Életmód / Egészség

Te is észrevetted? Ezért zavarhatja meg a karantén a nők menstruációs ciklusát

A karantén kihirdetésekor sokan oldották a feszültséget azzal, hogy 9 hónap múlva sokkal több elvált férfi és nő, de lényegesen több újszülött is lesz. A lezárások alatt azonban nagyon sok nő tapasztalta, hogy az addig óramű pontossággal működő ciklusuk felborult, vagy a vérzésük elmaradt – és nem azért, mert babát várnának.

Az átlagos menstruációs ciklus 28 napig tart, de nem szokatlan, hogy a nők valamilyen eltérést tapasztalnak. A National Health Service szerint bár a legtöbb nőnél a pubertás kor után rendszeres ciklus alakul ki, és a vérzésük mindig hasonló időközönként következik be, ritka, hogy ez mindig éppen 28 napot jelentsen, és egy-két nap eltérés a legtöbbeknél szinte mindig előfordul.

Ezt a „rendellenességet” néhány esetben valamilyen mögöttes egészségügyi probléma, például  endometriosis vagy policisztás petefészek szindróma (PCOS) okozzák, más esetekben pedig egyszerűen csak így működik a nők szervezete.

Most azonban sokan vannak, akik noha korábban egy 24 órás intervallumnyi pontossággal meg tudták jósolni a menstruációjuk kezdetét, mégsem tudják, mire számíthatnak, és ez a bizonytalanság meglehetősen kellemetlen lehet.

Egy nőgyógyász által végzett, 5677 nő részvételével zajló felmérés szerint meglehetősen gyakori a lezárás alatti eltérés a menstruációs ciklusban. A válaszadók több mint fele (65%) válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy észleltek-e változást menstruációs ciklusukban vagy hormonális tüneteikben a karantén során. De miért van ez így?

Tekintettel a nehéz körülményekre, amelyeket sokunk számára okozott a lezárás – pénzügyi bizonytalanság, társadalmi elszigeteltséget és pszichológiai nehézségeket –, a menstruációs ciklusra gyakorolt ​​hatás nem meglepő.

„A koronavírus járvány elkerülhetetlenül stresszt és szorongást okoz a lakosság nagy részében, ezért előfordulhat, hogy a nők változást észlelnek a menstruációs ciklusukban, amit a stressz és a hormonális egyensúly hiánya okoz.”

– mondja Dr Leila Frodsham, a  Royal College of Obstetricians and Gynaecologists nőgyógyásza.

Az, hogy a stressz képes megváltoztatni a nők hormonháztartását, és a ciklusát is, nem újdonság a tudomány előtt, ami azt illeti, jól dokumentált jelenségről van szó:  a Cambridge-i Egyetem hallgatói körében 2017-es tanáv során végzett felmérésből kiderült, hogy a női hallgatók egyharmadára tapasztal változást, például erősebb vagy éppen gyengébb vérzést, erőteljesebb görcsöket vagy kimaradást a ciklusában a nagyobb stresszel járó vizsgaidőszakban.

Szép számmal vannak azonban olyan esetek is, amelyek éppen az ellenkező hatásról számolnak be: a témával kapcsolatos fórumokat olvasva kiderül, hogy van olyan is, akinek a ciklusa hosszú évek óta most először lett ismét rendszeres – igaz, ő bevallja, nagyon régóta nem tudott ennyi munkát elvégezni, mint most, sokkal kevesebb a munkája, viszont anyagi biztonságban van, és évek óta nem aludt olyan jól, mint most. Így aztán, ha valamit, hát azt egészen biztosan bebizonyította a karantén, hogy a nők ciklusa sokkal érzékenyebb összefüggésben van az érzelmi, mentális állapotunkkal, mint hinnénk, ám ahogyan minden más is, ez is teljesen egyedien hat minden egyes nőre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást