Te is észrevetted? Ezért zavarhatja meg a karantén a nők menstruációs ciklusát

Te is észrevetted? Ezért zavarhatja meg a karantén a nők menstruációs ciklusát

Címlap / Életmód / Egészség / Te is észrevetted? Ezért zavarhatja meg a karantén a nők menstruációs ciklusát

A karantén kihirdetésekor sokan oldották a feszültséget azzal, hogy 9 hónap múlva sokkal több elvált férfi és nő, de lényegesen több újszülött is lesz. A lezárások alatt azonban nagyon sok nő tapasztalta, hogy az addig óramű pontossággal működő ciklusuk felborult, vagy a vérzésük elmaradt – és nem azért, mert babát várnának.

Az átlagos menstruációs ciklus 28 napig tart, de nem szokatlan, hogy a nők valamilyen eltérést tapasztalnak. A National Health Service szerint bár a legtöbb nőnél a pubertás kor után rendszeres ciklus alakul ki, és a vérzésük mindig hasonló időközönként következik be, ritka, hogy ez mindig éppen 28 napot jelentsen, és egy-két nap eltérés a legtöbbeknél szinte mindig előfordul.

Ezt a „rendellenességet” néhány esetben valamilyen mögöttes egészségügyi probléma, például  endometriosis vagy policisztás petefészek szindróma (PCOS) okozzák, más esetekben pedig egyszerűen csak így működik a nők szervezete.

Most azonban sokan vannak, akik noha korábban egy 24 órás intervallumnyi pontossággal meg tudták jósolni a menstruációjuk kezdetét, mégsem tudják, mire számíthatnak, és ez a bizonytalanság meglehetősen kellemetlen lehet.

Egy nőgyógyász által végzett, 5677 nő részvételével zajló felmérés szerint meglehetősen gyakori a lezárás alatti eltérés a menstruációs ciklusban. A válaszadók több mint fele (65%) válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy észleltek-e változást menstruációs ciklusukban vagy hormonális tüneteikben a karantén során. De miért van ez így?

Tekintettel a nehéz körülményekre, amelyeket sokunk számára okozott a lezárás – pénzügyi bizonytalanság, társadalmi elszigeteltséget és pszichológiai nehézségeket –, a menstruációs ciklusra gyakorolt ​​hatás nem meglepő.

„A koronavírus járvány elkerülhetetlenül stresszt és szorongást okoz a lakosság nagy részében, ezért előfordulhat, hogy a nők változást észlelnek a menstruációs ciklusukban, amit a stressz és a hormonális egyensúly hiánya okoz.”

– mondja Dr Leila Frodsham, a  Royal College of Obstetricians and Gynaecologists nőgyógyásza.

Az, hogy a stressz képes megváltoztatni a nők hormonháztartását, és a ciklusát is, nem újdonság a tudomány előtt, ami azt illeti, jól dokumentált jelenségről van szó:  a Cambridge-i Egyetem hallgatói körében 2017-es tanáv során végzett felmérésből kiderült, hogy a női hallgatók egyharmadára tapasztal változást, például erősebb vagy éppen gyengébb vérzést, erőteljesebb görcsöket vagy kimaradást a ciklusában a nagyobb stresszel járó vizsgaidőszakban.

Szép számmal vannak azonban olyan esetek is, amelyek éppen az ellenkező hatásról számolnak be: a témával kapcsolatos fórumokat olvasva kiderül, hogy van olyan is, akinek a ciklusa hosszú évek óta most először lett ismét rendszeres – igaz, ő bevallja, nagyon régóta nem tudott ennyi munkát elvégezni, mint most, sokkal kevesebb a munkája, viszont anyagi biztonságban van, és évek óta nem aludt olyan jól, mint most. Így aztán, ha valamit, hát azt egészen biztosan bebizonyította a karantén, hogy a nők ciklusa sokkal érzékenyebb összefüggésben van az érzelmi, mentális állapotunkkal, mint hinnénk, ám ahogyan minden más is, ez is teljesen egyedien hat minden egyes nőre.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást