Hírek

A 27-esek klubja – Az ezredfordulós generáció 27 éves kor után egyre egészségtelenebbé válik

A 27-esek klubja – Az ezredfordulós generáció 27 éves kor után egyre egészségtelenebbé válik

Legalábbis Amerikában: egy friss kutatás kimutatta, hogy az ezredfordulósok csak azt hiszik magukról, hogy olyan egészségesek, és valójában semmivel sem jobbak, mint az X-generáció. Sőt, megvan az az életkor is, ami után meredeken elindulunk a lejtőn, és egyre egészségtelenebbek leszünk. A 27-es a bűvös szám – ezután már többet keresik fel az amerikai ezredfordulósok az egészségbiztosítójukat, mint korábban.

Avokádós toastok, zöld dzsúszok, kelkáposzta, zellerlé – újabb és újabb egészséges divatkaják az ezredfordulósoktól, mégis, ez a generáció sem olyan egészséges, mint ahogy azt szeretné hinni magáról. Egy friss amerikai kutatás kiderítette, hogy nem sokkal vagyunk jobbak, mint az X-generációsok, akiknél még nem volt meg ez az óriási egészségdivat, ráadásul egy bizonyos életkor után már kifejezetten el is indulunk a lejtőn.

A Blue Cross Blue Shield Association 55 millió amerikai ezredfordulóst vizsgált meg az egészségbiztosítóhoz beadott kérelmeik alapján, méghozzá 2017-es adatokkal – a vizsgált fiatalok ekkor 21-36 évesek voltak.

A kutatásban bebizonyosodott, hogy ugyan egy 100 pontos skálán az ezredfordulósok 95-ös eredményt értek el egészség tekintetében, az idősebb ezredfordulósok (34-36) egészségtelenebbek voltak, mint az X-generációsok ugyanebben az életkorban.

A depresszió, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az alkohol- vagy droghasználat is magasabb volt esetükben, mint az eggyel korábbi generációnál.

Jellemzően 27 évesen kezdenek elindulni az ezredfordulósok a lejtőn, ami azt jelenti, hogy ilyenkor kezd el számottevően csökkenni az egészségfaktoruk. Ez korábbi életkor, mint amire számítani lehetett. Az is jellemző, hogy a nők 20 százalékkal kevésbé egészségesek, mint a férfiak. Az Egyesült Államok déli területein voltak a legkevésbé egészségesek a fiatalok, míg a nyugatiak nyertek fittség terén.

Még a kutatókat is meglepték az eredmények – az ugyanis nem újdonság, hogy az olyan mentális egészségügyi problémák, mint a depresszió, gyakoribbak az ezredfordulósoknál, de azt nem gondolták volna, hogy számos fizikai probléma is jellemzőbb lesz, mint az X-generációsoknál. 

A magas vérnyomás például kifejezetten meglepő volt, mivel ilyen fiatalon ez még nem szokott jellemző lenni.

Szakértők szerint ez és a diabétesz inkább az elhízásra vezethető vissza, ami egyre komolyabb probléma globálisan – ezen azért van még mit javítani azokkal az avokádós pirítósokkal és zellerlevekkel.

Kép forrása: olly18/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást