcsóbbak és természetesebbek. Ízlés szerint hígíthatod, ízesítheted őket, így garantáltan meglesz a szintén nagyon fontos folyadékbeviteled is. A koncentrátumok egyébként hetekig elállnak a hűtőben sőt, úgy a második, harmadik hét környékén találod meg bennük a legnagyobb számban a jótékony baktériumokat.
A fermentálás maga egy nagyon egyszerű folyamat, amit a végtelenségig lehet variálni, vagy éppen bonyolítani. Egyszerűbb talán zöldségeket, mint gyümölcsöket fermentálni, de utóbbi sem ördöngösség. Nyáron uborkát, télen káposztát készítek: a megtisztított zöldségekre 2%-os sóoldatot kell önteni (egy liter felforralt és kihűtött vízhez egy evőkanál só), majd néhány napot állni hagyni a sterilizált üvegben.
Pontosan úgy hatnak ezek a finomságok, mint a probiotikumok, csak jóval olcsóbbak és természetesebbek. Ízlés szerint hígíthatod, ízesítheted őket, így garantáltan meglesz a szintén nagyon fontos folyadékbeviteled is. A koncentrátumok egyébként hetekig elállnak a hűtőben sőt, úgy a második, harmadik hét környékén találod meg bennük a legnagyobb számban a jótékony baktériumokat.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!