Életmód / Táplálkozás

10 étel, ami semlegesíti a fokhagymát

10 étel, ami semlegesíti a fokhagymát

A fokhagyma azon növények egyike, mely igaz, hogy rettentő egészséges, de mellette más egyéb kellemetlen mellékhatást is magában hordoz, mint például a rossz és kellemetlen szagú lehelet.

Mindannyian szeretjük a fokhagymát. Fogyasztása különösen télen, és a vírusos időkbe ajánlott, rengeteg jótékony hatása miatt. Mindenféle változatába szükséges, hogy sokat együnk és használjunk belőle. Egészben, olajban, granulátumba, és összetört változatban egyaránt. Nemcsak finom ízt és aromát biztosít szinte mindenféle étel számára, de nagyon hasznos az élettani funkciókra nézve is. Nemrégiben nálunk is olvashattál arról, hogy mennyi minden betegségre hasznos.

Rengeteg jótékony szulfidot tartalmaz, mely nagymértékben hasznos a szív és érrendszeri zavarokra, gyomorbántalmakra, torokfájásra és tisztításra, egyéb fertőtlenítésre, sőt még a rákra is. Fontos szerepe van, a koleszterin csökkenésében is. Sajnos, viszont pont ezek a szulfidok felelősek azért is, hogy a fokhagyma elfogyasztása, különösen erős sárkány lehelettel ajándékoz meg minket. Most viszont utána jártunk annak, hogy milyen természetes módok vannak arra az esetre, hogy a fokhagyma fogyasztása utáni kellemetlen szájszagot kiűzzük az életünkből! Méghozzá a következő ételek segítségével:

Alma, spenót, bazsalikom, petrezselyem

Tanulmányok kimutatták, hogy más hasonlóan fenol tartalmú ételek segítenek semlegesíteni a fokhagyma okozta kellemetlen leheletet. A bennük található polifenolok, amik az antioxidáns tartalomért is felelősek, nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a fokhagymában rejtőző büdös, kénes szagot okozó anyagokat elvonják, így megtisztítják a szájüreget, és szagmentessé teszik. A felsorolt szagsemlegesítők bármelyike ajánlott vészhelyzet esetére. Minden változatban eredményes munkát végeznek, azonban különösen ajánlott friss és szárított formában rágcsálni őket. Így tudják ugyanis a leghatásosabb eredményt kiváltani.

Tej

Újabb kutatások bizonyítják a tényt, hogy a tejfogyasztás is kitűnő szagtalanító munkát végez a fokhagyma ellen! Tudósok kimutatták, hogy még a fentebb felsorolt zöldségek rágcsálásánál is jóval erősebb és hatékonyabb a hatása. Ugyanis a tej, zsír és víztartalma, szagelvonó tulajdonsággal bír. Hatásos módszer lehet, ha simán öblögetünk egy minimális mennyiségű tejjel, de úgy hogy nem nyeljük le. Ellenben ha meginni is szeretnéd, akkor fontos és ügyelj arra, hogy mindenképpen az étkezés előtt vagy közben idd meg a tejet. Mivel csak így tudja kifejteni a fokhagyma elleni védelmét. Ha már elfogyasztottál valamilyen fokhagymás ételt, és csak utána húzod meg rá a tejes bögrét, nem fogod tudni elérni, az üde és friss leheletet!

Zöld tea

Ha nem szereted a tejet, akkor ajánlott zöld teát innod, amennyiben rendelkezel vele a háztartásodban. A zöld tea ugyanis, nem csak egészséges, és kiváló immunerősítő, de ugyanolyan jó hatást érhetsz el vele szagtalanítás terén, mint az előbb felsorolt táplálékok bármelyikével. A benne rejlő nagyon magas polifenol koncentráció, ugyanis, kellően csökkenti a illékony fokhagymaolaj kénösszetételét, így garantáltan felfrissíti a szájüreged!

Kávébab

Nagyszüleink idejében is már jól ismert és bevált módszernek számított, ha szagtalanításról volt szó, hogy nyers, pörkölt kávébabot rágcsáltak. Egy-két szem kávébab elrágása ugyanis, tökéletes leheletet biztosított. Ennél egyszerűbb és biztosabb trükk nem létezik!

Gyömbér, zsálya, menta

Szintén erős szagsemlegesítő tulajdonsággal rendelkeznek. Nagyfokú eredményt lehet általuk elérni. Hasonlóan a fenti növényekhez, itt is az a legbiztosabb módszer, ha friss állapotban kezded el rágcsálni őket, de ugyanúgy hatásos az is, amennyiben elfogyasztod. Különbség csak az erősségében van. Szintén rendkívüli gyógynövények, melyek nem csak a száj friss leheletéért felelősek, de más egyéb tájakon is alkalmazhatod, mint például a lábszag elleni védelemben. Fantasztikus csodaszerek, használd őket egészséggel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást